Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcem sa spytat kedy je najvhodnejsie ockovat a ake komlikacie mozu nastat myslim tym reakcie po zaockovani dakujem

Podobné otázky

  • Starsie dieta a ockovanie

    , Autor: mishell78

    Dobry den
    Dcerka ma 28 mesiacov a je dojcena stale. Mam dve otazky:
    1. Mozem ju este dat zaockovat proti rotavirusom a v letnych mesiacoch?
    W
    2.Moze dieta s rotav infekciou pit materske mlieko?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžete ju dať zaočkovať proti rotavírusom, pretože toto očkovanie je potrebné previesť do šiesteho mesiaca veku dieťaťa.
    Môže piť materské mlieko ale aj to mu zhorší hnačku, pretože samozrejme obsahuje mliečny cukor, laktózu a deti s rotavirovou infekciou a po rotavirovej infekcii nevedia spracovať laktózu, pretože vírusy im zničili črevný epitel. Niekedy trvá aj niekoľko týždňov kým sa dá všetko do poriadku a podáva sa im zväčša bezlaktózové mlieko ak majú ťažkosti.

  • termin ockovania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka.
    Uvažujem o zaockovani syna vakcinou rotarix. synček sa narodil 23.07.2012. Prvé očkovanie hexavalentnou vakcinou+ Prevenar 13 už máme za sebou. 10.12. 2012 ideme na preočkovanie. Asi by bolo dobré, očkovať to naraz aj s rorarixom. Ale ja to velmi nechcem. Bojím sa, aby nemal naraz aj opuchnuté nožičky, aj teplotu, aj hnačku. Synček má este teraz v mieste vpichu hexavalentnej vakciny malicku hrcku pod kozou, ktoru mi lekarka kazala premastovat octanovou mastou. Moja otazka znie: mohol by byt syncek zaockovany Rorarixom aj o tyzden neskor ? napr. povinne ockovanie 10.12 a rotarix 17.12 2012.? Moze sa to vobec ockovat takto oddelene? A ked ano, s akym casovym odstupom?
    Co by sa tykalo veku dietatka, to by sme stihli do 6 mesiacov aj s preockovenim o mesicac. Dakujem velmi pekne za odpoved. Pekny den. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatná vec je, že musí byť doočkovaný proti rotavirom do 27.1., kedy dovrši šesť mesiacov.
    Druhá vec: podania všetkých vakcín v jeden deň sa nemusíte obávať, každá pôsobí inak a tá proti rotavírusom sa dá do pusinky a pôsobí v zažívacom trakte na imunitný systém.
    Tretí fakt: samozrejme sa to dá spraviť tak, ako si to prajete, Teda 10.12 pichané očkovanie, 17.12. do pusy roarix a okolo 17.1. do pusy druhý rotarix.

  • Rotateq

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,

    moja dcerka dosiahla 9 tyzden a pani pediatricka mi odporucila ockovat Rotateqom. Chcem sa spytat ci je toto ockovanie dost ucinne a potrebne? Ake mozu vzniknut nasledky? Nechcem vystavit dcerku len tak nejakemu ockovaniu co by nebolo potrebne a co jej moze sposobit viac zle ako dobre. Na niektorych forach som sa docitala, ze je to nepotrebne a uplne zbytocne. Tak som teraz na vazkach ci ano a ci nie. Chcem pre svoju dcerku len to najlepsie. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ono je to s tými fórami tak, že kam si kliknete, vždy sa dozviete niečo iné, často aj nájdete to, čo by ste chceli počuť.
    Nebudem preto riešiť očkovanie ako také, ale napíšem o aké ochorenie sa jedná. je to ochorenie spôsobené rotavírusom, spôsobuje ochorenie v každom veku, nezanecháva ochorenie a taktiež ani očkovanie imunitu na celý život. Je časté, udáva sa, že až 1/3 hnačkovitých ochorení detí je ním spôsobená. Čím je dieťa mladšie, tým závažnejší je priebeh ochorenia, v krajinách tretiehosveta na neho zomiera veľa detí. U nás je úmrtei výnimočné ale stáva sa. Deti do jedného orka zväčša musia byť hospitalizované, pretože hrozí dehydratácia - závažná strata tekutín. Ochorenie prichádza náhle z plného zdravi s teplotu, zvracaním hnačkou a často aj kašľom a nádchou. Nevieme do dieťatka dostať ani minimum potebnej tekutiny. O vplyve kojenia na vznik ochorenia sa diskutuje, jeho vplyv nie je jasný, faktom je, že ochorievajú aj kojené deti / a bohužiaľ aj ich mamičky/. Často ochoreie celá rodina, teraz mávam opakovane prípady, keĎ je celá rodina chorá, ale očkované dieťatko nie, čomu sú mamičky veľmi rady. Podľa údajov z literatúry sa uvažuje o možnom vzniku celiakie po prekonaní ochorenia, faktom je, že po odoznení ochorenia ešte dlho pretrváva neschopnosť vstrebávať rôzne živiny a potraviny, hlavne mlieko.

  • účinok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    ako dlho chráni očkovanie Rotarixom pred nakazením, do akého veku? je to už doživotná ochrana?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie, nie je celoživotná. Aj prirodzený priebeh infekcie nezanecháva celoživotnú imunitu, preto sa tieto infekcie opakujú u detí aj dospelých. Očkovanie má ten význam, že chráni dojčatá, hlavne do jedného roka veku proti závažnej infekcii s ťažkým priebehom, ktorá často u nás privádza dieťa do nemocnice, v krajinách tretieho sveta na ňu tisíce detí zomierajú. Do veku asi piatich rokov dieťa chráni v tom zmysle, že môže ochoreiť, ale stále býva priebeh ľahký / tak ako u starších detí alebo dospelých, keď prekonávajú už opakované infekcie/. Do roka však očkovanie chráni spoľahlivo pred vznikom infekcie.

  • Dilema rotarix - ´ockovat ci nie´?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý Deň

    Chcela by som sa Vás opýtať,či mám dať zaočkovať synčeka proti rotavírusom.Ma 7 týždňov a je kojený.Počula som taky názor ,že keď maličkého kojím tak sa nemusím báť, že ochorie a dostane vírus.Som prvorodička ,tak sa neviem rozhodnúť či ano alebo nie , ale na druhej strane nechcem aby bol malý chorý.
    Može sa stat ,že je dieťa zaočkované a napriek tomu ochorie? a kde može ten vírus dostať?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mohla by som napísať, určite dajte zaočkovať, lebo moje presvedčenie je, že je to dobré. Ale chcem odpovedať na vaše otázky podrobne.
    Kojenie nechráni proti ochoreniu, stáva sa, že aj kojené deti ochorejú. Rotavirusy sa nachádzajúvšade okolo nás, sú pomerne odolné na dezinfekciu , pretrvávajú hlavne na hladkých povrchoch, teda prebaľpvacích stoloch a podobne. Často dochádza k nakazeniu pri pobyte v zdravotníckom zariadení / na nejakom vyšetrení alebo aj pri hospitalizácii/.
    Očkovanie chráni proti ochoreniu hlavne v prvom roku života, kedy aj ochorenie prebieha najťažšie, zväčša privádza dieťa do nemocnice na hospitalizáciu. Neskôr už môže dôjsť k ochoreniu, u očkovaných detí je pravdepodobnosť po roku menej ako 20 % ale čo je hlavné, ochorenie prebieha v miernejšej forme.
    V medicíne je možné všetko, aj to, že dieťa na očkovanie adekvátne nezareaguje a pritlátky sa nevytvoria. Zatiaľ som v mojej praxi takýto prípad nemala, teda že by očkované dieťa na ochorenie spôsobené rotavirusmi v ranom veku ochorelo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: