Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • problem

    , Autor: bibikkk

    Dobrý deň čítala som tu príspevok o vitamíne C.Jeden deň (6ty deň pauzy) som vzala viac ako 1000 mg lebo som chcela zastaviť menzes. V ten večer som mala nechránený styk ale partner sa spravil mimo mna. Jw tam nejaké riziko otehotnenia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ak užívate tablety hormonálnej antikoncepcie pravidelne, boli ste chránená aj počas pauzy, aj napriek jednorazovému užitiu vitamínu C.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a vyberanie mandlí v celkovej narkóze

    , Autor: simka_12-2

    Dobrý deň,

    čaká ma operatívne vyberanie krčných mandlí v celkovej anestéze a chcela by som sa informovať či je možné užívať antikoncepciu aj počas zákroku a rekonvalescencie. Viac ako 6 rokov užívam antikoncepciu Belara a mám obavy že pri jej vysadení mi opäť vyskočia všetky problémy. Pri antestéziologickom vyšetrení mi nedodali informáciu, že by som mala vysadiť.


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti by sa mala hormonálna antikoncepcia (neplatí to pre vnútromaternicové teliesko) pred chirurgickým operačným výkonom vysadiť, aspoň na mesiac. Aj pre prípadné možné pooperačné komplikácie, aj keď sa u Vás jedná o pomerne malý zákrok. Najlepšie je sa spýtať priamo v zdravotníckom zariadení, na ORL oddelení, kde máte v pláne operačný výkon realizovať.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Monulaaa

    Dobrý deň pan doktor v septembri som podstúpila interupciu .
    Odvtedy beriem aj antikoncepciu .
    Pravidelne na minutu presne ani raz nezabudnutá .
    A navyše priateľ má problém ejakuovat ..čiže ak sa mu podarí tak mimo mna .
    Tento mesiac mi však neprišla menstruacia tak som bola nútená urobiť si tehotenský test a je pozitívny .
    Neviete kde sa nemohla stať chyba napriek presnému užívaniu antikoncepcie . ? Ku gynekológovi sa ešte len chystám . A bábätko si tentokrát nechám asi mi je sudene ..ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by ste tehotná byť nemali. Otázne je, či tehotenský test nie je falošne pozitívny. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj za účelom určenia ďalšieho postupu je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň pán doktor, užívam HAK Aidee a omylom som si vzala tabletku z druhej strany balenia nie podľa dní, ktoré sú napísané na tabletkách. Má každá tabketka ten istý účinok alebo je problém, že som si vzala tú, ktorú mám užiť až na konci balenia? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Každá z 21 tabliet v blistri obsahuje rovnaké množstvo dvoch hormónov. Označenie dní je len pre Vašu lepšiu orientáciu. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, každý deň užite jednu tabletku približne v rovnakom čase a po doužívaní blistra si urobte, ako štandardne, sedemdňovú pauzu a pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho blistra.

  • Účinok

    , Autor: Barbora11

    Dobrý deň,
    užívam Antikoncepciu Regulon a minulý týždeň mi bol predpísaný prokanazol (4 tbl.) kvôli mykóze. Tabletky som užila počas dvoch dnía snažila som sa, aby bol odstup medzi antikoncepciou min. 3 hodiny. Nasledujúce dva dni potom som doužívala aj mesačné balenie antikoncepcie.

    Momentálne sa nachádzam v 7-dňovej pauze, mám menštruáciu a zajtra by som si mala vziať prvú tabletku ďalšieho blistra.

    Dnes som mala s partnerom chránený sex, ale kondóm sa roztrhol a partner ejakuloval do mňa.

    Niekde sa píše, že pri prokanazole sa treba chrániť len do začiatku nasledujucej menštruácie. V tomto prípade by som mala byt chránená, keďže som poslednú tabletku prokanazolu užila ešte počas užívania antikoncepcie. V lekárni mi však povedali, že by som mala užiť tabletku po.
    Aký je Váš nazor?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Prokanazol naozaj môže znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak ho však už neužívate a momentálne máte sedemdňovú pauzu, počas ktorej sa Vám normálne dostavilo krvácanie z vysadenia a po skončení pauzy začnete s pravidelným a správnym užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie, problém s možným zníženým účinkom hormonálnej antikoncepcie by za týchto okolností nemal nastať. Nevidím dôvod na užitie tabletky núdzovej antikoncepcie.

  • Nepravidelné užívanie

    , Autor: Ja2002

    Dorý deň pán doktor, chcem sa opýtať, užívam antikoncepciu a keďže na to zabúdam často krát sa mi stane, že ju užijem v inom čase. Brávala som ju hlavne zo zdravotných dôvodov, ale v nedeľu (18.2.) a včera (20.2) sme s priateľom mali pohlavný styk. Dnes ráno som dostala menštruáciu o týždeň skôr. Má to niečo s nepravidelným užívaním alebo s pohlavným stykom? Aké sú ďalšie problémi vzniknuté nepravidelným užívaním? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak tabletku hormonálnej antikoncepcie užijete do 12. hodín od času obvyklého užitia, nemalo by to mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak však tabletku hormonálnej antikoncepcie zabudnete užiť, prípadne sa omeškáte o viac ako 12 hodín, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený a oslabený a tak aj existuje riziko tehotenstva. Príčin zašpinenia môže byť viacero, niekedy sa špinenie vyskytuje počas užívania hormonálnej antikoncepcie , aj napriek jej pravidelnému užívaniu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.