Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • slintanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Syn ma prave 3 mesiace a pred 2 tyzdnami zacal dost slintat. Teraz neviem ci je to normalne alebo to nieco signalizuje. Ze vraj za tym moze byt reflux? A aj keby bol tak co sa zisti tym ze sa dieta odosle na sono bruska alebo na gastro. Nerada by som behala po lekaroch len som pocula ze niektore maminy hned s tym utekaju k lekarovi. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Slintanie v tomto veku je normálne, sliny sa začínajú viac tvoriť a dieťatko ich nie všetky prehltne. Sliny sú dôležité pre správny začiatok trávenia ale aj ako ochrana sliznice dutiny ústnej pred infekciou. Okrem toho v tomto veku začína dieťatko objavovať svet ústami a ako prvé si tam vkladá ručičky, ktoré tiež stimulujú sliznicu k tvorbe slín. určite to nie je prejav žiadnej choroby. Práve naopak, ak by neboli mohol by byť problém.

Podobné otázky

  • Trhanie zo spánku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám doma 6-týždňovú dcéru a už asi 4 dni spí veľmi málo(za celý deň dohromady iba hodinu). Keď zaspí, tak asi tak za 20 minút sa veľmi strhá aj bez toho aby reagovala na vonkajší podnet a spustí veľmi ostrý plač, úplne iný ako pri hlade. Silnejší. Chcem sa spýtať či je to normálne, alebo treba vyhľadať pediatra? Druhú otázku by som mala ohľadom vyplazovanie jazýčka. Stále vyplazuje jazýček. Znamená to niečo? Popri tom aj dosť slintá. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyplazovania jezýčka nie je samo o sebe žiaden chorobný príznak a slintanie začína v tomto veku, pretože sa začínajú tvoriť sliny. Sledujte tento príznak a eventuálne sa v poradni poraďte s detským lekárom.
    Spánok je vec individuálna, v tmto veku by však mala spinkať až 16 hodín denne. Skúste, či jej nevadí, prílišné oblečenie, alebo jej môže byť aj zima / detičky preto radi spinkajú v zavinovačke/, taktiež môže mať nahltaných veľa plynov, potrebuje si znova odgrnúť, skúste ju uložiť do zvýšenej polohy, hlavička vyššie. V byte ani na balkone sa nesmie fajčiť, malo by byť ticho a tiež primeraná vlhkosť. Sú deti, ktoré spinkajú len v prítmí, je vhodné stiahnuť žalúzie. Hlavne sa nestresujte, pretože nervózna mamička má aj nekľudné dieťatko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: