Poradňa dojčenia a výživy

Poradňa dojčenia a výživy
6,502 otázok

Na všetky vaše otázky týkajúce sa dojčenia a výživy detí odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Strava matky

    , Autor: Majuliiik

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala či môžem hneď po pôrode jest sushi? Teraz počas tehotenstva som túto stravu úplne vylúčila, ale zaujímalo by ma či už po pôrode bude môcť aj keď chcem dojčiť.
    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja určite neopdorúčam jesť kojacej matke sushi, počas celého kojenia. Opakovane na to malo dieťa alergickú reakciu.

Podobné otázky

  • Strava matky v mlieku

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat ohladom obsahu mojej stravy v mlieku, kedze v niketorych veciach nemam jasno.odporuca sa, ked napr. matka pije kavu, alebo je stravu, ktora by mohla mat zly vplyv na dieta, jest, resp. pit tieto veci po dojceni.ale aj ked si dam kavu napr po dojceni, ten kofein sa do mlieka dostane tak ci tak, a ked budem dcerku kojit napr o 2-3 hod, tak si ju to tam "pocka" nie? alebo to vyprcha? rovnako aj ina, problematicka strava.ako je to vlastne?
    dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Stravu matky nijako veľmi neobmedzujem. Al eurčité pravidlá sú. Ak sú rodičia alergici, neodporúčam aspon zo začiatku známe alergény:citrusové plody, oriešky, čokoládu , kakao. Mamičkám všeobecne neoporčam konzumova sushi a see food. Pozor na strukoviny, kyslú kapustu, kukuricu a redkvičku. Zásadne neoporúčam alkohol, fajčenie, ale ani kávu a kofeinové nápoje všeobecne / kofein prechádza do mlieka, tým sa dostane do dieťatka, ovplyvňuje ho, jeho polčas rozpadu je až 72 hodín, takže dieťa je takto dlho pod vplyvom kofeínu/. Niektoré deti to zvládnu, ak ich mama pije kávu, ale zväčša je to spojené s nekľudom a zlým spánkom dieťaťa. Presne sa určiť nedá, kedy by sa eventuálne nevhodná strava dala konzumovať, lebo jej osud v organizme matky a následne dieťaťa je rôzny podľa druhu stravy. Inak by ste nemali jesť ani huby a morské ryaby. Lososa môžete.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: