Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bilirubin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som 11tyzdni a b krvi mi zistili zvýšení bilirubin 18,8 ale ešte zvyšok je v poriadku ...A ze pečeňové testy sú tiež úplne v poriadku ...Predstavuje to nejaké riziko pre babo ...Ďakujem

Podobné otázky

  • Pečeňové testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!

    Momentálne som v 35tt. a počas tehotenstva chodím každé 2mesiace aj na endokrinologiu kvôli štítnej žľazy. Tam za každým mi zoberú krv na vyšetrenie hormónov, krvného obrazu a aj na pečeň. Teraz naposledy(min.týždeň) sa ma doktorka pýtala, či som nebola chorá (nebola som) , lebo mám mierne zvýšené ALT= 0,70. Neriešila ďalej, vravela, že to môže byť aj z magnézia. Len keď som prišla domov a začala som študovať, že v tehotenstve je nebezpečné mať ALT zvýšené, teda tie pečeňové testy mať zvýšené, tak som sa zľakla. + som sa dozvedela, že vlastne aj svrbenie dlaní môže byť príznakom cholestazy, a to svrbenie som mala ešte vo februári, ale vôbec som to nespojila s tehotenstvom, lebo bežne mám suché ruky + žiadne iné ťažkosti som nemala a aj to svrbenie nebolo to také, že by ma obmedzila alebo v noci že by som sa budila na to, iba trošku a potom keď som nakrémovala bolo v poriadku.

    Chcem sa opýtať pán doktor, to mierne zvýšené ALT naozaj je v poriadku ? (keď zvyšné pečeňové sú OK. GMT=0,19; AST= 0,51; ALP= 1,02; Bilirubín= 15).

    Ešte dodám, že v novembri u svojho gyn. mi brali krv na pečeňové testy a boli v poriadku.

    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výsledok je hraničný a nemal by znamena´t problém. Ak máte normálny krvný tlak a nemáte iné problémy, nemusíte sa s tým stresova´t.

  • svrbenie tela a pecenove testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som Vas poprosit o radu. Som v 37+1 tt, je to moje druhe tehotenstvo. Prve bolo OK, az na zvysene hodnoty krvneho tlaku namerane v ambulancii v poslednych 2 mesiacoch, pricom pri hospitalizacii bolo vzdy vestko OK, aj tlak, aj 24 hod. zber mocu na bielkoviny. Od cca soboty, t.j. cca 1 tyzden ma trapi svrbenie pokozky tela, najviac brucha-skor hore a na bokoch, hrudnika a chrbat, vsetko bez vysevu. V stredu som volala mojmu gynekologovi a vo stvrtok som isla na odber krvi. Dnes som mala vysledky, ktore moj lekar zhodnotil ako dobre - teda, ze to nie je pecen. Ked som sa ho spytala, preco to stale svrbi, povedal mi, ze sa mi koza natahuje, hoci sa ma ani nepytal, kde ma to svrbi. Nie ze by som mu nedoverovala, je to dobry lekar, ma na starosti rizikove pacientky, takze by sa mal vyznat, ale niekedy mam pocit, ze nema dost casu na kazdu pacientku a potom to tak vyzera. prosim teda o zhodnotenie vysledkov:
    AST v norme,
    ALT v norme,
    ASP 2,49 (norma do 1,75)
    Cholesterol 7,64
    Mineralne latky v norme - to neviem na co sa robi
    Metabolity - co su to?:
    Albumin v norme
    Kreatinin 42 (norma od 44)
    Glukoza, Kys. mocova, Urea v norme
    Krvny obraz viac mene v norme
    Trombocyty 112 - toto sa lekarovi nezdalo, lebo to oproti predchadzajucim vysledkom kleslo, tak ma poslal na hematologiu, kde mi budu buducu stredu robit znova krvny odber na krvnu zrazanlivost a tiez pecenove testy.

    Moja otazka je: preco mi lekar nedal vysetrit bilirubin?

    Neviem co mam teraz robit, nemam ineho gynekologa, s ktorym by som to konzultovala a velmi sa bojim, ked som sa docitala ake nasledky moze mat cholestaza pre dieta.
    Do poradne mam ist az v stredu.

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi máte naozaj cholestázu, nie všetky ženy majú zvýšené pečeňové testy, intenzita svrbenia je najdoležitejší ukazateľ.
    Stav sa lieči Ursodeoxycholovou kyselinou a je potreba sledovať plod. Asi by ste mala aj skor porodiť.

  • Cholestáza???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor som 30 tt. Občas ma svrbí celé telo. Spravila som si pečeňové testy a následné hodnoty by som Vás poprosila vyhodnotiť:

    AST 0,54
    ALT 0,81+
    ALP1,27
    GMT 0,75+
    Bilirubin celkový 7,6

    Ďakujem moooc :)))

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedneé hodnoty sú v norme, tieto malé zvýšenia nie sú podstatné.
    Čo sa týka cholestázy, u nej možu byť aj úplne negatívne výsledky pečeňových testov. Doležitá je intenzita svrbenia.

  • zvyšeny bilirubin v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,..som v 13 tt..z krvi mi bol zisteny zvyseny bilirubin..chcem sa spytat co to moze znamenat a ci to moze ohrozit dietatko..gynekolog ma poslal na sono brucha ci nemam zlcnikove kamene...je to spravyn postup?....a chcem sa spytat ci mozem clotrimazol al 100 v 13 tt..dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyšší bilirubín pravdepodobne s tehotnosťou nesúvisí, ak máte normálne pečeňové testy, tak to nič neznamená, ultrazvuk žlčníka neuškodí, clotrimazolovú masť možete.

  • Zvyseny bilirubin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    chcela by som sa opytat, ci zvysene hladiny bilirubinu (2- nasobne) mozu mat negativny vplyv na priebeh tehotenstva. Zatial tehotna nie som ale babo planujeme. Pri testoch mam zly len bilirubin , ostatne pecenove ukazovatele su OK. Pecen nemam zvacsenu. Viem, ze ako novorodenca ma mama musela po 3 tyzdnoch prestat kojit, lebo som nepriberala, mala som tiez vysoke hodnoty bilirubinu. Zrejme to teda je vrodena zalezitost.


    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné zistiť, či náhodou nemáte Rotorov alebo Dubin Johnosonov syndróm, vtedy by ste nesmela otehotnieť. Ale skor sa nazdávam, že máte Gilbertov syndróm, ktorý je neškodný a tehotnosť je pri ňom povolená a bilirubín vtedy nevadí.