Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • brusko

    , Autor: jajuska13

    Dobry den,dcerka mala 1.1.2013 tri mesiace.od narodenia ju bolieva bruskn,ma problemy s kakanim.je plne kojena,no zo zaciatku som davala pred spanim nutrilon ha.uz nemusim,nevzdala som to a mliecko mam.isty cas kakavala po kojeni krasne sama,ux na prsniku sa zacala pucit a tlacit a ked somwju odpojila tak sa vykakala.asi dva tyzdne mam velky problem.vacsinou pri kazdom kojeni pocas dna sa strasne puci,tlaci az ocervenie,purta bradavku a nasledne zas ju chyti.niekedy si pritom prdne a niekedy sa strasne rozplace.ani neviem ci sa poriadne naje.uz sa nevykaka,musim jej pomoct tym,ze jej tlacim nohy na brusko.vtedy sa vacsinou vykaka,no nie kazdy den.4dni nekakala.ale prdy hrozne smrdia a ona sa natrapi na tom prsniku.niekedy si ho ani chytit nechce,co sa predtym nestavalo bradavka predstavovala jedine upokojenie pre nu ked plakala.teraz ju ani nechce a place.ani nejedava uz tak casto ako predtym.pribera kilo mesacne,no teraz neviem pri takychto problemoch ci tolko pribrala.v noci to tlacenie a vystieranie do luku na bradavke nerobi.co to moze byt?stale kolika,a este horsia v 3mesiacoch ako na zaciatku?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že je to prechodný stav, skúste sa zamysliť, či ste nezačali jesť ničo nevhodné / kyslá kapusta, strukoviny, káva alebo iný kofeinový nápoj/ alebo či ste nedostali menses / vtedy deti horšie pijú a môžu byť ajnepokojné/. AK ste to vylúčili, jedná sa o to, že dieťatko z mlieka všetko využije, nemá veľa zbytkov a ani nemusí mať denne stolicu, extrémne som vidlea bez stolice 21 dní a všetko bolo v poriadku. Musí však platiť že dieťa neplače bolestivo, má vetry, nemá krv v stolici a nezvracia. Odporúčam podávať probiotika, najlepšie swis lactobacilky alebo bifoval pre kojencov.

Podobné otázky

  • Vzduch v brusku

    , Autor: Michaela_Vrbičanová_0712083546

    Dobrý deň,
    Naša malá začala mávať histerické plače, nejde ju nič utíšiť, zaberie až kontakt koža na kožu. Vyzerá že má problém s bruškom, prdíky a vylučovanie.
    Čítala som o silnom toku z prsníkov, mne tečie mlieko z druheho prsníka pri kojení. čítala som o dojčeni na chrbte ale to sa mi vobec nedarí. Stáva sa, že keď maličká dlšie spí, mi tečie mlieko z prsníkov.
    Mála má teraz aj taký plytší spánok, cez den sa dosť často budí po krátkom spánku a je taká viac nepokojná.
    Viete mi s tým poradiť?

    Vopred Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi vám veľmi neporadím, lebo nevidím zásadný problém. To, že mliečko tečie aj medi kojením a najviac pri kojení je normálne, lebo práve kojenie je hlavný stimul pre tvorbu mlieka. Neviem ani ako je babatko staré.
    V každom prípade ak máte veľký, tvrdý prsník na začiatku kojenie, tak si mliečko odstrieknite a potom dieťatko priložte.

  • Umele mlieko, čajík a voda

    , Autor: Klaudiaa

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať môj synček bude mať 19teho 2 mesiace je na UM, dávam mu čajík s rascou, pretože sme skúšali iné čajíky z lekárne a nerobilo mu to dobre na bruško a na stolicu, takže len ten čajík sa u nás osvedčil a dávam aj vodičku. Len sa chcem opýtať, že aký časový odstup má byť medzi UM a čajom pripadne vodičkou? A kedy je podľa Vás najlepšie mu dávať čajík /vodičku pred UM alebo po.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťaťu v tomto veku nepodávame žiaden čaj ani vodu!!!!!!!!!!!!!!!!!!Toto je jediná správna odpoveď

  • Reflux?

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň pani doktorka
    Moja dcéra dosť často grcka , v noci väčšinou nie ale cez deň často
    Ale cez deň aj keď si 2x odgrgne niekedy grcne sj po hodine
    Bud tvaroh alebo vodičku ako keby
    Je čisto len dojcena
    Dojčila by sa aj každú hodinu , lenze neviem či ju potom kvôli tomu neboli bruško a kvôli tomu aj zvracia žeby sa prejedala ? Obvodná kaze dávať vodičku a interval natiahnuť na 3 hodiny
    U nás nemožné lebo plače a pýta si
    Priberá , za mesiac pribrala kilo. Má 5tyzdnov
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade nepodávať vodu, len vánimočne tri-štyri čajové lyžičky pri veľkej horúčave, ktoré teraz už nie sú. Z vody bude grcať ešte viac.
    Takéto grckanie, ublinkávanie je v tomto veku bežné, deti naozaj majú reflux. Dôležité je, aby sa napapala ako si žiada, po jedení ju zodvihnite, niekedy si odgrgne niekedy nie je to v poriadku. Po jedle ju nahojdajte, nenatriasajte, pokojne ju oložte do postieľky vo zvýšenej polohe: podložte predné nohy postieľky tak, aby mala hlavičku vyššie asi v 30 stupňovom uhle.

  • Bolesť bruška a zápal obliciek

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Prosím Vás o radu, synček mesiac a pol. Po dvoch týždňoch dostal zápal obliciek. Následne atb liečba, probiotika. Po návrate domov z nemocnice vidím ze ma problém sa vykakat. Bio gaia sme dobrali, zlepšenie nevidím. Momentálne coliprev. Možno troska lepšie, ale bez rúrky mu to nejde. Mam mu ešte nasadiť nejaké probiotika? V noci veľmi nespi myslím ze kvôli brušku. Keď mu stlačím, pomasirujem viditeľne je mu lepsie,ale ináč vetry ako kedy odchadzaju / myslím tým raz za cas, ked zavedieme rurku hneď kaka/nevracia, cika. Momentálne je kojeny ale bolo potrebné UM beba supremepro, ktoré už nedávame keďže mlieko nabehlo. Keď vidím ze sa puci troska pomasirujeme, vetry odídu ale nekaka. Nezvykne si na rurku?
    V porodnici aj tie 2 týždne pekne kakal aj 3 krát za deň. Atb liečba to zjavne skomplikovala
    Užíva devit.
    Už si neviem rady, keďže nespi v noci som vyčerpana. Vidím ze mu niečo je a neviem ako mu pomôcť. Gastro riešime.
    Ďakujem Vam veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nevidím ani dôvod riešiť gastro.
    Sú to normálne prejavy dieťaťa v jeho veku. Máva plné bruško, tak sa mrví, pučí, ochká, aby si na ten pocit zvykol. Stolica v tomto veku nebýva aj niekoľko dní, pretože všetko z mliečka vstrebe a čo zmetabolizuje a nepotrebuje vyciká.
    Rektálnou rúrkou len oddialite schopnosť uvolniť vonkajší zvierač konečníka, aby sa spontánne vykakal.
    Musí však platiť, keď dlhšie nekaká, že má vetry, nevracia prúdom, nemá enormné bolesti bruška, papá normálne , ciká normálne a nemá krv v stolici

  • Dokrmovanie/reflux

    , Autor: Dendula

    Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa opýtať ohľadne dokrmovania bábätka. Od začiatku mám malo mlieka a dokrmujeme sušeným mlieko BEBOU. Malý má 3 týždne a už päť dni po narodení veľa grckal a nadrapuje ho. Preto sme zmenili mlieko pre bábätka s refluxom, tiež od Beby. Do toho pediater odporučil moje materské mlieko zahusťovať Gastrotuss sirupom. Od začiatku berieme aj kvapky vigantol. Od vtedy sa babatko stále pučí je nepokojné a malo spí. Skúsila som sirup vysadiť. Už nezvriacia ale ho stále naťahuje na zvracanie. Občas mám pocit že ho aj bruško bolí. Stolica je raz za dva dni alebo raz za deň. Odo mna si vytiahne tak maximálne 40ml, aj to nie vždy. A umelé cca 70-90ml. Čím to môže byt že ho tak naťahuje na zvracanie a je nepokojný ? Pomohla by zmena značky sušeného mlieka? Alebo mu dávam veľa mlieka a preto sa potom tak pučí?
    Vopred ďakujem veľmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy bábätka. Skôr než experimentovanie s umelým mliekom by som doporučila sústrediť sa na kojenie. Na začiatku bývajú problémy s kojením, ale tie sa upravia len tak, že budete kojiť, kojiť, kojiť. Kojiť 8 až 20 x denne na začiatku je normálne, len tak sa zvýši produkcia mlieka. Neviem ako viete, koľko vypije. Vážiť pred a po kojení je nezmysel.
    Bábätká sa v tomto veku mrvia, pučia, ochkajú, grcajú, plačú. kakajú aj do každej plienky aj niekoľko dní nie. Všetko je v poriadku, pokiaľ papajú, priberajú, negrcajú prúdom, prdkajú a nemajú krv v stolici.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: