Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Apetit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vacsina rodicov sa bori s tym, ze ich deticky nepapaju, co ak ale dieta ma velky apetit? Syncek vzdy rad papal od malinka. Teraz ma 22mesiacov. Od narodenia sa ho snazime stravovat zdravo, ma velmi rad ovocie, obed spapa. Niekedy aj necha, ale ak mu nieco chuti, nema mieru. Niekedy si nie som ista, ci je naozaj taky hladny, alebo maskrtny. Lebo ked si predstavim, co vsetko spapal, mam pocit, ze by mu to malo stacit, ale velmi casto chodi, ze je hladny. Nieco zje a po chvili si pyta nieco znova. Najcastejsie sa to tyka ovocia. Priam miluje banany a hrozno. Jedlo mame poodkladane tak, aby nan nevidel. Keby ma spristupnene vsetko ovocie, tak misu ovocia zje na jeden sup. Spapa banan a pyta si dalsi, nedame mu, ale potom po chvili pride zas nieco pytat. Ked sme niekde na navsteve, ine deti si zobnu a idu sa hrat. Nas je pri miskach, kym nezje. A vrhne sa na to, ako keby nikdy nejedol. Stari rodicia mu vynukuju, ked tak dobre papa, co ma aj hneva, ze ked on nevie, kedy staci, tak oni by to aspon mohli vediet. Je plnohodnotne ranajky, obed, veceru, pred spanim mlieko, v noci uz nepapa. Od jeho mala pocuvam, ake velke babatko, ako rastie, cim ho to krmime, pritom si ozaj davam zalezat, spapa aj varenu zeleninu, nema s nicim problem. Preto ma to tak aj trapi a mozno mam vacsiu potrebu mu kontrolovat stravu, kedze to nonstop pocuvam. Ja mu doprajem, kolkokrat aj place, co vravi, ze je hladny (tu som vsak na vazkach, ci naozaj, alebo si to tak vynucuje), len mam obavy, aby nemal problemy, alebo aby sa mu druhy nesmiali. Na druhej strane vobec nie je lenivy, práve naopak, je velmi pohyblivy, pohybovo zdatny, stale v pohybe. Neviem, ci je to v poriadku a dopriat a spristupnit mu trebars to ovocie kolko chce, alebo ho radsej tlmit a vysvetlovat, ze ho takto bude boliet brusko. Vcera na navsteve napr.donielsi sme misku hrozna, zjedol ju on a este aj dalsiu misk, co bola na stole s ovocim. Sladkosti ani nic take mu nedavame. Ale samozrejme, keby ma pristup, zje. Moja mamina hovori, ze ja som bola tiez taka, a sama si to pamatam, ze vzdy od starych rodicov som odchadzala s bolavym bruchom, co som sa nesla dojest. Takze asi to ma po mne. Ukludnilo sa mi to az v puberte. Mam to aj u neho tak ocakavat? S manzelom sme normalnej vysky a vahy. Maly ma teda 22m a 15kg, ale je aj vysoky ma 90cm, mozno uz aj viac. Celkovo ma mohutnu a siroku stavbu tela, nikdy nemal nejake faldiky, brusko ma. Nechcem mu ublizit, kolkokrat sa na mna hneva, ze mu nedam jest. Mozno to tak vyzera, ale ozaj mam potom obavy, aby ho brusko nebolelo a aby sa neprejedal. Co s tym? Kedy je to este v poriadku a kedy uz nie? Regulovat mu to? Alebo to nechat tak? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keďže má normálnu hmotnosť vzťahom k výške, tak správne príjem strav mierne regulujete ale samozrejme nemá byť hladný. Keď nembude mať tzv. prázdne kalórie - chrumky, keksy a podobne- tak je výživa aj možstvo stravy v poriadku. AK by veľmi priberal je potrebné špecializované vyšetrenie u endokrinologa alebo na genetike.

Podobné otázky

  • Priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Chcem sa opytat. Dcera ( bude mat 10 mesiacov ). V 9.tich mesiacoch na poradni pribrala za 2 mesiace len 330 g. Avsak v prvom mesiaci jej sli narsz 4 horne zuby a koncom mesiaca prekonala covid, takze podla mna aj schudla. Lekarka to akoby nezohladnila a vravela, ze pribrala v dolnej hranici. Mala je pomerne casto a v mensich mnozstvach plus kojenie. Nie je schopna zjest na obed misku so 150g alebo 200g prikrmom. ( to sa aj mne zda vela pre dospeleho, nie to pre ani rocne dieta ). Zje tak cca 100g na dvakrat. Stale jej vsak cez den nieco ponukam, len nezje toho vela naraz. Mam sa znepokojovat? Pripadne ak bol manzel za mala taky nejedak moze to byt ciastocne aj geneticka zalezitost? V okoli sa stretavam s tym, ze deti jednoducho v urcitych obdobiach nemaju az taky apetit do jedla. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak papá zeleninu, mäso, mlieko, mliečne výrobky, občas strukoviny, ovocie, chlebík, pečivo kaše tak množstvo jedla si určuje dieťa samo. Do ničoho ju nenúťte. Je podstatné , aby nechudla, priberajú v tomto veku niekedy veľmi málo. Áno, býva to aj tak, že ak jeden z rodičov bol slabý jedák, je také aj dieťa.

  • Nadmerny prijem potravy?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    Chcem sa opytat na Vas nazor, mam 17mes. syna, pri porode mal hmotnost 4150g. Dnes ma hmotnost 14,5kg a vysku 80cm(vyska sa uz 2mesiace nezmenila) Je to v poriadku? Vsade pocuvam ze je obezny a mam s tym nieco robit, ale syn ma velky apetit do jedla. Nedavam mu sladkosti(velmi prilezitostne).Jedálnicek: biely jogurt, 250ml mlieka, tofu, zelenina, ovocie, ovsene vlocky atd. , pije cistu vodu, nesladeny caj. Ked mu nedam dostatocnu porciu jedla tak stale pyta jest, v podstate 3/4dna pyta jest. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takýto stav treba posúdiť komplexne. Neviem napríklad ako dlho bol kojený, treba zistiť rastovú krivku, niekedy veľa dieťa nenarastie, ale je potrebné to sledovať. Jedálníček, ak je len taký ako píšete je veľmi chudobný na živiny. , dieťa nedostáva všetky živiny. Jednálníček má byť: ráno mlieko, dopoludnia ovocie, na obed ako základ polievka, mäsoszelninová, / mäso najmenej 5x týždenne, cca 50 gramov, tak aby za týždeň skonzumoval 250 gramov kvalitného mäsa, togu ho nenahradí/, odpoludnia mlieko alebo jogurt, na večeru kašu, alebo zvyšok od obeda, alebo iné vhodné jedlo / zelenina, obilniny, /.

  • dieta odmieta jest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Mudr.,

    uz som zufala a neviem si rady.Moja dva a pol rocna dcera odmieta jest.
    Uz som z toho na nervy.
    Este sa nestalo ani raz, zeby s chutou jedlo spapala.
    Musim ju do jedla len nutit inak by za cely den nezjedla nic.
    Tri dni mala teplotu nejedla nic len tri flase mlieka a vela pila vody,to chapem nechutilo jej ked je chora.
    Ale teploty presli a apetit nikde.
    Co mam robit?....poradit sa s pediatrickou,alebo co?
    Vazi okolo 14kg.Bojim sa aby nebola anemicka.

    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade trebavedieť, že deti v tomto veku toho veľa nespapjú, neradi prijímajú nové druhy potravín a nemajú radi výrazné chute. Nemali by jesť sladkosti typu čokoláda, brumík, tatranky a podobne. Ak aj dostanú nejakú sladkosť / piškótu, bábovku a podobne/ mala by to byť súčasť niektorej dennej porcie/ dezerta za obedom, olovrant/ a nie jedenie medzi porciami. Medzi jedlami by dieťa nemalo nič konzumovať, hlavne nie rôzne chrumky a podobne. Na druhej strane by dieťa nemalo piť ani veľa mlieka, pretože to ho síce zasýti ale nie je to dostatočná výživa pre jeho vývoj. Dieťa tiež nesmie byť extrémne unavené, v tomto veku by vôbec nemalo chodiť na dlhé prechádzky. Unavené dieťa paradoxne nechce zaspať a potom nechce ani jesť, od únavy najradšej len vypije fľašu mlieka. Ani o obede si nerobte ilúzie, že by malojesť dva alebo tri chody. Úplne stačí kvalitná polievka, ktorá má vždy obsahovať zeleninu, obilninu a 5 až 6 x týždenne aj malý kúsok mäsa, môžete ju stále mixovať alebo popučiť na kašu. Faktom je, že príčinou môže byť aj anémia, treba to prebrať s lekárkou. Niekedy je veľmi dobré niekoľko dní, najmenej týždeň si presne zapisovať čoho koľko dieťa za 24 hdoín zjedlo. Potom to zanalyzovať, trebárs aj s lekárom, či to predsa len nebolo dostatočné množstvo ale v zlej skladbe. Počítame samozrejme všetko, aj sladké nápoje aj chrumky aj mlieko.

  • 15mesiacov a nepribera

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer. Mam 15mesacneho synceka, ktory malo papa a malo pribera na vahe.Narodil sa predcasne v 36tt s vahou 2,4kg a 47cm. Dojcila som do 8.mesiaca. Pokial sme nezacali s prvymi prikrmami jeho vaha rastla dobre, ako 6mesacny vazil okolo 6,8kg. No po 6.mesiaci priberal coraz menej. Teraz ma 8,5kg a 80cm. S papanim sme mali vzdy trocha problemy, raz bolo lepsie, raz horsie.Odmieta este tuhu stravu, tak skoro vsetko musim mixovat. Momentalne jeho jedalnicek vyzera takto: rano troska chlebika, al 90ml mliec. kase. Obcas mi vypije aj 60ml mliecka. Desiata jogurt, al. ovocie. Na obed masovo-zeleninovy pokrm (nespapa viac nez 150g), olovrat vyziva al. ovocie. Na veceru zeleninovy pokrm al. kasa.(tiez max. 150g) Pred spanim vypil doteraz 200ml mlieka, no posledne dni len cez 100ml. V noci sa nebudi a prespi celu noc. Inak je vesely a nic mu nechyba, mam pocit, ze keby mu ja neponuknem jest, on si nepyta cely den. Vobec o jedenie nema zaujem. Ako mozem zvysit jeho chut do jedla, apetit? Problem je v tom, ze ako teraz, ked bol chory tak nic 3dni nezjedol a schudol hned 200g. Predtym vazil 8,7kg, teraz 8,5kg. Pediater ma ujistil, ze to prejde a on to potom dobehne, no mam obavy, ze nie. Dakujem za kazdu radu!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pediater má pravdu. Deti v o veku od jedného do tretieho roka neradi prijímajú novú stravu a nejedia veľa. Jedálníček má dobrý, stravu mixujte, keď to vyžaduje, postupne ho budete učiť jesť väčšie mäkké kúsky. Netrápte sa, deti niekdy takto papajú. Vzhľadom na to, že bol nedonosený, ak nemal dávno kontrolovaný krvný obraz, tak by som tak urobila. Takéto problémy môžu byť aj pri chudokrvnosti.

  • Neobvykly vztah k jedlu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mame 2-rocnu dcerku, ktora je vyvojo uplne v poriadku a v priemere (pohybovo, recovo, komunikativne, co sa myslenia a hrania tyka...), no mame s nou jeden obrovsky problem a to je jedlo. ma k nemu velmi zvlastny vztah. neexistuje jedlo, ktore by jej nechutilo (pardon, olomoucke syrecky a surovu papriku nezje, inak zje uplne vsetko, slane, sladke, horke, kysle, vsetko jedno). problemom su mnozstva - kolko by taketo dieta malo zjest? vsade citam len minimalne odporucane davky, co vsak tie maximalne?! ona totizto este NIKDY (a myslim tym naozaj nikdy uz od prvych prikrmov) nenechala co len za jednu jedinu lyzicku jedla, zje uplne vsetko a ked je miska prazdna, casto spusti cirkus, plac, krik, ako keby tyzden nejedla a dalsi tyzden nemala dostat jest. ona uz ako 8-mesacne dieta bola schopna zjest odrazu cely banan!!! uvadzam pre orientaciu jej jedalnicek:
    7.00 ranajky pol krajca chleba s maslom a syrom / sunkou / cerstvym syrom, k tomu priloha cerstva zelenina, rajciny a pod., pripadne olivy, vynimocne chlebik s medom. k tomu 2 dcl mlieka (obcas kakao). niekedy ma pre zmenu na ranajky celozrnne muesli s ovocim (v mlieku).
    9.30 desiata - ovocie alebo biely jogurt so zivymi kulturami (obcas s popucenym bananom ci domacou marmeladou)
    12.30 obed - papa uz to, co my, pricom sa snazim obmedzovat sol a celkovo jeme dost zeleniny a snazim sa o pestrost a vyvazenost stravy. obedu zje cca. 2,5 dcl (nevazim ani nemeriam, no taky objem ma jej miska, do ktorej jej jedlo nakladam)
    16.00 olovrant - ovocie alebo jogurt
    19.00 vecera - krupicova kasa z 2,5 dcl mlieka (na veceru nic ine nechce).
    obcas ked sme v meste, jej kupim este nejake pecivko (snazim sa uprednostnovat celozrnne). ked mame upeceny kolac, tak jej dam na olovrant aj z neho. sladkosti celkovo obmedzujeme, no obcasnu vynimku jej takouto formou doprajem.
    myslim si, ze stravu ma vyvazenu a ziadne vitaminy jej nechybaju.
    no i tak, ked vidi jedlo, robi taky neuveritelny cirkus, ako keby jest nedostavala, ked pride navsteva a mame v obyvacke prichystane obcerstvenie, v okamihu strati zaujem o vsetko, nejde sa hrat s detmi, co mame na navsteve (ostatne deti trebars ochutnaju a idu sa hrat), ani sama, cely cas stoji pri stole a doslova si natlaca do ust vsetko, co je na stole, rad-radom, slane, sladke, kysle, horke... nezalezi, hlavne nech je toho vela... a to robi aj ked napr. pred 10 minutami jedla napriklad olovrant. nepoznam ziadne ine dieta, co by takto reagovalo na jedlo. v poslednom case pristupujeme k tomu, ze taniere s pohostenim davame na policky, kam nedociahne, ale vyzera to samozrejme dost cudne pred navstevami (nastastie ich az tak vela nemavame). ked ideme niekam na navstevu my, mam z toho stres, lebo cely cas ju zaujima len jedlo... pritom ked sme doma, kedze ja som ten typ, ze jeme 5x za den a veci typu oriesky, cipsy, pukance, kekse... u nas nemame na stole stale, tak sa najeme a zvysok casu je uplne normalne dieta, hra sa, vie sa zahrat i sama, no snazim sa jej venovat a celkovo je sikovna, stavia zo stavebnice krasne veci, pouziva uz pri hre dost i fantaziu, co sa tyka spanku, nemame ziadny problem, spi pravidelne, cez den 2 a v noci 10-11 hodin, zaspava uplne pokojne sama len so svojou oblubenou plysovou hrackou. co do povahy, je to pokojne dieta, plne radosti, ktore ma rado, ked sa s nim niekto jasi a robi somarinky, spolocnost deti ma rada. pohyb ma kazdy den i na cerstvom vzduchu, cca. 2 hodiny, v letne dni i 2x denne (chodime von za kazdeho pocasia). chora este nebola nikdy, az na nejake sopliky... pred pol rokom sa jej narodila sestricka, no v tom problem byt nemoze (ze by si tym jedlom napriklad vynucovala pozornost), pretoze toto robila uz davno predtym, nez som vobec druhykrat otehotnela. uz od prvych prikrmov, ked bola miska prazdna, plac a neskutocny krik... do pol roka bola vylucne kojena, od potom popri prikrmoch bola kojena este do roka. alergie, zda sa, nema ziadne, toleruje dobre zatial vsetky potraviny. a este som zabudla, uz pochopila, ze ked je miska prazdna, viac jej neprilozim (pretoze si myslim, ze mnozstva papa veku primerane - papa uz sama lyzickou, s vidlickou este potrebuje pomoc). a tak v poslednom case, ked ma povedzme posledny kusok chlebika, ci posledny zemiacik, tak si to zmoli v ruke a odhryza z neho uplne malilinkate kusocky, ako keby sa bala, ze to je na dlhu dobu jej posledne jedlo... pani doktorka, ja som z nej zufala... neviem, ci to je nieco, z coho vyrastie, alebo je to psychickeho povodu - i ked, ako hovorim, je vesela, na kazdeho, i cudzieho sa usmieva a robi vecne to jej sibalske "kuk", i cudzi ludia ju hodnotia ako stastne dieta, snazim sa jej venovat maximalne... manzel v ramci volneho casu sa jej venuje tiez. na sestricku vobec neziarli, prijala ju az neuveritelne krasne (myslim, ze i vdaka tomu, ze sa snazim, aby sa necitila odstrcena do uzadia, snazim sa napriklad travit cas niekedy iba so starsou), ked mala place, starsia jej nosi hracky alebo pred nou zacne poskakovat, tocit sa a smiat sa... az sa aj mensia od smiechu zachadza... no nebranim sa ist aj k psychologovi, ak myslite, ze problem je tohto charakteru. no skor si myslim, ze je to nieco fyzicke, len netusim co... myslite, ze za tym moze byt predsalen nedostatok nejakych zivin / vitaminov? alebo jej moze chybat nejaka latka, co dava mozgu na znamost pocit sytosti? o ake vysetrenia by som mala nasu lekarku poziadat? uz mi napadlo od cukrovky, cez nedostatok vitaminov snad vsetko, no nie som odbornik a netusim, z ktoreho konca zacat tento problem rozmotavat... prosim, poradte mi, lebo nedavno sme zacali s prikrmami i u mladsej a zda sa, ze pojde v slapajach svojej sestricky, tiez zje vsetko, co jej predlozim (ma 6 mesiacov a na desiatu v pohode zje pol hrusky a pol jablka. na obed 180 ml hustejsieho masovo-zeleninoveho prikrmu. popri prikrmoch je nadalej i kojena). bojim sa, aby neboli obezne a chcem to vyriesit skor, nez pojde starsia povedzme do skolky (planujeme cca. o 1,5 roka)... ona neznesie, ked spapa svoje a niekto iny este ma na tanieri... bojim sa tej skolky... to tam bude druhym detom brat jedlo z taniera? som zufala...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček je ukážkový až na dve výhrady. deti v tomto veku nemajú jesť údeniny, ani šunku ani detskú šunku a detské párky, pretože to obsahuje nevhodnú formu solil. Taktiež nemajú konzumovať celozrnné pečivo a chlieb. Ražný môžu ale nie celozrnné výrobky.
    Ak by mal dieťatku nejakú hormonálnu alebo metabolickú poruchu vyžadujúcu zvýšený prívod jedla, tak by nebolo spokojné keď jedlo nevidí a nehralo by sa. Dôležité je aj to, či pri takom apetíte ako udávate má aj zvýšenú hmotnosť, alebo je hmotnosť primeraná. Ak je po tejto stránke všetko v poriadku, je to podľa mňa skôr povahový rys alebo zvyk, zjesť všetko čo vidí. Porada u psychológa by bola pre vás obe prínosom, nemôžete byť zúfala z dieťatka, ktoré je inak ako uvádzate zlaté, pekne sa vyvíjajúce.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: