Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie

    , Autor: majka-drobka

    Dobry den, mam mozno trosku specificku otazku. Nas syncek ma necelych 17 mesiacov a este stale nebol ockovany vakcinou na 15 mesiacov.Sme objednani na buduci tyzden. Je tu vsak jeden problem. Ako 5mesacny nas syncek utrpel uraz, ktoreho nasledkom bolo epiduralne krvacanie do mozgu. momentalne je sledovany na neurologii a rehabilitacii. Neurologicka ho povazuje z neurologickeho hladiska uplne v poriadku, ma trosku este pohybove problemy, ale len drobne, kto o tom nevie, ani si to nevsimne. a teraz spat k otazke. lekarka nam odporuca zaockovat ho vakcinou, ktoru mal dostat na uz spominanych 15 mesiacov, ktora je na objednavku a doplaca sa s tym, ze je v nej aj vakcina proti kiahnam. Ako sa na toto odporucanie divate vy, je kvoli jeho urazu takato vakcina nutna? mohli by mu kiahne nejako poskodit? Budem Vam vdacna za Vas nazor. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Komplikáciou kiahní občas býva postihnutie mozgu, konkrétne "malého mozgu" , ktorý je zodpovedný za udržiavanie rovnováhy. Komplikácie nie je veľmi častá ale zase ani nie celkom zriedkavá. po úraze by to mohla byť ďalšia "trauma" pre mozog. Ak by to bol môj pacient, iste by som toto očkovanie tiež odporučila, ak by to bolo moje vlastné dieťa, tiež by som očkovala aj proti kiahňam.

Podobné otázky

  • Ockovanie

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. Doktorka, prosim dokedy radite odlozit ockovanie 3.davkou hexavakciny, pokial bola zaznamenana covid pozitivita (bez tazsieho priebehu, len chvilkova teplota 38,5) dna 9.12. Mam pred tym respekt, predtym sme ho prekonali s tym, ze ockovanie nam vychadzalo nastastie az o 3 mesiace. Este k tym lrvym davkam, dcerka sa v tom obsobi zhruba 3 tyzdne po 1. Davke vyhadzala na krku nejakou koznou reakciou, myslite ze to mohlo byt sposobene aj tym ockovanim? Nasledne bolo 2. Ockovanie asi 2 tyzdne na to, stale bola vyhadzana a trvalo to asi 2 mesiace, kym to ustupilo.. Lekarka to vtedy neriesila, ale momentalne uz mam obavy kedze viem, ako dlho to trvalo.
    Dakujem za Vas cas

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepochopila som, kedy sa očkovala druhý raz , malo to byť po dvoch mesiacoch od prvého očkovania
    Na koži detí vidíme opakovane rôzne zmeny, nie vždy je to ochorenie a len výnimočne to súvisí s očkovaním.
    Po covide odporúčam očkovanie po dvoch mesiacoch.

  • Ockovanie po covid

    , Autor: Krasti

    Dobry den pani doktorka, mali sme mat 3.ockovanie pred 3 tyzdnami. 2 tyzdne predtym sme boli covid pozitivni, tak sme to presunuli a neskor pred sviatkami zas muz bol chory. Ja sa mpmentalne necitim tiez ok, mala vyzera byt ok, sestricka nam povedala pokial je zdrava, mame prist az ockovanie neprepadne. Ako je to prosim Vas, s odstupom ockovania po covid pozitivite? Niekde som citala ze aj 2 mesiace, vraj to moze priniest katastrofalny dosledok ako vyvolanie cukrovky a pod. Kedy by ste odporucili ockovanie Vy?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O katastrofickom scenári a vzniku cukrovky nie sú žiadne štúdie ani neviem o takom prípade.
    neviem presen o ktoré očkovanie sa jedná, ale určite sa každé dá posunúť.
    Po prekonaní covidu odporúčam očkovať o dva mesiace.

  • Skladovanie vakcin

    , Autor: Simona007

    Dobry den.prosim vas potrebujem poradit.mala som ist so synom na prve povinne ockovanie.doktor mi predpisal recept s tym ze som si to mala vyzdvihnut a uschovat doma v chladnicke.to som tie vakciny tam mala mat nejaky mesiac.tak som si povedala ze si ich vyzdvihnem tesne pred ockovanim.medzitym bol syn chory tak sme tam isli na vysetrenie a pytali sa na tie vakciny.pohorseni ze som ich nevybrala.nevedela som ze to treba do siedmych dni vybrat.podpisala som papier s tym ze akceptujem ze mi za to moze prist pokuta.ok.dnes som vakciny vybrala no do chladnicky sa mi ich podarilo dat az po troch hodinach.myslite ze budu v poriadku alebo ako mam dalej postupvat?co sa s nimi moze stat ked som ich nedala hned do chladu?som z toho dost v strese nakolko je to uz druhy problem s vakcinami.vopred dakujem za odpoved a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento prístup zo strany vášho lekára je úplne nesprávny! a nekaceptovateľný! hlavne ak sa jedná o povinné očkovanie. Lekár si má vakcíny do ambulancie zabezpečiť sám, preplatí ich potom vypísaním receptu!!!!!!!!!!§V žiadnom prípade si rodič vakcíny nevyberá a neuskladňuje ich doma!!!!!!!!!!!!!! Povedzte, že žiadne vakcíny nevyberiete, nebudete ich doma uskladňovať a ak s tým lekár nebude súhlasiť, tak mu oznámte, že jeho konanie ohlásite na regionálny úrad verejného zdravotníctva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Synagis plus povinne ockovanie

    , Autor: Iva 16

    Dobry den,
    Mojmu synovi bola 10.2. Poskytnuta 3 davka synagisu a 17.2. Je objednany na jeho prve povinne ockovanie plus rotavirus. Chcem sa spytat, ci nie je potrebne podavat povinne ockovanie neskor po synagise, alebo je to v poriadku? Maly bude mat 14.2. 3 mesiace.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to úpne v poriadku. odstup od synagisu sa nedáva preto, že by sa to nejako "bilo" s očkovaním ale len preto, ak by po niektorom preparáte / synagis alebo očkovanie/ nastala neprimeraná, alebo vôbec nejaká reakcia, aby sa vedelo po ktoromto je

  • rozostupy ockovania

    , Autor: wrana

    Dobry den pani doktorka,
    syn bol ockovany 1.davkou hexa vakciny 27.2., narodeny bol 26.11., cize zacal uz 4.mesiac. Ockovanie proti pneumokokom dostal s odstupom 2 tyzdnov, a to 12.3. Kedy najskor je mozne dostat 2.vakcinu hexa a kedy druhu vakcinu proti pneumokokom? Je mozne druhu davky podat aj naraz (hexa+pneumokoky)? Ak ano, kedy najskor je mozne podat tuto kombinaciu? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odstup medzi prvou a druhou dávkou vakcíny hexa aj pneumokokovej je najmenej !!!!!! 2 mesiace. Ak by ste chceli podať vakcíny naraz, tak najskôr 12.5. Inak Hexu 27.4. prevenar / alebo sinflorix neviem čo mal/ 12.5.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: