Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Reflux?

    , Autor: Stelaa

    Dobrý deň pani doktorka
    Moja dcéra dosť často grcka , v noci väčšinou nie ale cez deň často
    Ale cez deň aj keď si 2x odgrgne niekedy grcne sj po hodine
    Bud tvaroh alebo vodičku ako keby
    Je čisto len dojcena
    Dojčila by sa aj každú hodinu , lenze neviem či ju potom kvôli tomu neboli bruško a kvôli tomu aj zvracia žeby sa prejedala ? Obvodná kaze dávať vodičku a interval natiahnuť na 3 hodiny
    U nás nemožné lebo plače a pýta si
    Priberá , za mesiac pribrala kilo. Má 5tyzdnov
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade nepodávať vodu, len vánimočne tri-štyri čajové lyžičky pri veľkej horúčave, ktoré teraz už nie sú. Z vody bude grcať ešte viac.
    Takéto grckanie, ublinkávanie je v tomto veku bežné, deti naozaj majú reflux. Dôležité je, aby sa napapala ako si žiada, po jedení ju zodvihnite, niekedy si odgrgne niekedy nie je to v poriadku. Po jedle ju nahojdajte, nenatriasajte, pokojne ju oložte do postieľky vo zvýšenej polohe: podložte predné nohy postieľky tak, aby mala hlavičku vyššie asi v 30 stupňovom uhle.

Podobné otázky

  • Reflux

    , Autor: didinka11

    Dobrý deň,
    môj 3 týždňový syn vždy po papaní začne trošku chrapčať. Zo začiatku sme si mysleli,že je prechladnutý,ale doktorka ho popočúvala a dýchanie má čisté. Tak nám povedala,že je to reflux. Mám mu dávať Nutriton. Ale on mi často nezvracia, iba sem tam aj to maximálne 3 x za deň a to je iba také "ublinknutie" Niekedy je po papaní taký nepokojný. Dokonca si mi niekedy ani neodgrgne. Cez deň ho kojím a v noci ho prikrmujem Nutrilonom HA. Naozaj ide o reflux? Je to vážne? Mám mu dávať ten Nutriton? A ako zmiernim príznaky?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nutriton môže alebo nemusíte dávať, podľa toho ako naneho bude reagovať. Je potrebné často kojiť a a nedávať nutrilon, ak budete naozaj často kojiť, veľa oddychovať, je možné, že sa mlieka bude tvoriť dostatok. Pokial nie je grckanie a aj prípadný reflux spojený s opakovaným ochorením dieťtka, zápalom ušiek a pdobne, nie je potrebné reflux vôbe riešiť ani vyšetrovať. je však dôležité uložiť dieťatko do zvýšenej polohy, teda hlavičku vyššie ako nožičky, asi 30 stupňový uhol, najlepšie podložením predných nôh postieľky.

  • Brusko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pani doktorka. Chcela by som sa Vas opytat. Dcerka ma 2mesiace a 2tyzdne. Po prvom tyzdni od narodenia zacala mat problem s bruskom, asi s vetrami. Cez den skoro vobec nespava stale sa krci, vystiera, place a narobi sa kym si aspon trochu poprdka. V noci spava dobre, ale aj to sa pocas spanku puci a vydava zvuky akoby tlacila. A budi sa ani by som nepovedala, ze na hlad, ale na vetry, lebo sa pri preberani este viac krci a potom zacne plakat. Skusali sme vsetky kvapky, S.Simplex, Espumisan, Infacol, ktory to vsetko len zmiernil, ale nevyliecil a po case ako keby prestal ucinkovat. Kym som kojila jedla som rascu, pila caje. Bolo snad este horsie. Potom som uz jej skusala davat cajiky aj ked som vedela, ze sa to nema. Tie jej sposobuju este vacsie naduvanie a ani jej velmi nechutia. Vyhovuje jej len cista voda. Tak sa chcem opytat ci problemy s bruskom moze sposobovat aj reflux? Este som ho neriesila, lebo pribera az-az, ale vidim ze kolko krat aj dve-tri hod. po jedle vygrcka, alebo len vidim ako zacne preglgat, alebo kaslat co jej asi zabehlo. Ani pred krmenim nemozem velmi cvicit s nozickami, lebo jej to ide vsetko hore krkom. Uz je na um.mlieku, tak ci mam skusit to antirefluxne. Doktorka jej brala aj vyter z konecnika, ale bol negativny. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže mať gastroesofageálny reflux, hlavne keď po jedle ajkašle. V tomto prípade by som odporučila zvýšenú polohu / podložiť nohy postieľky tak, aby dieťa ležalo asi v 30 st. uhle so zvýšenou hlavičkou/ a podávala by som aj antirefluxové mlieko. V každom prípade buďte v kontakte s lekárm a ak by sa opakovali záchvaty kašľa pri grcaní či papaní, informujte ho o tom.

  • slintanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Syn ma prave 3 mesiace a pred 2 tyzdnami zacal dost slintat. Teraz neviem ci je to normalne alebo to nieco signalizuje. Ze vraj za tym moze byt reflux? A aj keby bol tak co sa zisti tym ze sa dieta odosle na sono bruska alebo na gastro. Nerada by som behala po lekaroch len som pocula ze niektore maminy hned s tym utekaju k lekarovi. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Slintanie v tomto veku je normálne, sliny sa začínajú viac tvoriť a dieťatko ich nie všetky prehltne. Sliny sú dôležité pre správny začiatok trávenia ale aj ako ochrana sliznice dutiny ústnej pred infekciou. Okrem toho v tomto veku začína dieťatko objavovať svet ústami a ako prvé si tam vkladá ručičky, ktoré tiež stimulujú sliznicu k tvorbe slín. určite to nie je prejav žiadnej choroby. Práve naopak, ak by neboli mohol by byť problém.

  • Plynatosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka ďakujem za Vašu odpoveď. Bábätko má aj tvrdšiu stolicu. Už nedávam Nutriton, počkáme na výsledok. Pediater skonštatoval, podľa príznakov, že máme reflux. Po najedení si pekne odgrgne a trošku vyvracká, ozaj len trošku, ale väčšinou vracká aj po 2 hodinách od papania. Začne byť nekľudná, tlačí a zvracká a keď nezvracká, tak počuť ako sa jej mliečko vrátilo späť do ústočiek. Je to reflux? Odporučili by ste nám sirup Gastrotuss? Nezaťaží organizmus bábätka? Je to naše prvé bábätko a preto sa radšej informujem, ako by som niečo urobila zle. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko pravdepodobne má reflux ale pokiaľ nie je sprevádzaný inými príznakmi / kašeľ/ alebo ochoreniami / infekcia dýchacích ciest/ tak nie je dôvod ho riešiť inak než pokojným ukladaním, zvýšenou polohou / podložiť nohy postieľky, aaby dieťatko malo vyššie hlaavičku/. Ak dobre priberá, tak naozaj netreba nič liečiť.
    Gastrotussom nič nepokazíte, ale za daných okolností si myslím, že ho ani nepotrebujete dieťatku podávať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: