Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sekcia

    , Autor: sima0805

    Dobrý deň som 9týždňov po sekcii a chcem sa opýtať kedy sa môžem kúpať normalne vo vani plnej vody?stale sa len sprchujem lebo sa bojim aby som si neposkodila

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už po šestonedelí. Ak sa na to cítite, kľudne môžete. Ak neboli a nie sú žiadne komplikácie, aj čo sa týka hojenia rany, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Sekcia

    , Autor: Siska 22

    A prosim vás viete mi vysvetliť ako je to možne po sterilizacii otehotniet? A vôbec udrži plod maternica keďže je po troch sekciach. Samozrejme všetky prebehli dobre aj hojenie všetko.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne som zažil pacientku po šiestich sekciách. S udržaním tehotenstva to nemá nič spoločné. Treba však jednoznačne potvrdiť tehotenstvo. Nemusí sa ešte stále jednať o fyziologické tehotenstvo. Nepoznám žiadne bližšie okolnosti, ani informácie ohľadom sterilizácie, preto sa v tomto ohľade neviem bližšie objektívne vyjadriť. V knižkách sú však popisované prípady, kedy aj po vykonaní sterilizácie došlo k otehotneniu.

  • Sekcia

    , Autor: Siska 22

    Dobrý večer. Som 11 mesiacov od tretieho pôrodu sekciou a jednoznačne mi spravili aj sterilizaciu. No už skoro 2 mesieca som nedostala menzes a testy su pozitivne. Chcem sa opýtať či sa bude musieť tehotenstvo umelo prerušiť nakoľko by ma čakala opäť sekcia. A či je vobec možne donosiť babätko. K gynekologovi som uz objednana. Ale chcela som vediet aj nazor ineho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola vykonaná sterilizácia a aj napriek tomu sa jednoznačne potvrdí tehotenstvo, spĺňate kritéria na ukončenie tehotenstva z medicínskej indikácie v prípade, že by ste si nechceli tehotenstvo ponechať. Ak sa potvrdí normálne tehotenstvo, ktoré si budete chcieť ponechať, tehotenstvo sa nemusí prerušiť. Áno, hoci by sa jednalo o rizikové tehotenstvo, je možné donosiť plod. Tehotenstvo by bolo samozrejme ukončované plánovaným cisárskym rezom

  • Podstúpiť UPT?

    , Autor: Nikolll

    Dobrý večer rada by som poznala názor aj iného lekára. Som mamička 3 detí vo veku 5, 3 a 10mesiacov. Všetky tri detičky prsli na svet sekciou. V tehotenstvach žiaden problém nebol a všetci traja sa narodili 39tt.
    Tak tiež nebol problém ani počas a ani po pôrodoch. Jazvu mam krásnu ( no aká je vo vnútri ťažko povedat)
    No teraz som 10 mesiacov od poslednej SC a zistila som ze som opäť tehotná. A tu už prestáva byť asi sranda. Stvrta sekcia v priebehu 5 rokov a tak s malym odstupom od poslednej....Najradšej by som si babetko nechala a sama seba nenávidím za myšlienky ktoré mam ale tu už sa treba rozhodovať rozumom, pretože tie 3 kuriatka doma ma potrebujú. Preto by som chcela vedieť aj váš názor. Podstúpiť UPT?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa po cisárskom reze hojí približne 6 mesiacov. Pre otehotnenie po cisárskom reze sa odporúča počkať rok od poslednej sekcie. Dnes už nie je ničím výnimočným vidieť ženy po dvoch, troch, či štyroch cisárskych rezoch. Toto tehotenstvo bude samozrejme rizikové a pôrod bude vedený cisárskym rezom. Rozhodnutie ponechať si tehotenstvo je len na Vás. Ak boli predchádzajúce tehotenstvá a šestonedelia v poriadku, bez komplikácií, je tu reálna šanca, že aj toto tehotenstvo by prebiehalo bez komplikácií, hoci ako som už spomínal, bolo by rizikové.

  • Kyretáž

    , Autor: denna

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je v mojim prípade možné že ešte budem mat v budúcnosti dieťa, ak som po dvoch sekciách (rok 2013,2015) a dnes som podstúpila kyretáž, po zamlknutom potrate.. lekár mi už dnes rozpraval o riziku zákroku, nakoľko nevedel v akom stave je moja maternica a ako sa môže poškodiť počas čistenia…je podľa Vás možné že by som v budúcnosti ešte mohla mať dieťa? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je vylúčená možnosť ďalšieho tehotenstva, nebavíme sa však o riziku, ktoré s každým operačným zákrokom rastie.

  • Sekcia

    , Autor: Nellkaapo

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať keď som po sekcii 5 mesiacov či už môžem začať cvičiť alebo aspoň behať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete začať s postupným cvičením. Po šiestich mesiacoch je jazva na maternici vyholená.