Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Malo mlieka

    , Autor: Katka54

    Dobry den,
    mam 4tyzdnovu dceru. V nemocnici ju museli prikrmovat nakolko si z prsniku potiahla minimalnu davku, po prichode domov sa vobec nechcela prisat nakolko som mala naliate a ztvrdnute prsia, nepomahalo ani odsavanie a nasledne prikladanie. Denne som si odsala aj 300ml mlieka. Snazili sme sa denne a v 3tom tyzdni sa mala zacala dojcit ked mi klesla tvorba. Vydrzalo jej to 4 dni a prsnik zacala znovu odmietat. Takze sme sa vratili k odsavaniu a krmeniu z flase. Uz dva dni sa mi vsak tvori omnoho menej mlieka, pri nocnom krmeni som si z oboch prsnikov ledva odsala 50ml. V poobednych hodinach zvladnem odsat na dve krmenia po 100ml ale vecer zasa klesa. Dnes doobedu v case krmenia som neodsala nic, len par kvapiek. Uzivam vitaminy femibion, pijem caj pre podporu dojcenia, malu aj tak prikladam aby sa aspon posnazila. Museli sme ale zacat pouzivat aj umele mlieko. Zda sa mi tiez, ze umele mlieko jej chuti viac nakolko flasu s mojim mliekom dlho vypluva kym zacne papat a umele mlieko vypije aj rychlejsie. Na stravu si davam pozor. Mozem po tak kratkej dobe prichadzat o mlieko a moze malej moje mlieko nechutit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite prichádzate o mlieko, pretože odsávanie nie je prirodzený spôsob kojenia a organizmus nemá prirodzený stimul na podporu uvolnenia hormónov, ktoré riadia tvorbu mlieka. Niekedy sa podarí odsávaním produkcia materského mlieka aj do roka aj dlhšie, ale je to výnimočné. Je to vždy o individuálnej podpore kojenia zo strany ideálne pediatra alebo blízkej osoby, ktorá má s kojením skúsenosti. Negatívnu rolu zohráva aj stres, pretože ten sa u vás uplatnil hlavne preto, že sa kojenie nedarilo. Isto sa to už nejako vyriešilo / bola som chorá, nemohla som odpovedať hneď/ ale chcem vás upokojiť, ak sa kojenie aj nezadarilo, dieťatko určite vyrastie, bude zdravé, spokojné a múdre aj na umelom mlieku.

Podobné otázky

  • Nechce mi jest babatko bez klobucika

    , Autor: Kajka1998

    Dobry den chcela by som sa spytat moja malinka mi asi 3 dni vzdy po krmeni si cmuľa pästicku a je nepokojna. Môze to byt ze mam málo mlieka alebo zle dojcím? Lebo použivam klobúčik a skusala som dojcit aj bez klobúčika a odmietala mi malinka. Ako sa dá odnaucit od klobúčiku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa objavuje svet a ak je malinké / nenapísali ste ako je stará/ tak ho objavuje ústami a jediné, čo má v dosahu súruky, takže cmúľanie prstíkov je normálny prejav dieťaťa v určitom veku, neznamená hlad ani nekvalitné mlieko.
    Skste ju priložiť bez klobúčika hlavne, keĎ je hladná a jej základným cieľom je uchytiť prsník a napíť sa

  • Vracanie a málo mlieka

    , Autor: Majka-1

    Dobrý deň, pani doktorka,
    naša 7 týždňová dcéra už druhý deň vracia čo vypije, je plne kojene, ale ja si na sebe už druhý deň všímam, že mám menej mlieka a zároveň sa dcéra odťahuje od prsníka, keď pije, akoby jej nechutilo. Myslím si, že dostanem prvú menštruáciu po pôrode, môže to byť tým? Ešte musím podotknúť, že som na bezmliečnej diéte, pretože dcéra má pravdepodobne alergiu na mliečnu bielkovinu (hlien a krv v stolici aj bolesť bruška, výtery mala negatívne), na gastro vyšetrenie ideme v utorok. Neviem či jej mám dať Sunar allergy care, už má aj menej precikaných plienok a začala mať zelenú riedku stolicu.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete mať menej mlieka, ak by ste dostali menses aj dieťatko menej pije, akoby mu to mlieko nechutilo. Nie je potrebné zatiaľ hneď podávať umelé mlieko ale často kojiť, 8 až 20 x denne je normálne. Samozrejme, ak by dieťa už od vás mliečko nemalo, je potrebné stravu riešiť umelým mliekom. Ak by sa dalo, určite by som vydžala s kojením do utorka

  • Dokrmovanie/reflux

    , Autor: Dendula

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať ohľadne dokrmovania bábätka. Od začiatku mám malo mlieka a dokrmujeme sušeným mlieko BEBOU. Malý má 3 týždne a už päť dni po narodení veľa grckal a nadrapuje ho. Preto sme zmenili mlieko pre bábätka s refluxom, tiež od Beby. Do toho pediater odporučil moje materské mlieko zahusťovať Gastrotuss sirupom. Od začiatku berieme aj kvapky vigantol. Od vtedy sa babatko stále pučí je nepokojné a malo spí. Skúsila som sirup vysadiť. Už nezvriacia ale ho stále naťahuje na zvracanie. Občas mám pocit že ho aj bruško bolí. Stolica je raz za dva dni alebo raz za deň. Odo mna si vytiahne tak maximálne 40ml, aj to nie vždy. A umelé cca 70-90ml. Čím to môže byt že ho tak naťahuje na zvracanie a je nepokojný ? Pomohla by zmena značky sušeného mlieka? Alebo mu dávam veľa mlieka a preto sa potom tak pučí?
    Vopred ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy bábätka. Skôr než experimentovanie s umelým mliekom by som doporučila sústrediť sa na kojenie. Na začiatku bývajú problémy s kojením, ale tie sa upravia len tak, že budete kojiť, kojiť, kojiť. Kojiť 8 až 20 x denne na začiatku je normálne, len tak sa zvýši produkcia mlieka. Neviem ako viete, koľko vypije. Vážiť pred a po kojení je nezmysel.
    Bábätká sa v tomto veku mrvia, pučia, ochkajú, grcajú, plačú. kakajú aj do každej plienky aj niekoľko dní nie. Všetko je v poriadku, pokiaľ papajú, priberajú, negrcajú prúdom, prdkajú a nemajú krv v stolici.

  • Malo mlieka v prsniku

    , Autor: MarGur

    Dobrý deň
    Mám 5 mesačnú dcérku a problém s ľavým prsnikom. Nevytvára sa mi v ňom dostatočne množstvo mlieka, ktoré by dcera potrebovala. Snažím sa pri kojeni ponúknuť najprv ľavý a potom pravý prsnik ale mám pocit že mi ho začína odmietat. Nechcem prísť o mlieko v ľavom prsníku. Vedeli by ste mi pomôcť aby som mala viac mlieka a dcérka mi ľavý prsnik neodmietala?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už som to veľakrát videla. Nevidím v tom problém, ponúknite jej vždy aj ľavý prsník, tak ako to správne robíte. Ak sa však tvorí dosť mliečka v pravom prsníku, nemusíte ten ľavý špeciálne forsírovť. Čoskoro by mala dostať aj bez mliečne príkrmi, takže mliečka bude určite naďalej dosť. Neviem celkom príčinu tohot javu, ale jedna priaeľka nemala mlieko v ľavom prsníku, lebo ako dieťa bola operovaná na srdiečko, takže to naozja môže mať rôzne príčiny.

  • prdiky

    , Autor: andrea2722

    Dobry den mam 5 tyzdnovu dceru je v kombinacii UM a materske mlieko ale papa cez flasku nakolko kojit nemozem a mam aj malo mlieka. Papame Bebu HA1. Mozem jej prosim vas robit kazde rano vyvaz zo sliviek a dat jej okolo 30ml vypit aby sa jej v brusku ulavilo a vyprdkala sa a vykakala? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dieťa má byť v toto veku na mliečnej výžive, bez iných súčastí výživy a bez čaju a vody!!!!!!!!!!!!!!!!!Ak sa nevie vyprdkať, môžete jej masírovať bruško v smere hodinových ručičiek aj za pomoci mastičky dr. Hoj proti nafukovaniu, môžete ju uložiť na bruško alebo podávať espumisan sirup asi 2 až 3 x 1 ml.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: