Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo po sterilizácii

    , Autor: lubocka1

    Dobrý deň,
    obraciam sa na vás s prosbou o radu. Mám dve deti (3r a 1r), obe sa narodili sekciou, nakoľko tehotento pri oboch bolo rizikové (časté obličkové záchvaty,nízky tlak, úzka panva, bábätká sa nemohli otočiť hlavičkou dolu).Po prvej sekcii som sterilizáciu odmietla, no pri druhom tehotenstve mi lekár aj primár hovorili o všetkých možných rizikách pri možnom ďalšom tehotenstve, tak som to s plačom podpísala. Druhá sekcia naozaj bola komplikovaná, veľa zrastov, po sekcii 2x transfúzia). No ja mám teraz výčitky a doslova depresie, že som to vtedy podpísala. Veľmi túžim ešte po dieťatku, no vraj sa to už nedá. Naozaj niet cesty späť? Naozaj sú tie riziká v mojom prípade také veľké?Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vo vašom prípade sú teraz vajcovody nepriechodné, preto spontánne tehotenstvo neprichádza do úvahy - jedinou možnosťou by vo vašom prípade bolo umelé oplodnenie prostredníctvom oplodnenia mimo vášho tela s následným prenosom embrya do maternice. Je však nutné zvážiť všetky riziká. Čo sa týka rizík, tie bohužiaľ musí posúdiť váš lekár, ktorý pozná váš zdravotný stav a má k dispozícii záznam z nemocnice.