Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
189 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Chodza,doslapovanie chodidiel

    , Autor: nikaikadominika

    Dobry den prajem, mam haluxy na oboch nohach a padnutu klenbu, zaroven mam bolesti hrudnej chrbtice, kazdy den cvicim cviky od fyzioterapeuta na chrbticu. Mam aj diagnostikovanu hypermobilitu. Skusala som par dni barefoot obuv, kvoli haluxom, no mam z nich bolave chodidla aj krize. Chcela by som vas poprosit o radu, ako spravne chodit? Ake je spravne doslapovanie na chodidlo? Citala som,ze sa doslapuje na pätu, ale takto ma z toho bolia paty a chodidla este viac. Vedeli by ste mi prosim poradit, ako spravne doslapovat na chodidlo a co mozem este robit s tym,aby som sa naucila spravne stat, chodit a sediet? Neustale sa narovnavam, kontrolujem sed aj chodzu, no mam pocit,ze to nerobim spravne a necitim sa stale dost stabilne. Viete mi prosím poradit? A aky je vas nazor na barefoot obuv? Vadi mi v nej tenka podrazka, ale je super vvtom,ze ma velky priestor na prsty,v beznych topankach ma bolia haluxy...
    Dakujem za vas nazor

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Pre Vás barefoot obuv vôbec nie je vhodná. Barefoot topánky boli vymyslené aby stimulovali chodidlo z rôznorodých povrchov. To sa však nedeje na betóne a chodníkoch. Možno tak do lesa by boli vhodné. Podrážka v klasických topánkach má takú funkciu, že tlmí nárazy, keď došlapujeme na tvrdé povrchy.
    To, že sa necítite stabilne je následok Vašich problemov s chodidlami. Tým, že máte halluxy a boľavé chodidlá telo podvedome mení chôdzu - to ako došľapujete. A v tejto situácii by Vám ani nepomohlo sa učiť správnu chôdzu podľa pokynov. To by aktuálne len zhoršilo Vaše bolesti. Telo si totiž vytvára rôzne sekundárne kompenzácie.
    Začnite tým, že si dáte do obuvi ortopedické vložky - odporúčam napr. české vložky Hanák, ktoré majú pod kĺbom palca, kde máte hallux, takú priehlbinku. Malo by Vám to uľaviť nielen na palce ale celkovo na chodidlo aj vyššie kĺby a chrbticu. Odporúčam tiež uvoľňovať lýtkové svalstvo (idealne na masážnom valci).
    Ak by ste tento problém chceli riešiť komplexne tak odporúčam podiatrické vyšetrenie. Podiater je lekár, ktorý sa zaoberá nohami a biomechanikou tela na základe postavenia chodidiel a analýze chôdze.

    Prajem pekný deň