Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nuvaring

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať otázku, ktorá sa týka Nuvaringu. Nuvaring som začala užívať od 25.12., kedy začalo špinenie s malým množstvom krvi. Na ďalší deň som užila tabletku Escapelle, keďže to bolo nevyhnutné. Je teda možné, že táto tabletka by narušila správny "chod" Nuvaringu? A že by menštruácia po troch týždňoch nemusela prísť? Resp. po vysadení krúžku?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    učinok Nuvaringu nenaruší, ste nadalej chránená ale môže dôjsť k poruche a nepravidelnostiam menštruačného cyklu. Menštruácia sa môže oneskoriť alebo prísť skôr aj napriek Nuvaringu.

Podobné otázky

  • výpočet pôrodu

    , Autor: zabka

    Dobrý deň.

    Plánujeme s manželom tehotenstvo. Radi by sme mali dieťa v znamení Leva. Momentálne mám Nuvaring.

    1. Je pravda, že týždeň po vysadení Nuvaringu je plodnosť späť = môžem otehotnieť hneď v prvom mesiaci po vysadení, teda keď si krúžok vyberiem, príde menzes a potom si ho naspäť nevložím - môžem otehotnieť už v nasledujúcich plodných dňoch? Alebo to bude rozhasené zmenou hormonálnej hladiny a pravdepodobnosť otehotnieť v tomto prvom mesiaci je nízka?

    2. cyklus kedy by sme chceli vysadiť Nuvaring mi začína 2.11.(1.deň menzesu). Môžem počítať predbežný termín pôrodu 9.8.? Samozrejme chápem, že dieťa sa môže vypýtať kedykoľvek. Počítam to ale správne 40 týždňov od 1.dňa menzesu? :) Potom by vychádzal Lev aj keby som rodila v 38 týždni :). Otázka je ale, či po vysadení Nuvaringu je pravdepodobnosť otehotnieť hneď vysoká, alebo skôr nízka. V prípade, že nízka, vysadila by som radšej o mesiac skôr, aby bola šanca "chytiť toho Leva" :)))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    prekonzultujte prosím tento problém s vaším lekárom pozná i váš cyklus pred nuvaringom a bude vám vedieť dôkladne odpovedať vaše otázky
    S pozdravom

  • zlý zdravotný stav

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať na závažnú vec, ktorá sa mi udiala a neviem čo robiť a ani si neviem predstaviť v akom stave je momentálne moje telo. Nemávam pravidelne menštr. a bola som u svojej doktorky, ktorá mi dala vyvolávačku, aby som dostala menštr. Chcela som začať užívať krúžok Nuvaring. Keď menštr. prišla, teda iba špinenie s minimom krvi, začala som s užívaním. V priebehu dňa mi prestala a medzitým som mala s priateľom sex a následne sa do mňa spravil, keďže sme obaja chceli. Neskôr nás prepadols tres, tak sme kúpili tabletku po - Escapelle a užila som ju asi o deň neskôr po pohl. styku. O niekoľko dní neskôr som užila väčšie množstvo alkoholu a nasledujúci deň som bola nezvyčajne permanentne unavená. Vracala som, spala, nejedla som..stále unavená. Ďalší deň som sa cítila lepšie aj som jedla. No a dnes som bola opätovane veľmi unavená, našťastie som nevracala, ale necítim sa absolútne dobre. Unavená som skoro stále, zjedla som veľmi málo. Viem, že tabletka PO musela spraviť s mojim organizmom strašnú šarapatu, no teraz neviem ako sa z tohto príšerného kruhu dostať von. Krúžok stále uźívam, keďže dúfam, že akonáhle si ho po troch týždňoch vyberiem, menštruácia sa hádam dostaví. No prosím Vás o odbornú radu. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pravdepodobnosť, že by ste otehotneli v deň po zavedení krúžku keď vám začala menštruácia alebo pseudomenštruácia je menej pravdepodobná, avšak samozrejme nie vylučiteľná. V príbalovom letáku je predsa uvedené, že počas prvých 7 dní v rámci prvého cyklu po zavedení Nuvaringu sa odporúča užívanie doplnkovej bariérovej antikoncepcie. A samozrejme by sa malo začať s užívaním tejto formy antikoncepcie len vtedy ak ste si istá, že nie ste tehotná. Escapelle v tejto situácii už len naozaj narobilo ako vravíte "šarapatu" vo vašom tele. Príznaky, ktoré opisujete môžu súvisieť so začatím užívania novej formy antikoncepcie, na ktorú ste predtým neboli zvyknutá, a príznaky nevolnosti, ktoré poppisujete nesúvisia náhodou s tým " vačším množstvom alkoholu"???. Prichádza však do úvahy aj možnosť, že ste otehotneli ešte pred začatím používania Nuvaringu?!ak áno, urobte si tehotenský test, a potom následne po vysadení Nuvaringu ho zopakujte.