Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • tekutiny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den..chcem sa opyta, moj syncek ma rok aj tri mesiace a vobec nechce pit.horko tazko dam donho 100-200 ml..davam mu nesladeny cajik alebo cistu vodicku..tiez aj mliecko, za den vypije dokopy okolo 400 ml..chcela by som mu uz davat kravske mlieko, ale uplne ho odmieta a neviem kolko mliecneho ma vypit v tomto obdobi..dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že už nekojíte. Dieťa by v tomto veku síce malo vypiť asi 180 ml vody denne, ale nemusí to byť prvidlo, záleží aj na tom, akú tuhú, čia viac kašovitú stravu má. Podstatné je, či dostatočne ciká. Mliečka by malo vypiť cca 500 až 750 mla, ale počíta sa tam aj mliečna kaša alebo jogurt. Ja osobne odporúčam, aby dieťa ako mliečnu porciu / nemyslím do varenia/ malo do troch rokov tzv. umelé mlieko, mliečnu formulu určenú pre túto vekovú skupinu.

Podobné otázky

  • Antibiotika a dojcenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám ročnú dcérku ktorá je dojčena na požiadanie aj cez deň a hlavne v noci umele mliecko odmieta pit. Dostala som vsak anginu a lekar mi predpisal Dalacin antibiotika nakolko mam alergiu na penicilin, ine lieky nepripadaju do uvahy. Prosim vás potrebujem radu ci je velke riziko pre dieta co sa tyka vedlajsich ucinkov dalej dojcit nakolko sa tieto atb vylucuju do mlieka a doslovne sa to neodporuca len ja tiez neviem prestat dojcit z hodiny na hodinu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite dojčenie dieťatku pri vašom užívaní dalacinu neublíži. V tomto veku dojčenie nie je jediný zdroj jedla , takže to bude v poriadku.
    Na druhej strane v roku je už možné prestať dojčiť, dieťa vie piť aj z hrnčeka, takže vhodné tekutiny nemusí piť z fľaše.

  • ako dostať do dieťaťa Smectu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako dostať do žalúdla dieťaťa Smectu? Moja dcéraka 4 ročná má hnačku.Preháňa ju aj 8 krát za deň, stolica je úplne riedka. mám dobrú skúsenosť so Smectou, že na hnačku dobre zaberá. Keď mala rok a mala hnačku, zarobila som Smectu s pol deci vody a striekačkou som jej to šupla do úst a bolo, Smecta zabrala a o 24 hodín bolo po hnačke. Lenže teraz keď má 4 roky je to do nej problém dostať, to isté zopakujem striekačkou šupnem do úst, hneď ju napne a vypváti to. Zas potom o desať minút zarobím znova Ďalší balíček Smecty s pol deci vody idem to zopakovať, aby to mala v sebe, aby Smecta mohla účinkovať a znova šup striekačkou a znova ju napne a vyvráti to. Neviem to do nej dostať, pritom nevracia, má len strašnú hnačku, už asi aj schudla, a predtým nebol problém to do nej dostať, len to bola menšia mala 1 rok, ale teraz je už väčšia a odmieta to, nechce to ani v šialočke rozpusnené vypiť, ani striekačou, stále ju z toho napne a vyvráti to. Ako to do nej dostať? Pritom ja som si tiež Smectu zarobila do šialky z pol deci vody a pred ňou som to vypila, a dalo sa to vypiť, aby som ju inšpirovala, ale no proste neviem Smectu do nej žalúdka dostať. dajte dobrú radu. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dôverne vám poviem, že ja by som smectu v živote nevypila tiež ma z takých vecí napína. Nie je to život zachranujúci liek, aj keď ako sama viete, veľmi dobre pri hnačke pomôže. Takže hlavným spôsobom liečby je diéta, tekutiny, pri viac ako šiestich hnačkách aj kulíšek alebo elektrolyt humana na doplnenie minerálov. Môžete skúsiť rozpučiť banán a smectu rozmiešať v ňom, občas to takto detičky spapajú..

  • dieťa málo pije, aj málo ciká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poprosila by som o radu. Môj syn začas pred mesiacom chodiť do škôlky. Dávam ho tam zatiaľ na 4 hodiny. od 8:00 do 12:00. Učiteľka v škôlke ma však včera upozornila, že môj malý málo pije tekutín, a aj málo ciká., oproti iným deťom v škôlke. (logicky keď málo pije tak aj málo ciká). Pritom mu často ponúkam bežne aj doma piť, vodu, detský čaj a poviem mi že nechce. proste nechce. Viem, že málo pije a tým aj málo ciká. Viem o tom. Vždy ho často ponúkam pitím, no nechce. Viem aj to, že pre jeho obličky by bolo osožnejšie keby ozaj viac pil. uvedomujem si to. Tento problém trvá už 2 roky, čiže od jeho 1 roku, lebo teraz má 3 r. Ciká bežne celkovo 3 x denne. Ráno naobed večer. Ciká do záchoda. Moč máva aj dosť žltý. Vypije denne 2 až 3 dcl tekutín, a + ešte polievka naobed. to je všetko čo do tekutín denne. Je to distačujúce? ako do dieťaťa dostať dostakok tekutín? Pritom ho často ponúkam, a povie mi že nechce. Napije sa ozaj len sem - tam, to už ozaj musí byť, že bol vysmedovaný. čo s tým? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa ešte neviem celkom spoľahlivo charakterizovať smäd a ak mu tekutinu neponúkame, málokedy si samo vypýta. Vy mu však ponúkate a napriek tomu sa nechce napiť. 2 až 3 dcl tekutiny pri dobrom príjme iných , tekutejších súčastí stravy / polievka mlieko, ovocie, / nie je nízky príjem, skôr je problém, že málo ciká, trikrát denne je málo. Odporúčam poradiť sa s lekárom, hlavne vyšetriť moč, tlak krvi ainé, podľa dohodovru s lekárom.

  • večera 8.mes. dojčaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,
    ďakujem za odpoveď na otázku ohľadne večere mojej 8-mesačnej dcéry. skúsila som jej podávať večer pred spinkaním kašu babylove, ako ste mi poradili, ale už tretí deň sa neúspešne snažíme a zrejme asi malú "neprehovoríme". Pri každej lyžičke ju napne, takže z papapania nič nie je. Len ju nakojím, ale mám pocit, že jej to už nestačí. Prospieva zatiaľ pekne, má 8,5 kg. Tak vás chcem poprosiť o radu, čo teda robiť. Problém je ten, že z fľašky nechce piť. skúsila som všetky možné typy cumlíkov - silikonové, kaučukové. Jednoducho nechce. čo teda večer ponúknuť?
    Ešte by som sa chcela opýtať, čím môžem nahradiť čaj. Keďže z fľaše nechce, skúšali sme lyžičkou, ale tá chuť jej jednoducho nevyhovuje. Keď mala teraz virozu a teploty, tak som ju len kojila každú chvíľu, čo tiež asi nie je najlepšie na žalúdok.
    Veľmi pekne ďakujem
    Radka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojenie je vždy dobré!!! So žalúdkom to nemá nič spoločné. V jej veku nemusí ešte piť tekutinu / a už vôbec nie čaj/ okrem mlieka, ktorým sa nakojí a tekutiny, ktorú má v ostatnej strave. Ak večer nechce nič viac len mlieko, tak nie je potrebné jej nič ponúkať. Neviem presne, či som všetko napísala, ale je možné jej večer ponúknuť aj kašu zo zemiačika. zemiak do mäkka uvaríme a v malom množstve vody ho rozmixujeme. Nepridávame iné mlieko / okrem materského ak by bolo/ ani maslo a nič podobné.

  • prosim o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dcerka mala vysoke horučky tie sme obkladami znižili ale odmieta mi tekutiny ako ich mam do nej dostať?dakujem a ospravedlnujem sa že píšem do tejto poradne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mrzí ma, že som nestihla skôr odpovedať. Tekutiny skúste v takom prípade podávať lyžičkou, opakovane. Ak ešte kojíte, stačí opakovane prikladať, aby dieťatko pilo. Orientovať sa môžete aj podľa počtu mokrých plienok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: