Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Plynatosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka ďakujem za Vašu odpoveď. Bábätko má aj tvrdšiu stolicu. Už nedávam Nutriton, počkáme na výsledok. Pediater skonštatoval, podľa príznakov, že máme reflux. Po najedení si pekne odgrgne a trošku vyvracká, ozaj len trošku, ale väčšinou vracká aj po 2 hodinách od papania. Začne byť nekľudná, tlačí a zvracká a keď nezvracká, tak počuť ako sa jej mliečko vrátilo späť do ústočiek. Je to reflux? Odporučili by ste nám sirup Gastrotuss? Nezaťaží organizmus bábätka? Je to naše prvé bábätko a preto sa radšej informujem, ako by som niečo urobila zle. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko pravdepodobne má reflux ale pokiaľ nie je sprevádzaný inými príznakmi / kašeľ/ alebo ochoreniami / infekcia dýchacích ciest/ tak nie je dôvod ho riešiť inak než pokojným ukladaním, zvýšenou polohou / podložiť nohy postieľky, aaby dieťatko malo vyššie hlaavičku/. Ak dobre priberá, tak naozaj netreba nič liečiť.
    Gastrotussom nič nepokazíte, ale za daných okolností si myslím, že ho ani nepotrebujete dieťatku podávať.

Podobné otázky

  • nadmerna plynatost babatka

    , Autor: zuzkamacken

    pani doktorka, chcela by som sa opytat na plynatost, ktora trapi nasho 4mesacneho syna. je tu vela podobnych otazok a odpovedi, ale predsa.. maly je od narodenia na nutrilone, trapili ho mierne koliky, teda vzdy akoby tlacil, najma v noci. velkym placom sme sa vyhli. pil aj antikolikove mlieko, vyskusali sme probiotika bio gaia, infant dophilus.. espumisan sab simplex.. v poslednej dobe je to ale stale horsie, v noci sa meta zo strany na stranu, silno tlaci, pusta silne "prdy".. chvilku je klud a zacne znova. takto je to vacsiu cast noci. stolicu ma zelenu, hlienovitu. nasa lekarka vravi ze je to normalne, priberat pribera, ma uz 7450g. chcem sa teda opytat este na vas nazor? mame trvat na dakych specialnych vysetreniach? alebo je to naozaj normalne? dakujem vam pekne za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V zásade ak je dieťatko zdravé vetry odchádzajú dobre pije, priberá tak sa naozaj nejedná o žiadne ochorenie. Môžete večer podať espumisan, pokračujte s probiotikami / odporúčam bifoval pre bábätká/. Možno by pomohlo zmeniť bábútkovské mlieko, teda formulu, napríklad za sunar alebo francais lait. Mlieka nerada mením, ale v tomto prípade by som to skúsila. O tom či je potrebné špeciálne vyšetrenie rozhoduje lekár, určite na tom nemá trvať mamička. Lekár totiž musí zhodnotiť zdravotnýá stav dieťaťa a má vedieť, rozhodnúť, či je alebo nie je potrebné špeciálne vyšetrenie.

  • Baby calm ako prevencia?

    , Autor: ludka86

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je vhodné dávať 2-3 týždňovému dieťatku kvapky Baby calm pred každým jedením ako prevenciu proti zápche. Moja známa si to nevedela vynachváliť, ja sa však bojím, aby si organizmus dieťaťa nezvykol na takúto "pomoc" a "nezleniveli" mu črievka. Tiež by som však rada predišla problémom s kolikou kvôli bábätku - aby sa netrápilo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kým dieťaťu nič nie je, nič mu nepodávajte. Baby calm nie je na zápchu, miminká zápchu normálne nemávajú, to že nekakakjú súvisí s tým, že nemajú čo kakať. Baby calm skôr upokojí bruško v súvislosti s plynatosťou a vetrami. Ale kým nie sú problémy, nie je čo riešiť a nie je potrebné ani nič podávať!!!!!!!!!!!!!!!

  • plynatost a kozny problem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    moj skoro pat mesacny syncek zacal mat asi pred 10 dnami problemy s plynatostou, zacal zle spavat, budi sa castejsie ako zvykol, "meta" sa zo strany na stranu. Aj cez den sa stale snazi tlacit, po papani (je plne kojeny) je spokojny len chvilu, alebo vobec, a potom zacne byt zase nepokojny, ale saje dobre a rovnako casto ako predtym.Ked bol mensi, nemal zasadne problemy s kolikou, preto sa mi nechce verit, ako mi mnohi hovoria, ze je to kolika, pretoze sa mi zda ze na to je uz velky. Stolicu ma 1-2x za den, hoci pred tym ako zacali tieto problemy to bolo aj 4x. Priblizne okolo rovnakeho casu ako zacali tieto problemy s bruskom sa mu objavili na kozi na krku dva cervene fliaciky suchsej koze asi velkosti 5 centov, na tvaricke a brade je vysypany malinkymi pluzgierikami, velmi maly vysyp ma aj na telicku (na bokoch). Nezda sa ze by ho to svrbelo, ale neprechadza to ani po pravidelnom masteni. Chcela som sa spytat na vas nazor ci tieto dve veci spolu suvisia, co by to mohlo byt, a hlavne akych vysetreni sa mam dozadovat aby sa zistila presna diagnoza. Ja som alergyk na roztoce, perie a niektore pele. Jem dost vela mliecnych a kyslomliecnych produktov. Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžu to byť začínajúce prejavy atopickej dermatitidy, hovorí sa tomu aj detský ekzém. Alergia na bielkovinu kravského mlieka, ktorá môže byť aj prenesená cez matku, ktorá konzumuje mlieko a mliečne výrobky býva toho príčinou. Preto odporúčam vysadiť z vašej stravy všetko mlieko a mliečne výrobky, sledovať to napríklad aj v pečive alebo keksíkoch či koláčoch. proste striktná bez mliečna výživa. Trvá najmenej 14 dní, kým zistíte, či to pomáha. Dieťatku je vhodné pri takomto nafukovaní podávať espumisan, aj dva tri krát denne 10 až 25 kvapiek. Taktiež je vhodné podávať dieťatku probiotika. Pri pokračovaní ťažkostí je potrebné konzultovať lekára.

  • vetry

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Mám 3 mesačného syna, ktorý mal do tretieho mesiaca stolicu skoro pri každom prebaľovaní v podobe "praženice". Od istého dňa má stolicu raz za 1 - 2 dni žltej farby, ktorá kyslomliečne zapácha ale je vodnatá (vytečie z plienky). Od tohto času ako nemá častú stolicu stále cez deň poprtkáva a z toho mám obavu. Nadránom sa vrtí a prtká ale bez stolice. Nie je plačlivý, plne kojený, dobre spáva. Dcéra -11 ročná je celiatička, moja sestra a jej deti sú celiatici. U dcéry to začalo práve plynatosťou a častými vetrami ale až v 8 meciaci po pridaní lepku. Môžu tieto problémy(časté prtkanie) - ak to problémy sú, súvisieť s celiakiou?
    Ešte by som sa Vás chcela opýtať ohľadom pridávania príkrmov a lepku. Mám postupovať tak ako napr. píšete v júnovom článku v časopise MAMAAJA, alebo byť opatrnejšia vzhľadom na celiakiu v rodine?
    Môže byť dieťa zaočkované, ak užíva pamycon do očí?
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpovede a prajem veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaočkované môže byť zdraavé dieťa, pamycoin ak sa dáva pri lokálnej infekcii by nema byť prekážkou, v každom prípade o očkovaní rozhoduje lekár, ktorý dieťa pred tým vyšetrí, mal by aj vedieť, že dieťa užíva lokálne tieto kvapky.
    Aj v rodinách, kde sa vyskytuje coeliakia podávame lepok už medzi štvrtým, respektíve piatym a siedmym mesiacom! Využívame ochranné pôsobenie materského mliek a tzv. imunologické okno, kedy dieťa nemusí reagovať na túto potravinu negatívne. v každom prípade po zavedení lepku, aj keby dieťa nemalo žiadne príznaky, po určitom čase / nemá to význam pred zavedením lepku/ vykonáme vyšetrenie na celiakiu. dnes na to máme testy, ktoré to vyšetria z kvapky krvi.
    Stolica býva u kojenéh dieťaťa spočiatku aj do každej plienky, potom sa stane, že nemá stolicu aj niekoľko / extrémne som videla 23/dní a pritom je všetko v poriadku. Vo vašej rodine sa vysktuje ochorenie zažívacieho traktu, takže postupujte ako som hore uviedla, ale problémy bábätka môžu len signalizovať / vzhľad a zápach stolice/ že je potrebné naozaj dieťatko stran zažívacieho traktu viac sledovať. Nateraz to však vyzerá tak ako to u kojených detí býva, všetko vlastne vylúčia močou, takže naozaj kakajú menej často. V poslednom čase sa mi osvdčuje v týchto prípadoch aj podávanie probiotik, konkrétne lactobacil sewiss.

  • Strava pocas dojcenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazena pani doktorka, prosim vas o radu pri stravovani pocas dojcenia. mam trojtyzdnove bebetko a casto ho boli brusko. Pritom si davam pozor na stravu, ale aj tak neviem co mozem a co nemozem jest. Mohli by ste mio prosim vas odporucit nejake specialne recepty pre dojciace matky? Uz som zufala, stale som hladna, a nechcem prist o mliecko. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bábätko bolieva bruško buď preto, že má väčšiu plynatosť / to sa dobre rieši espumisanom / alebo a preto, že si nevie začať kakanie, pučí sa vrtí sa, trebo ho nechať v kľude, všetko sa upraví. Strava kojacej matky má určité pravidla, ja osobne rozoznávam tri druhy potravín kojacej matky. Ak je ejeden z rodičo alergik neoporúčam citrusové plody, kakao, čokoládu, orechy, nikomu neodporúčam konzumovať tzv dary mora. Všetkým kojacim matkám neodpovúčam konzumovať strukoviny, kyslú kapustu, konzervu kukurice, redkvičku. Taktiež nefajčiť, nepiť alkohol nai čiernu kávu/!!!!!!!!!!!!!!!!/, nejesť huby ani morské ryby. Môžete lososa. Iné potraviny sledovať a to , po om je dieťa nepokojné, vyradiť/ napr. hrozno/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: