Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,557 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • problem

    , Autor:

    Dobrý deň čítala som tu príspevok o vitamíne C.Jeden deň (6ty deň pauzy) som vzala viac ako 1000 mg lebo som chcela zastaviť menzes. V ten večer som mala nechránený styk ale partner sa spravil mimo mna. Jw tam nejaké riziko otehotnenia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ak užívate tablety hormonálnej antikoncepcie pravidelne, boli ste chránená aj počas pauzy, aj napriek jednorazovému užitiu vitamínu C.

Podobné otázky

  • Nepravidelné uzivanie

    , Autor:

    Dobre rano, antikoncepciu uzivam o urcitej hodine. Stane sa mi ale ze niekedy si ju dam o pol hodiny - hodiny neskor ako by som mala. Môže to byt problem? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užitie tabletky hormonálnej antikoncepcie do 12 hodín od času obvyklého užitia nezníži účinok hormonálnej antikoncepcie, neznamená to ale, že sa na to žena bude spoliehať. Pol hodina alebo hodina je zanedbateľná odchýlka. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • problem

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa opýtať. Prvý deň svojho nového blistra som zvracala po 6 hodinách a tak som vzala ďalšiu tabletku ktorú som však po 3,5 hodinách vyvracala. Tým pádom mi chyba jedna tabletka z blistra. Chcem sa spýtať nestačila ta prvá tabletka na udržanie účinku a nezobrala som tu 2.tabletku zbytočne? A ďalšia otázočka teraz keď mi chyba jedna tabletka z blistra mám to nechať tak a budem mat menštruáciu skôr alebo mám zobrať jednu tabletku z ďalšieho blistra? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po 6 hodinách by už tabletka mala byť v čreve a prípadné vracanie by už účinok nemal ovplyvniť. Druhú tabletku ste užili v podstate zbytočne, jej účinok aj tak nebol dosiahnutý. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Neviem, akú konkrétnu antikoncepciu užívate, ťažkos a mi je potom vyjadriť. Doužívajte súčasný blister a pokračujte v užívaní ďalšieho.

  • Zaludocne problemy

    , Autor:

    Dobry den, kolko hodin po uziti antikoncepcie Axia daily ma "nesmie" prehnat, aby sa antikoncepcia stihla vstrebať a jej ucinok bol zachovany. Viem, ze 3-4 hodiny pred uzitim by to malo byt ok, ale neviem kolko hodin po uziti trva kym sa tabletka dostatocne vstrebe. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vás preženie alebo ak vraciate v priebehu 3 – 4 hodín po užití tablety, existuje riziko, že liečivá z antikoncepčnej tablety sa nemusia v čreve úplne vstrebať.

  • Daylette

    , Autor:

    Dobry den,som 4 mesiace po porode uzivam uz druhy mesiac antikoncepciu daylette,teraz mam zelene tabletky “oddychove dni”ked by som mala dostat MS,no ta nikde,neprichadza,zajtra uz mam zacat novy blister,moja otazka znie,je to v potiadku nemat MS a zacat brat dalsie balenie?Moze sa toto stat,pred tehotenstvom som taketo problemy nemala,brala som pravidelne a dlhodobo hak, preto som v strese ci to je ok a cim je to sposobene?Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je pomerne časté, že sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť, alebo je len minimálne alebo že sa dostaví v prvých dňoch užívania nového blistra. Pokračujte v užívaní ďalšieho blistra aj v prípade, že sa krvácanie z vysadenia nedostaví. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Yasminelle

    , Autor:

    Dobry den, mam 32rokov, uz pol roka po porode uzivam Yasminelle, ale bojim sa neziducich ucinkov- hlavne trombozy, je pravda, ze ak by som mala predispoziciu dostat ju tak v tehotenstve by som ju uz mala? nefajcim ani som nemala nikdy ziadne zdrav.problemy...ma zmysel davat si robit krvne testy u lekara, aby som mala istotu? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za štandardných okolností obvodný gynekológ predpíše hormonálnu antikoncepciu pacientke až po zhodnotení laboratórnych krvných výsledkov krvného obrazu, koagulačných parametrov a pečeňových testov, ktoré sú odobraté pacientke na gynekologickej ambulancii. Ak má pacientka predispozíciu na trombózu, hormonálna antikoncepcia by nemala byť predpísaná. Nie je pravda, že ak je pacientka aj po niekoľkých bezproblémových tehotenstvách a pôrodoch, nehrozí u nej trombóza. Nemyslím teraz konkrétne na Vás, nemusíte sa obávať. Fajčenie počas užívania hormonálnej antikoncepcie jednoznačne nedoporučujem! Ak Vám boli po skončení šestonedelia realizované krvné testy a boli v poriadku, nie je nutné ich teraz realizovať. Nepoznám však všetky okolnosti ani informácie o tom, kedy Vám bola naposledy vyšetrovaná krv, preto sa neviem bližšie vyjadriť.