Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dieta odmieta jest

    , Autor: vikazvv

    Dobry den p.Mudr.,

    uz som zufala a neviem si rady.Moja dva a pol rocna dcera odmieta jest.
    Uz som z toho na nervy.
    Este sa nestalo ani raz, zeby s chutou jedlo spapala.
    Musim ju do jedla len nutit inak by za cely den nezjedla nic.
    Tri dni mala teplotu nejedla nic len tri flase mlieka a vela pila vody,to chapem nechutilo jej ked je chora.
    Ale teploty presli a apetit nikde.
    Co mam robit?....poradit sa s pediatrickou,alebo co?
    Vazi okolo 14kg.Bojim sa aby nebola anemicka.

    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade trebavedieť, že deti v tomto veku toho veľa nespapjú, neradi prijímajú nové druhy potravín a nemajú radi výrazné chute. Nemali by jesť sladkosti typu čokoláda, brumík, tatranky a podobne. Ak aj dostanú nejakú sladkosť / piškótu, bábovku a podobne/ mala by to byť súčasť niektorej dennej porcie/ dezerta za obedom, olovrant/ a nie jedenie medzi porciami. Medzi jedlami by dieťa nemalo nič konzumovať, hlavne nie rôzne chrumky a podobne. Na druhej strane by dieťa nemalo piť ani veľa mlieka, pretože to ho síce zasýti ale nie je to dostatočná výživa pre jeho vývoj. Dieťa tiež nesmie byť extrémne unavené, v tomto veku by vôbec nemalo chodiť na dlhé prechádzky. Unavené dieťa paradoxne nechce zaspať a potom nechce ani jesť, od únavy najradšej len vypije fľašu mlieka. Ani o obede si nerobte ilúzie, že by malojesť dva alebo tri chody. Úplne stačí kvalitná polievka, ktorá má vždy obsahovať zeleninu, obilninu a 5 až 6 x týždenne aj malý kúsok mäsa, môžete ju stále mixovať alebo popučiť na kašu. Faktom je, že príčinou môže byť aj anémia, treba to prebrať s lekárkou. Niekedy je veľmi dobré niekoľko dní, najmenej týždeň si presne zapisovať čoho koľko dieťa za 24 hdoín zjedlo. Potom to zanalyzovať, trebárs aj s lekárom, či to predsa len nebolo dostatočné množstvo ale v zlej skladbe. Počítame samozrejme všetko, aj sladké nápoje aj chrumky aj mlieko.

Podobné otázky

  • Dieta odmieta jest ovocie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    mam 22 mesacnu dceru a vobec nechce jest ovocie.
    Kazdy den ma na obed varenu zeleninu s masom a bud cestoviny, ryzu alebo zemiaky.
    Kojena je 3 x denne. Rano, na obed a vecer pri zaspavani.
    Ovocie nechce jest ziadne a v ziadnej podobe ani na kusky ani na platky, ani pomackane, ani uvarene jablcko, ani nastruhane s mrkovu.
    Obcas tak 1x za mesiac zje banan.
    Kazdy den jej davam 10 kvapiek Cebionu aby mala vitamin C.
    Chora pocas 22 mesiacov bola asi 2-3x a to len sopliky, nic vazne, bez teploty.
    Chcem sa spytat, ci si myslite, ze ma dostatok vitaminov alebo mam skusat a testovat dalej, ci jej nejake ovocie zachuti.
    Dakujem
    Zlatica

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ovocie testujte priebežne.
    Skúste kúpiť čistú šťavu, pre deti je HIP a podávajte ju nie ako tekutinu od smúädu ale ako ovocnú porciu, môžete ňou aj riadiť vodičku k pitiu. M
    Ak vypije 50 ml denne je to dostatočná dávka ovocia.

  • 2,5 rocne dieta odmieta jest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prosim vas o radu som už na pokraji zrutenia =( Moj syn 2,5 rocny syn odmieta posledne dni hocico zjest.... Ani pred tym nebol velky papkac skor naopak o to aby nieco zjedol som ho musela neako motivovat zabavat ale aj to mal vyhradene jedla ktore nejedol napriklad ranajky boli u nas problenm stale chlieb maximalne cisty bez masielka a už vobec nie natierka alebo salamka to ho hned napinalo ale mliecko a cerealie alebo jogurtik ovocie tak to popapal na obed si rad daval polievky s tymi problemi neboli ale teras odmieta hocico nedostanem do nho ani polievku už vobec nie neake mesko s ryžou alebo zemiacikmy skusala som mu dat aj na vyber s 2-3 jedal ale nic rano s tažkostami spapa jeden jogurtik alebo sabinacik a do vecera trucuje ako nikdy s placom ide spat lebo nechce jest vstane a už vopred mi vravi necem papat vecer sa mi podari do nho nieco dostat aj to koli tomu že nechce ist spat a že ho zabavam bud neakou rospravkou v televizore ale to ho musi zabavit alebo vseliako inak prosim poradte v ustach nema žiadne virasocky ani nic co by nasvecovalo že ma bolesti vodi tiež nevipije vela maximalne pol litra liter už som zufala poradte dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Liter vody je vela! Salámku nemá dieta do troch rokov vobec čo papat, ak im dávate takéto jedlá, nemožete sa divit, že potom iné nechcú, nakoniec sa im zunuje aj to.
    Jogurt alebo iný mlieny výrobok, či tvarohový alebo mlieko zcereáliami je ráno vporiadku, dopoludnia ovocie, na obed nemusí mat dva chody, stačí jeden kvalitny, menšie množstvo, odpoludnia mlieko alebo jogurt a večer kaša, chlebí, niečo od obeda. \nie je treba o jedle stále hovorit, stažovat sa každému, že nechce jest a pdobne. \Dieta to vníma a vie, že je tým zaujímavé. Tvárte sa, že vás jeho jedlo nezaujima, vždy mu načas dajte príslušnú porciu a ke\´d nespapá, tak zase o tri hodiny bez komentára. Důlet
    žitéje, či nechudne, nemá hnačku, nie je unvaneý, nepokojný, často chorý. A tiež ako dlho to trvá, či nenastala zmena v rodine, stahovanie a podobne. Ak sa stav nezlepší a neviete si nájst vysvetlenie, konzultujte lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: