Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vetry

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Mám 3 mesačného syna, ktorý mal do tretieho mesiaca stolicu skoro pri každom prebaľovaní v podobe "praženice". Od istého dňa má stolicu raz za 1 - 2 dni žltej farby, ktorá kyslomliečne zapácha ale je vodnatá (vytečie z plienky). Od tohto času ako nemá častú stolicu stále cez deň poprtkáva a z toho mám obavu. Nadránom sa vrtí a prtká ale bez stolice. Nie je plačlivý, plne kojený, dobre spáva. Dcéra -11 ročná je celiatička, moja sestra a jej deti sú celiatici. U dcéry to začalo práve plynatosťou a častými vetrami ale až v 8 meciaci po pridaní lepku. Môžu tieto problémy(časté prtkanie) - ak to problémy sú, súvisieť s celiakiou?
    Ešte by som sa Vás chcela opýtať ohľadom pridávania príkrmov a lepku. Mám postupovať tak ako napr. píšete v júnovom článku v časopise MAMAAJA, alebo byť opatrnejšia vzhľadom na celiakiu v rodine?
    Môže byť dieťa zaočkované, ak užíva pamycon do očí?
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpovede a prajem veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zaočkované môže byť zdraavé dieťa, pamycoin ak sa dáva pri lokálnej infekcii by nema byť prekážkou, v každom prípade o očkovaní rozhoduje lekár, ktorý dieťa pred tým vyšetrí, mal by aj vedieť, že dieťa užíva lokálne tieto kvapky.
    Aj v rodinách, kde sa vyskytuje coeliakia podávame lepok už medzi štvrtým, respektíve piatym a siedmym mesiacom! Využívame ochranné pôsobenie materského mliek a tzv. imunologické okno, kedy dieťa nemusí reagovať na túto potravinu negatívne. v každom prípade po zavedení lepku, aj keby dieťa nemalo žiadne príznaky, po určitom čase / nemá to význam pred zavedením lepku/ vykonáme vyšetrenie na celiakiu. dnes na to máme testy, ktoré to vyšetria z kvapky krvi.
    Stolica býva u kojenéh dieťaťa spočiatku aj do každej plienky, potom sa stane, že nemá stolicu aj niekoľko / extrémne som videla 23/dní a pritom je všetko v poriadku. Vo vašej rodine sa vysktuje ochorenie zažívacieho traktu, takže postupujte ako som hore uviedla, ale problémy bábätka môžu len signalizovať / vzhľad a zápach stolice/ že je potrebné naozaj dieťatko stran zažívacieho traktu viac sledovať. Nateraz to však vyzerá tak ako to u kojených detí býva, všetko vlastne vylúčia močou, takže naozaj kakajú menej často. V poslednom čase sa mi osvdčuje v týchto prípadoch aj podávanie probiotik, konkrétne lactobacil sewiss.

Podobné otázky

  • Bolesť bruška a zápal obliciek

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Prosím Vás o radu, synček mesiac a pol. Po dvoch týždňoch dostal zápal obliciek. Následne atb liečba, probiotika. Po návrate domov z nemocnice vidím ze ma problém sa vykakat. Bio gaia sme dobrali, zlepšenie nevidím. Momentálne coliprev. Možno troska lepšie, ale bez rúrky mu to nejde. Mam mu ešte nasadiť nejaké probiotika? V noci veľmi nespi myslím ze kvôli brušku. Keď mu stlačím, pomasirujem viditeľne je mu lepsie,ale ináč vetry ako kedy odchadzaju / myslím tým raz za cas, ked zavedieme rurku hneď kaka/nevracia, cika. Momentálne je kojeny ale bolo potrebné UM beba supremepro, ktoré už nedávame keďže mlieko nabehlo. Keď vidím ze sa puci troska pomasirujeme, vetry odídu ale nekaka. Nezvykne si na rurku?
    V porodnici aj tie 2 týždne pekne kakal aj 3 krát za deň. Atb liečba to zjavne skomplikovala
    Užíva devit.
    Už si neviem rady, keďže nespi v noci som vyčerpana. Vidím ze mu niečo je a neviem ako mu pomôcť. Gastro riešime.
    Ďakujem Vam veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nevidím ani dôvod riešiť gastro.
    Sú to normálne prejavy dieťaťa v jeho veku. Máva plné bruško, tak sa mrví, pučí, ochká, aby si na ten pocit zvykol. Stolica v tomto veku nebýva aj niekoľko dní, pretože všetko z mliečka vstrebe a čo zmetabolizuje a nepotrebuje vyciká.
    Rektálnou rúrkou len oddialite schopnosť uvolniť vonkajší zvierač konečníka, aby sa spontánne vykakal.
    Musí však platiť, keď dlhšie nekaká, že má vetry, nevracia prúdom, nemá enormné bolesti bruška, papá normálne , ciká normálne a nemá krv v stolici

  • Stolica u 5mesacneho

    , Autor: Reby

    Dobry den. Nas maly ma akurat dnes ukoceny 5 mesiac. Je plne dojceny. Posledne dva tyzdne sa nevie vyprazdnit. Pouzivame asi kazdy 3-4 den rektalnu rurku. Doteraz ale nutna takmer vobec nebola. Vzdy sa vedel sam, niekolko krat denne, a teraz za tieto posledne dva tyzdne mal stolicu asi 7x, z toho sam od seba len 2x. Ale vzdy chvilu po rurkovani. Po rurkovani, je stolica dost taka kremova(riedka) a zakazdym hneda. Vzdy maval len taku zltu ako prazenica… Uziva probiotika biogaia. Boli sme uz u pediatra, povedal, ze nevie co to moze byt, odobrala som mu doma stolicu koli virusom a bakteriam. Mozem pouzivat rurku nadalej aj kazdy den? Vidim, ze tlaci, tlaci a nejde mu nic, len sa trapi. Vetry ma pravidelne. Prosim vas o nejaky nazor. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už je to iste vyriešené ale rektálnu rúrku ani teplomer vôbec neodporúčam. Deti v tomto veku často nekakajú aj niekoľko dní, lebo všetko z mliečka spotrebujú. V tomto veku by mal začať papať bez mliečne príkrmy, len pozor obmedziť mrkvu, podávať probiotika a ponúkať vodu, prevarenú ochladenú. Určite nedávať nič s ryžou.
    Deti sa musia naučiť začať si kakanie, pretože vonkajší zvierač je z priečne pruhovaného svalstva a aktívne ho musí uvolniť. Keď mu dávate rúrku, teplomer tak sa to oveľa neskôr naučí

  • Problém zo stolicou po hypoalergenom mlieku

    , Autor: Helit

    Dobrý deň prosím Vás o radu som už veľmi zúfalá mám malú dcérku má 3 mesiace a má mlieko neocat infant hypoalegenne mlieko ale veľmi ju zapeka ma stolicu každý 4 dní a niekedy len pomocou rektalnej rúrky teraz prestala kakať každý štvrti deň kaká až na piati deň aj to len rurkov a nevyprazni sa úplne a potom len tlačí ale nič z nej neide.Davam jej probiotiká aj sabsinplex masirujem ju ale aj tak sa nevie vykakať.Doktor jej dal toto mlieko lebo na začiatku píla Nutrilon Profuturu a bola vyhadzana tak si myslel že má alergiu na kravský bielkovinu.Sme objednané na gastro ale termín máme až za mesiac nikde skôr nedostanem termín ale do vtedy snou čakať nemôžem boli ju brusko.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S tým asi nič neurobíte pokiaľ na tomto mlieku priberá, nevracia prúdom tak to, že má stolicu len 1x za štyri či 5 dní nie je problém, mávajú to detičky v tomto veku často, aj tie, ktoré sú kojené alebo na inom umelom mlieku. Musí však mať vetry, nesmie mať krv v stolici alebo plienke a nesmie prúdom vracať.

  • Zapcha?

    , Autor: stomatologia

    Dobry den.Mam 2mes.dietatko je cisto kojene.Uz 8dni nemala stolicu,vetry ma je spokojna,papa aj spokojne spinka.Chcem sa opytat kolko dni moze byt bez vylucovania stolice,kedy treba ist ku Dr. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Extrémne som to videla 28 dní ale už som ho samozrejme vyšetrila a sledovala to dieťatko. Do desať dní pri dobrom stave dieťatko ako ho popisujete je všetko v poriadku, počkala by som aj do 14 dní, potom by som sa poradila s lekárom.

  • Vplyv menštruácie na kojenie

    , Autor: Mimusik B.

    Dobrý deň,
    už pomaly 9 týždňov sa snažím dojčiť naše bábätko. Som po cisárskom reze, stravu som dostala až po 3 dňoch keďže som nemala vetry..
    Od začiatku nemám dostatok mlieka, preto malého ešte dokrmujeme umelým.
    Po 7 mich týždňoch som dostala menštruáciu.. odvtedy mám mlieka ešte menej.
    Môže mať menštruačný cyklus vplyv na tvorbu mlieka?

    Ďakujem za odpoveď
    Mirka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite má vplyv na tvorbu mlieka, ale aj to, že dokrmujete a dojčenie je pravdepodobne na ústupe je príčinou, že ste dostali menses. Odporúčam intenzívne kojiť, prikladať dieťatko 8 až 20 x denen je spočiatku úplne normálne. Ak chcete kojenie udržať, nikdy nesmiete dať dieťatku len fľašku, pri každom kojení, pri každom plači a potrebe dieťatka sa napapť mu najprvb ponúknite prsník, a to obidva, niekedy ich pri jednom kojení aj prestriedajte až potom, ak ste už kojili dostatočne dlho / aj hodinu/ a diežy je hladné podajte umelé mlieko. Ak chcete podporiť kojenie pite čaj z feniklu, anízu majúránky a koprového semene, môžete si kúpiť v lekárni liek mother love a tiež piť čerstvú mrkvovú šťavu s troškou mlieka. Po každom kojení pohár tohoto nápoje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: