Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dojcenie

    , Autor: andula1

    Dobry den. Mam 19 mesacne dieta a rada by som ukoncila dojcenie,ale neviem ako. Myslela som ze postupne budem znizovat frekvenciu dojcenia,ale syn sa posledne 2 tyzdne dozaduje cez den kazde 3 hod. dojcit a v noci kazdu 1-2 hodiny sa budi a chce prsnik. Ani tak moc nepije len dudle co mi zacina byt velmi neprijemne...cumel ma tak neviem preco sa tak dozaduje dudkania prsnika. Umele mlieko mi zatial odmieta,skusala som mu ho dat,mam to skusat aj nadalej? Co mam robit,ukoncit dojcenie razne zo dna na den,ale ako potom zastavit laktaciu,alebo nejak postupne?? A prosim vas ako zastavim laktaciu,mam si zviazat prsniky a pit salviovy caj? A kolko x 19 mesacne dieta potrebuje v noci pit a co mu mam dat,vodu? Kvoli moznym kazom mu mlieko umele nechcem davat. A kedze viem ze v jeho veku by mal vypit 500ml mlieka co mam robit ked ine mlieko ako materske zatial odmieta. Staci ked mu dam 1 jogurt denne a kusok syra? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mlieko je vhodná, nie však nevyhnutná súčasť výživy detí. V jeho veku ešte odporúčam mliečnu orciu podávať vo forme formuly, teda umelé mlieko. Ak však dieťa má plnohodnotnú stravu s dostatkom mäsa, vajec, obilnín, strukovín ovocia a zeleniny, všetky živiny dostáva. Ak papá jogurty, môže aj dva denne, alebo syr neúdený eidam, nastruhaný alebo syr na báze tvarohu, riccota, cotege, lučina. Až po druhom roku tavený syr, údený nie skôr ako po treťom roku.
    Dojčenie skončíte tak, že ho nebudete priladať, najlepšie, ak bude spinkať v inej miestnosti a hlavne v prvých dňoch k nemu vstane otec a podá mu vodu. Prvé noci sú ťažké, ale zväčša rýchlo dieťa zabudne. Laktácia sa ukončí ak nebudete prikladať, ale môžete si aj dať studený obklad, stiahnuť prsníky studeným zábalom alebo navštíviť lekára, ktorý laktáciu ukončí medikamentozne.

Podobné otázky

  • Antibiotika a dojcenie

    , Autor: Kpz

    Dobrý deň mám ročnú dcérku ktorá je dojčena na požiadanie aj cez deň a hlavne v noci umele mliecko odmieta pit. Dostala som vsak anginu a lekar mi predpisal Dalacin antibiotika nakolko mam alergiu na penicilin, ine lieky nepripadaju do uvahy. Prosim vás potrebujem radu ci je velke riziko pre dieta co sa tyka vedlajsich ucinkov dalej dojcit nakolko sa tieto atb vylucuju do mlieka a doslovne sa to neodporuca len ja tiez neviem prestat dojcit z hodiny na hodinu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite dojčenie dieťatku pri vašom užívaní dalacinu neublíži. V tomto veku dojčenie nie je jediný zdroj jedla , takže to bude v poriadku.
    Na druhej strane v roku je už možné prestať dojčiť, dieťa vie piť aj z hrnčeka, takže vhodné tekutiny nemusí piť z fľaše.

  • Biele krvinky

    , Autor: Juwo

    Dobrý deň. Prosím Vás, môže dlhodobé dojčenie (viac ako 5 rokov) spôsobiť veľmi nízky počet bielych krviniek?

  • Antidepresiva a dojcenie

    , Autor: Janelia

    Dobrý  deň. Potrebujem uplne zúfalo poradiť. Trpim  uzkostnou panickou poruchou, depresiami. 


    V minulosti som užívala všetko možné. Zmenila som lekára ktorý mi predpísal Eliceu  v malom množstve. O 2 mesiace na to som však otehotnela. Lieky mi kázal  vysadiť. Uz v 2 trimestri som mu spomínala ze mam strachy, že sa bojim, že sa mi to vracia. Povedal ze mam vydržať ze si mam dat medovkovy caj. Teraz som v 39 tt, riešila som s nim telefonicky ze sa bojim panickych atakov, pocit derealizacie a depersonalizacie v pôrodnici ze to tam nevydržím ze viem ze su lieky s ktorými môžem dojčiť ze si ich nasadime  po pôrode.  Ze do pôrodu skúsim vydržať. Nesúhlasí. Vraj sú ale nikde nie je zaručené aky vplyv  majú na dieťa a ze to mam len vydržať. Prosím co môžem robiť v takejto situácii ked potrebuje  lieky a veľmi  by som chcela dojčiť.  Viem ze su zeny co sa liečia cele tehotenstvo. Viem ze sa antidepresiva užívajú aj počas dojčenia. V pôrodnici mi dajú len niečo na utlmenie co je podla mňa aj môjho lekára podstatne horsie.  


    Vďaka za každú radu. 

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môj pohľad je takýto" dieťatko potrebuje zdravú matku. Som síce veľký zástanca kojenie ale každé dieťatko vyrastie na umelom mlieku, bude zdravé, šťastné, krásne a múdre. Takže riešte svoj zdravotný stav, aby ste sa mali dobre a mohli sa starať o dieťatko, užívajte potrebné lieky a na dojčenie sa neupínajte. Naozaj vyrastie na umelom mlieku.

  • dojčenie s antiepileptikami

    , Autor: darsy

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, či môžem dojčiť pokiaľ užívam levetiracetam 0..0..1000mg. Nemôžem tým ublížiť malému?

    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa dostupných prameňov je pri kojení potrebná zvýšená opatrnosť pri podávaní lieku. Je to preto, že nie je dostatok informácií, štúdií o podávaní lieku dojčiacim matkám. Predpokladám, že liek musíte užívať, ak ani váš neurológ nevie, či pri kojení tento liek musíte užívať, je lepšie kojenieukončiť. Každé bábätko vyrastie a bude zdravé, šťastné a múdre aj na umelom mliečku. Potrebuje zdravú mamičku a veľa lásky!!!! Mlieko vedia spraviť iní a je kvalitné!!!

  • Claritine 10 mg a dojcenie

    , Autor: lucka-125

    Dobry den, prikrmujem hippom skoro 3 mesacne babetko, koli alergii uz uzivam Claritin 10 mg. Kedy mozem opat prikladat dieta? V letaku je,ze sa nesmie dojcit, babetko je na umelom mliecku. Zaujimsve je, ze v jednej lekarni povedali, ze nesmiem uzivat pocas dojcenia, v druhej ze mozem. Kedy sa prosim odbura z krvi latka a bude bezpecne opat radostne dojcenie :) su to silne tabletky aspon slubuju rychly ucinok, takze cas bude dlhsi nez sa vylucia. Dakujem velmi pekne za info!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Literatúra síce udáva, že liek sa nemá podávať počas dojčenia. Nie sú totiž klinické skúšky, ktoré by dokázali bezpečnosť užívania lieku počas dojčenia. Polčas rozpadu účinnej látky je 12 až 15 hodín, takže po tomto čase je polovica dávky vylúčená. Takže toľkoto hodín po užití lieku by ste už teroeticky mohli dieťatko priložiť. Na vašom mieste by som sa poradila aj s vašim alergológom, či je nutné teraz, počas dojčenia tento liek užívať, možno má skúsenosti, či je naozaj nemožné tento liek užívať počas dojčenia. Ukazuje sa, že niektoré zákazy užívania lieku počas dojčenia sú naozaj kvôli zvýšenej opatrnosti a nedostatočným skúsenostiam z úžívania tohto lieku počas dojčenia. Na druhej strane platí, že dieťatko potrebuje, aby mama bola zdravá, takže ak potrebujete užívať akýkoľvek liek kvôli svojmu zdraviu, je možné dojčenie ukončiť a dieťatko sa bude dobre vyvíjať aj na umelom lieku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: