Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápal krčka maternice

    , Autor: Katana26

    Dobrý deň.Už asi tretí rok po sebe mi z cytológie vychádza výsledok zápal krčka maternice.Nikdy mi na ten zápal žiadne lieky nedávali,že je to bežný zápal.Teraz mám už novú lekárku od minulého roka.Aj pri nej keď mi urobila cytológiu vyšlo to isté.Pýtala som sa jej na LBC metódu cytológie,že ona ju nerobí.Môžu sa pri obyčajnej cytológii keď už mám zápal skresliť výsledky ? Prečo mám potom ten zápal v krčku ? Dnes som si bola po výsledok ,nakoľko ma sestrička odhovárala ,že je to zbytočné,že je to bežný zápal.Lekárka mi sama od seba urobila výter z krčka K+C .Môj popis ktorý mi dali ,výsledok z cytológie : Subj.:
    Vhodný na interpretáciu
    - endocervikálna komponenta / komponenta transformačnej zóny prítomná
    - náter čiastočne prekrytý krvou,hlienom a leukocytmi (stredný/výrazný zápal). Môžete mi vysvetliť čo to znamená ? Keď mi vyjdu výsledky K+C že je všetko v poriadku tak čo s tým zápalom ? Malo by sa to nejako liečiť ? Nechápem že som nikdy zápal nemala na cytológii až teraz posledné tri roky. V novembri min.roku mi bola robená aj laparoskopia kde som mala vybočenú maternicu do ľavej strany a slabú priechodnosť ľavého vaječníka. Hocikedy ma pobolieva v podbrušku a aj ten výtok je taký všelijaký a to niekedy je fajn a inokedy dožlta alebo zelena. Skúste mi nejako poradiť,nakoľko ma to už nebaví a nechcem aby sa niečo zanedbalo,či si mám zmeniť lekárku a nájsť odborníka,ktorý sa takýmto veciam venuje a nepošle vás domov s tým že je to bežný zápal.Ďakujem za každú radu.S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná interpretácia výsledkov mi veľa o prípadných cytologických zmenách nehovorí. Nemýľte si však výter na cytológiu a výter na kultiváciu (K+C), sú to úplne rozdielne vyšetrenia. Ak je prítomná vaginálna infekcia, nemá zmysel robiť vyšetrenie cytológie, pretože aj tak výjdu skreslené výsledky a výter na cytológiu sa realizuje až po výtere na K+C a liečbe podľa výsledku. Ak je prítomný zápal alebo nejaká forma výtoku a výsledky z K+C prídu negatívne, exituje aj liečba empirická, teda skusmo, vaginálne výplachy, rôzne antimykotiká. Pri žltozelenom výtoku si však myslím, že výsledky z K+C prídu jednoznačné a nasadí sa potrebná liečba. Vo všeobecnosti odporúčam vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívanie vaginálnych probiotík.

Podobné otázky

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    chcela by som vás názor na moje problémy, ktoré sa dookola točia. Už asi rok a pol. Neustále mám diskomfort, jemne svrbenie a pocit začínajúceho zápalu. Najhoršie asi po styku (aj s kondómom aj bez) a po menštruácii. Začalo sa to pozitívnou candidou a neskôr mi zistili ureaplazmu. A veľa veľa krát negatívne vytery. Aj v cytologii som mala zápalové zmeny. Stále som bola preliecena aj antibiotiká a užívaj aj doplnky na zlepšenie mikroflóry. Skúšam a striedam doplnky z lekárne. Teraz sa mi už často opakuje krvácanie po styku, môj gynekológ povedal že je všetko ok ale navštívila som aj iného, ktorý povedal že mám zápal krčka maternice. Dal mi macmiror. Po macmirore sa mi zosilnilo svrbenie. Môže to takto reagovať, brat ďalej? A čo hovoríte celkovo na môj stav. Imunitu mám vyšetrení je v poriadku, ale som už z toho v koncoch. Manžel bol vyšetrený ešte na začiatku, všetko ok.Ako keby sa mi stále robil zápal krčka, ale netuším z čoho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v poslednej dobe pozorujem u viacerých pacientiek v našich ambulanciách zápaly krčka maternice. Príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať aj o bakteriálnu vaginózu, vplyvom opakovane užívaných antibiotických preparátov. Narušená vaginálna mikroflóra môže spôsobiť ťažkosti. Čo sa týka zápalu krčka, na trhu je viacero voľnopredajných preparátov na podporu hojenia krčka. Väčšinou sa jedná o vaginálne gély, či vaginálne globulky, či čapíky. Vhodná je tiež realizácie kúry vaginálnymi probiotikami. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Enterococus feacalis

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň mám žlto-zelení želatínový výtok z pošvy strašne pálenie bolesti až v krížoch môže to spôsobovať táto baktéria?môže spôsobiť zápal krčka maternice alebo niečo horšie?mám ju po opakovaných antibiotickych liecbach asi 10 a nič nezaberá dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte infekciu pohlavných orgánov. Enterococcus faecalis sa bežne vyskytuje v črevách a do pošvy sa dostane zanesením. Nepoznám však všetky bližšie informácie, ani okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či výterov, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak však ťažkosti pretrvávajú, je potrebné realizovať okrem štandardného kultivačného vyšetrenia pošvy aj rozšírené mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureaplazma - neúspešná liečba

    , Autor: Beth

    Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom môjho pol ročného problému- ureaplaziem. Boli mi zistené v októbri minulého roka s nasadenou liečbou Medofloxin a Polygynax. Liečba úšpešná nebola. Opäť mi pani doktorka predpísala túto istú kombináciu liekov. Na kontrolných steroch mi vyšla ureaplazma opäť pozitívna a že už mám aj zápal krčka maternice (symptómy som nepociťovala ani pri ureaplazme ani pri tomto zápale, menzes nemeškal). Predpísala mi Macmiror tbl. aj globule a následne na to som mala užívať Klacid tbl. a Polygynax. Myslela som si že po takomto množstve liekov to už prejde ale výtok mi potvrdil že to tam stále je. Ako posledná možnosť nám padol Doxyhexal na 20 dní. Problém je v tom že mám 14deň užívania a ten typický ureaplazmový výtok je stále prítomný. Na záver chcem povedať že liečba bola dodržaná- žiadne vynechané dávky ani pohlavný styk. Za to ma velmi znepokojuje prečo sa ten stav nelepší. Partner bol na testy u urológa a vyšli mu negatívne výsledky v moči aj v ejakuláte. Zhadzovala som to ešte na oslabenú imunitu- objednala som sa imunologičke a testy mi vyšli v poriadku, teda žiadna oslabená imunita. Prosím Vás o radu ako by ste postupovali v mojom prípade. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých ľudí (nejedná sa len o ženy) ureaplazma pretrváva a nelieči sa. Význam mykoplaziem a ureaplaziem v gynekológii je veľmi pochybný a mnoho odborníkov to ani nedoporučuje vyšetrovať, pretože premorenosť je obrovská a klinické prejavy infekcie bývajú veľmi zriedkavé. Ureaplazma bežný zápal pošvy ani krčka nerobí, skôr pôsobí v kombináciami s inými baktériami. Tak isto neexistuje pojem ureaplazmový výtok. Ak sú prítomné ťažkosti a výsledky výterov sú negatívne až na prítomnosť ureaplazmy a je odporúčaná liečba, treba vždy preliečiť aj partnera, bez ohľadu na to, či je negatívny alebo nie. Čudujem sa, že Váš obvodný gynekológ Vám hneď nepredpísal Doxyhexal a že sa partner nelieči s Vami. Po doužívaní liečby odporúčam zopakovať mikrobiologické výtery z krčka na mykoplazmy, ureaplazmy, chlamýdie a trichomonas vaginalis, rovnako tak aj výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.

  • Zapal krcka maternice v 6. tyzdni

    , Autor: Mami123

    Dobry den
    Aky je postup liecby zapalu krcka maternice v 6. tyzdni. Ma sa cakat do ukoncenia 1. Trimestra alebo sa musi podat liecba hned. Ake mozu vzniknut komplikacie? Moze to ohrozit babatko? Narusit vyvoj alebo spustit potrat?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Máte pochopiteľne správne otázky, odpovedať by Vám na nich mal Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, aj nález.

  • Svrbenie

    , Autor: Lucka123456

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať na môj problém do brala som lieky na zápal krčka maternice macmiror complex prišla menštruácia už som palenie nepocitovala co dúfam ze lieky za braly no po jej skončení mam veľmi svrbenie pošvy hlavne pri vchode moja obvodná Dr ma dovolenku chcem sa opýtať čo to môže byť je to vsazne? a ci si môžem nato niečo kúpiť ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si kúpiť Canesten krém a vaginálne tabletky. Následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.