Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den volam sa katka...pred mesiacom mi bol odstránení polyp na krcku maternice histologia v poriadku cytologia tiez ...ale začala som špinit a následne aj krvácať silne po styku....lekar mi urobil kultivaciu...a navrhol hysteroskopiu...co.moze spôsobovať spinenie a krvácanie?? Môže to spôsobovať aj nejaká infekcia??? Ak nie tak pôjdem na hysterpskopiu ale nie pod celkovu Anesteziu ..chcela by som lokálnu...naozaj bolí ten vpich do krcka maternice??? Narkozu nechcem....uz som úplne zúfalá..strasne sa bojím

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie mesiac po výkone môže znamenať aj príchod menštruácie. Teoreticky sa môže jednať aj o infekciu. Takto sa V8m neviem bližšie objektívne vyjadriť. Hysteroskopia s a v lokálnej anestéze urobiť veľmi nedá. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Vhodný liek pri POF

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán Doktor, týmto Vás chcem poprosiť o Vašu radu - odporúčanie. Mám 38rokov a predčasné ovariálne zlýhanie. Moja pani Doktorka mi najskôr nasadila Femoston 1/10 ale po čase užívania (doužívaný blister a 7dňová pauza na odkrvácanie, nakoľko endometrium bolo vysoké a bolo potrebné aby som odkrvácala a sa prečistila) asi po roku sa krvácanie stalo veľmi silným a bolestivým, tak mi zmenila liečbu na Ladyben. Po pár dňoch užívania sa u mňa objavili vedľajšie účinky a teda zmenili sme liek na Livial. Po mesiaci užívania sa mi začalo tvoriť akné. Myslíte že treba len vydržať a akné zmizne alebo treba zmeniť liek? Aký liek by ste mi odporučili ešte vyskúšať? Aký by ste zvolili postup?
    Ďakujem krásne za Vašu odpoveď, M.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálne preparáty (či už hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej terapie) môžu spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Skúsil by som u Vás nasadiť niektorý z preparátov hormonálnej antikoncepcie, ak máte akné, tak napríklad preparát Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom, ktorý určí ďalší postup.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať … 1.8 som mala zákrok kyretaz a konizaciu krčka ( zlá cytológia) , po tom bolo všetko v poriadku a dnes som začala krvácať, je to 23 deň po zákroku a preto som sa chcela opýtať, či by to už mohla byt menstruacia, alebo mám radšej zájsť zajtra na pohotovosť? ( výsledky zo zákroku boli dobré) poslednú menštruáciu pred zákrokom som mala 8-12.7 . Ďakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky sa môže jednať aj o menštruáciu. Štandardne menštruácia po zákroku začína po 4. až 6. týždňoch, nie je však ničím výnimočným, že sa krvácanie spustí aj po 3 týždňoch. Odsledujte si to. Ak boli výsledky histológie v poriadku a krvácanie nie je extrémne silné, nie je nevyhnutné utekať na pohotovosť. Samozrejme pri silnom krvácaní, či bolestiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Špinenie po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň p. doktor. Som 15. Deň po kyretazi (MA v 8tt). Ťažkosti ani bolesti nemám, avšak stále mám špinenie, dnes trochu intenzívnejšie a do oranžovej farby. Je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne špinenie, či slabé krvácanie trvá po zákroku 7 až 10 dní. Spomínané špinenie na 15. deň môže byť spojené s ovuláciou, aj keď to nie je časté. Odsledujte si to. K ďalšej menštruácii po zákroku by malo dôjsť po 4. až 6. týždňoch od zákroku. Odsledujte si to.

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už asi 3 roky užívam tabletky dienorette. Vynechala som krvácanie a tak užívam tabletky už piaty týždeň vkuse. Včera som však zaznamenala špinenie a dnes aj viac krvi. Užívam ich pravidelne a tak neviem consa mohlo stať. Mám pokračovať v užívaní? Alebo dať týždennú pauzu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ničím výnimočným, že ak vynecháte sedemdňovú pauzu a kontinuálne pokračujete v užívaní ďalšieho blistra, aj napriek pravidelnému užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie môže dôjsť ku krvácaniu, či špineniu. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Pokračujte aj napriek špineniu v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a po doužívaní aktuálne užívaného blistra si už urobte sedemdňovú pauzu a až následne pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie ďalšieho blistra. Za predpokladu pravidelného užívania ste plne chránená.

  • Menštruácia po potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    Pred cca 3 týždňami som spontánne potratila v 6tt, vyčistila som sa sama bez kyretáže.
    Krvácala som vtedy pár dní, odvtedy žiadne krvácanie ani špinenie.
    Dnes ráno som mala trochu čerstvej krvi a v priebehu dňa špinenie. Nevyzerá to, že by sa intenzita zvyšovala, skôr stagnuje. Môžem to už považovať za prvú menštruáciu? Potrebovala by som to vedieť kvôli vyšetreniam, na ktoré sa mám objednať hneď, ako dostanem menštruáciu.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa prvá menštruácia po potrate zvykne objaviť po 4. až 6. týždňoch. Nie raz sa však dostaví aj skôr, napríklad aj po troch týždňoch. Odsledujte si to.