Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Adenomyoza

    , Autor: LenMária

    Dobrý deň, na magnetickej rezonancii mi bola nájdená fokálna adenomyóza maternice. Pan gynekológ mi ale povedal, že adenomyoza sa dá definitívne diagnostikovať iba chirurgicky keď sa žena otvorí a že výsledky z MRI pre neho nič neznamenajú a tým pádom to nemá zmysel riešiť. Čo sa týka príznakov tak mám silne menštruačné bolesti a tupú (skôr hlbšie) bolesť pri pohlavnom styku. Tiež sa nám nedarí s manželom otehotnieť. Preto by ma zaujímalo, či je toto naozaj štandardný postup, že sa to nemusí riešiť aj keď MRI nález popisuje. Obzvlášť keď gynekológ vie o tom, že sa snažíme o bábo a už dlhšie sa nedarí. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj podľa opisu príznakov tažkostí sa môže jednať o adenomyózu. Ak MRI potvrdí adenomyózu, je to hodnoverné vyšetrenie. Liečba, ako aj ďalší postup záleží od viacerých okolností, ako aj plánov do budúcnosti. Ak sa snažíte otehotnieť, hormonálna liečba teraz vhodná nebude. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Adenomyoza?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 32 rokov a už dva roky trpím neustálymi bolesťami, najprv to bolo cca len od ovulacie po ms ale teraz je to uz prakticky stale. Taktiez spinim hocikedy pocas cyklu hlavne pred a po ms a mavam neustale v posve zapal a svrbenie. Pred tym som nikdy taketo problemy nemavala. Posledna menstruacia uz bola nesmierne bolestiva, doslova ma rezalo v maternici a mala som aj velke zrazeniny. Vysledky z krvi vsak boli ok - aj hematologia. Zacala som brat antikoncepciu leverette ale aj tak som zacala spinit cca po dvoch tyzdnoch, su to take hnede hrudky ktore som si vsimla hlavne po utreti na wc. Moj lekar uz vsak so mnou nechce nic riesit, vraj ma bolia zrasty pretoze som minuly rok bola na operacii cysty a v roku 1999 som bola 2x operovana kvoli prasknutemu apendixu. Deti nemam, tehotna som nebola. Citala som nieco o adenomyoze. Stretli ste sa uz s tym? Je mozne ze toto je moj problem na zaklade opisanych priznakov? Som uz zufala, lekari na mna pozeraju ako na blazna ale ja neustale trpim, nemame uz s priatelom ani styk, nezvladam bezne cinnosti doma. To akoze naozaj v 21. storoci mam takto zit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o endometriózu, ktorá v kombinácii zo zrastmi môže spôsobovať ozaj nepríjemnosti a komplikovať tak bežné činnosti. Keďže však nepoznám žiadne bližšie okolnosti, informácie, výsledky vyšetrení, nálezov, či USG vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Jedným z riešení je aj diagnostická laparoskopia, kde by sa mohla zistiť a aj odstrániť príčina ťažkostí.

  • Dlhodobe bolesti

    , Autor: Džul89

    Dobry den bola som na mgr a chcela by som vediet co to znamena...Záver:
    Signálové zmeny myometria s viacyrými drobnými hypersignálnymi fokusmi,
    junkčná zóna hraničnej veľkosti (dif.dg. adenomyóza).
    Fokálne ložisko pravého ovária so signálom tuku (dif.dg. dermoidná
    cysta, lipóm).
    Lem tekutiny v cavum Douglasi.
    * DG:
       D27  Nezhubný nádor vaječníka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa nálezu máte popisované nevýznamné drobné myómčeky maternice, na pravom vaječníku máte zrejme dermoidnú cystu a v malej panve malé množstvo voľnej tekutiny.