Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Dcéra v škôlke a malé bábätko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    v júni sa nám narodilo bábätko a strašia dcérka nastúpila som škôlky. Obávam sa chorobnosti, s ktorou aj rátam, keďže som s dcérou bola doma a toto jej prvý kolektív. Už po týždni "priniesla" domov soplík a prídu ďalšie škôlkárske vírusové výzvy. Neohrozia aj bábätko? Má len pár mesiacov. Uvažujem, či nemám nechať dcéru preventívne v jeseni radšej doma. Čo môžem urobiť, aby som zamedzila prenosu choroby aj na mladšie dieťa?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Našťastie už máte u bábätka najzraniteľnejšie obdobie za sebou, takže, keby aj niečo staršia prinesie, mali by ste to všetci zvládnuť. Ono sa veľmi nedá zabezpečiť, aby tie choroby domov nepriniesla. Zatiaľ by som ju asi nechala v škôlke, A môžete sa aspoň popritom snažiť učiť, že, keď príde zo škôlky, má si najprv umyť rúčky, napr. týmto mydielkom:
    https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemne-mydlo-250-ml-p5239/?cid=555
    a až potom sa môže hrať s bábätkom. Nehovoriac o tom, že, ak už bude chorá, sopliť, či kýchať a kašľať, určite nemá bábätko božtekovať, či mojkať. A keby ste nebodaj mali tie choroby príliš často alebo s opakovanými horúčnatými stavmi u bábätka, potom by ste zvážili, či nenechať na zimu staršiu doma. Ale veľa závisí aj od toho, či dojčíte, či nie a, aké je každé konkrétne dieťa. Niektoré sú chorľavejšie viac, niektoré menej. Posilňovať imunitu treba dlhodobo, hlavne pravidelným voľným pohybom na slnku, v prírode, v lese a zdravou stravou. Článok o tom nájdete v knihe "Pediatria pre zvedavých rodičov". Držím palce, nech ste čo najviac zdraví. S pozdravom doki Katka