Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strava

    , Autor: lucka1206

    Dobry den. Mam rocneho syna a uz dlhsi cas mame problem s papanim. Nie je velky jedal. Niekedy odmieta jest uplne inokedy zje z kazdeho par lyziciek a potom je velmi mali dni ked spapa vela. Uz od Januara nam stale idu zubky. Ma ich uz 8 a teraz sa tlacia dalsie. Je stale na MM a krmim ho vzdy ked chce. Myslite ze mam prestat konit alebo davat menej. Ako ho donutit viac papat. Ked nechce jest vzdy chce mlieko. Nechudne a je vysmiaty.dakujem za kazdu radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti vo veku od roka do troch rokov nepapajú veľa, oni ani veľa nenarastú ani nepriberú, im sa v tomto veku rozvíja hlavne mozok, duševná činnosť. Neradi prijímajú nové druhy potravín, hovoríme tomu neofóbia, je to prechodný stav, netreba ich do žiadneho jedla nútiť.
    Samozrejme papať musia, ale to váš synček aj robí.
    Určite mu nedávajte mlieko na úkor iného jedla. Mlieko nie je dostatočný prísun živín v tomto veku.
    V tomto veku nie je problém prestať kojiť, spravili ste pre jeho výživu v prvom roku to najlepšie, čo ste mohli, že ste ho kojili.
    Určite znížte frekvenciu kojenia, nemal by sa kojiť viac ako 3x denne, a určite mu neponúknite mlieko, keď nechce papať.

Podobné otázky

  • Strava matky

    , Autor: Majuliiik

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala či môžem hneď po pôrode jest sushi? Teraz počas tehotenstva som túto stravu úplne vylúčila, ale zaujímalo by ma či už po pôrode bude môcť aj keď chcem dojčiť.
    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja určite neopdorúčam jesť kojacej matke sushi, počas celého kojenia. Opakovane na to malo dieťa alergickú reakciu.

  • Strava pre ročne dieťa

    , Autor: Andrea_Rovnanova_0930062105

    Dobrý deň prajem pani doktorka, chcela by som sa opýtať, či aj po roku musí jesť dieťa denne mäso a raz do týždňa zltko vlastne po roku už vajíčko. Je nás jedálniček v poriadku? Raňajky: Nutrilon, desiata: čerstvé ovocie (banán, hruška, jablko, slivka, avokado, čučoriedky. Obed: polievka (zeleninový alebo masový vývar, Vlockova, vajickova, sosovicova, so psenom s bezvajecna, …), mäso so zeleninou, olovrant: domáca výživa bez cukru alebo biely jogurt, mlieko s piskotou, pečivo s domácim džemom. Večera: polievka alebo druhé jedlo z obeda. Pred spaním kasa. V noci nutrilon. (Nevieme sa ho zbaviť). Mame 11 mesiacov, 80 cm a 11 kg. Veľmi pekne ďakujem. Robite skvelú prácu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemusí mať dve večere. pred kúpaním kašu alebo jedlo od obeda, tesne pred spaním mliečko, ak chce. Mäso nemusí mať každý deň, týždenne má mať 200 až 250 gramov mäsa

  • Dostatok tekutín

    , Autor: Jankaa87

    Dobrý deň, mám za pár dní ročného synčeka a máme problém že nechce piť vodu. Už sme skúšali takmer všetko, rôzne pohare, fľaše, cumlíky na flasu. Skúšali sme aj fľašku z ktorej pije um. Posledne sa mi do neho pred obedom spaním podarí dostať cca 50ml.caju. o vodu javí záujem hlavne z klasického pohára ale je to len pár glgov a dosť veľa sa vyleje preto to neviem ani odmerať. Keďže vidím že um mu už veľmi nestačí chceme prest na plnú stravu. Jeho jedálniček by bol. Ráno 200ml Um. Desiata - jogurt alebo ovocie( spapa celý banán s jabĺčkom rozmixované). Obed by som mu už ponúkla aj polievku ( kvôli tekutinam) neskôr druhý chod. Olovrant výživa alebo chlebík podľa toho čo by mal na desiatu. Večer kaša z jeho mlieka priapdne mixovana cestovina s cuketou ( strašne mu to chutí). Pred spaním by som mu opäť ponúkla mliečko väčšinou vypije 150-180ml. V noci papa väčšinou raz 200ml. Medzitym vypije maximálne 80ml caju a stále sa snažíme podávať vodu. Moja otázka znie,čo by som mohla zaviest alebo či sa nemôže stať že bude dehydrovaný nakolko podľa " tabuliek" by mal vypiť oveľa viac tekutín. Má 8300g. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mal by vypiť v tomto veku maximálne 200 ml vody, čistej, po roku nemusí byť prevarená. Viac len v horúčavách alebo pri horúčke. Čaj neodprúčam, hlavne nie sladený.
    Jedálny lístok po roku je rodinná strava, mierne osolená, nepálivá, zdravá výživa. Týždenne asi 250 gramov mäsa, mlieko ako mliečnu porciu do troch rokov umelé mlieko, formula. do jedla bežné mlieo a smotanu. Určite obmedzenia: do dvoch rokov nedávať tavené syry. Do troch rokov žiadne konzervy / tuniak, paštéta/ žiadne údeniny, ani detskú šunku a detské párky, žiadne jedlá, syry, bryndzu z nepasterizovaného mlieka, nič zo salaša kozie, ovčia a podobne. Do šiestich, ideálne do desiatich rokov žiadne huby. V noci už mlieko nemusí, dajte mu vodu, spočiatku bude protestovať, ale potom si zvykne alebo sa nezobudí vôbec

  • Stolica

    , Autor: Nelz

    Dobrý deň, chcem sa opýtať aká by mala byť stolica z príkrmov? Moje dieťa má stolicu presne takú ako keby misku s príkrmom preklopím do plienky. Je to normálne? Nemá problém s trávením?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemá, nová strava je aj nová situácia pre vstrebávanie z čreva. Treba počkať, kým sa vstrebávanie prispôsobí zmene stravy. Jednotlivé súčasti stravy, potraviny zaraďujeme postupne a pomaly. Je stále potrebné sledovať hmotnosť dieťaťa a močenie.

  • Strava (9. mesiac)

    , Autor: Timea24

    Dobry den p. doktorka, zaujimalo by ma, kolko vody by mal denne vypit 9mesacny syncek. Sme na UM, ktore davam rano a vecer (210ml podla tabulky). Vodu aj caje mi odmieta, vypije max tak 50ml za cely den. Pokial mu zmiesam vodu so stavou z ovocia, tak je to ovela lepsie, ale nemam predstavu, kolko sladkeho je este okej.
    Mimo UM papame na ranajky ovocie / ovocie + nemliecna kasa, na obed rozne varianty zeleninovo-masoveho prikrmu (do tyzdna 3x maso po cca 35g, 1x zltko) a na olovrant mu striedam bud cisto mliecnu kasu / nemliecnu s ovocim alebo zeleninou, od tohto mesiaca som pridala aj jogurt s ovocim. Nema problem spapat 200g a takmer vzdy ked uz ma prazdnu misku, tak place (to robi aj pri prazdnej flasticke s UM), kym ho nezamestnam inak. Uz som skusala dat mu aj 300g, ale vyzera to zatial tak, ze kym vidi jedlo, tak bude jest. Chcem sa len uistit, ci je to v poriadku, ked mu davam tak cca 220-250g (ako vyjde). Jeho porodna vaha bola cez 4700g a teraz v 8,5mesiaci mal 11,6kg (80cm), pribera a nevyzera, ze by trpel hladom, ale aj tak si nie som ista, ci mu nedavam malo vzhladom na to, aky je od malicka velky.
    Vopred dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade do roka odporúčam mäso každý deń, je to veľmi malé množstvo a dodávku bielkovín a železa potrebuje. Nepodávala by som nič okrem prevarenej ochladenej vody, ak už riediť so šťavou tak len so sto percentnou, vhodnou pre deti do roka, poznám myslím len od hipp. Riedime 6:1. Vodu mu treba ponúkať, ale nenútiť do pitia. Treba sa riadiť aj počtom mokrých plienok, malo by ich byť najmenej päť za 24 hodín. Na olovrant môžete dať mlieko alebo jogurt, večer kašu. Množstvo jedla si dieťa určí samo. &pokiaľ to nie je sladké alebo inak chuťovo výrazné, čo mu veľmi chutí, tak by sa dieťa nemalo prejesť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: