Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Macmiror complex 500

    , Autor: Martina333333

    Dobrý deň,
    dnes som volala svojej doktorke, nakoľko sa u mňa v tehotenstve objavil žltý výtok. Nemá žiadny zápach, ani nie je sprevádzaný svrbením alebo pálením. Bez toho aby, mi urobila ster mi iba predpísala Mackiror complex 500. Nie je nebezpečné ho užívať, pokiaľ nie je 100% istota, že mám nejakú infekciu ? Som v 18 tt + 1 deň.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ster je nezmysel a dúfam, že už postupne tento zlozvyk u lekárov prestane. Mikróby v pošve sú veľmi dynamický systém a čo vyjde na kultivácii takmer nikdy nerobí problémy. Výtok samotný nemusí byť známkou infekcie, ak nemá iné prejavy, v tehotnosti je to časté.

Podobné otázky

  • Bolesti bruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    posledné dni mám nepríjemné bolesti v podbrušku a zároveň ma bolia kríže, akoby menštruačné bolesti... bruško ma pobolieva celé, občas ťahavá bolesť najčastejšie na ľavej strane pri pupku, ale aj okolo pupku, bolesti v okolí žalúdka..Okrem toho veľmi mi tvrdne bruško, niekedy je tvrdé ako kameň niekoľko minút a deje sa to veľakrát za deň, takmer stále - niekedy to až bolí, tvrdne mi aj v keď som v pokoji, najmä v noci sa budím na tlak, keď ležím bolí ma bruško po stranách, okrem toho mám pocit, že bábätko sa veľmi tlačí na pravú stranu, vystrkuje nejakú časť telíčka ale niekedy to veľmi bolí - taká pichľavá bolesť,najmä ak ležím na boku... okrem toho pociťujem bolesť v oblasti genitálií, vnútri... mám to opuchnuté vraj kvôli zápalu, ktorý sa mi tam vraj vytvoril z infekcie, zaviesť tabletku (Macmiror complex 500) je bolestivé. Keď sa v noci otáčam zo strany na stranu, cítim ako mi stuhne bruško, je to nepríjemné, lebo keď je také tvrdé, necítim ani to, či sa malinký hýbe, alebo nehýbe.. "najlepšie" je ked sa vsetko co som opisala spoji a boli na raz, stáva sa to casto :( podľa rady lekára užívam magnézium magne B6 ale nemám pocit, že by mi pomáhalo, toto už trvá asi od piatka, teraz najnovšie už cítim aj úplne dole v brušku akoby nejaké pohyby alebo sťahy, neviem to popísať.. predtým som také necítila.. nie je to veľmi bolestivé, okrem toho sem-tam pocítim akoby pichnutie v oblasti vaječníkov.. Myslíte si, že sú to normálne sprievodné javy v 35 tt? Alebo by som mala radšej navštíviť lekára? S tým mojim prestávam byť spokojná, pretože o problémoch s infekciou, výtokom a bolesťou pri pohlavnom styku som lekárovi hovorila už v máji a vtedy mi povedal, že s tým mi nepomôže.. a tabletky na preliečenie mi dal až v auguste, keď ma kvôli bolesti a opuchu nedokázal ani vyšetriť. povedal, že z infekcie sa vyvinul zápal, myslím, že liečbu podcenil.. Preto sa pýtam na názor iného odborníka. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno je to v 35. týždni normálne, riziko predčasného porodu je malé. Ak máte pocit vaginálnej infekcie tak si kúpte vaginálny krém proti mykoze a preliečte sa.

  • príčina potratu?

    , Autor: liana30

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor:
    V 20tom týždni tehotenstva mi odtiekla plodová voda a o dva týždne som spontánne porodila, resp. potratila. Ani prvý trimester nebol bezproblémový: 6tt krvácanie – spôsobil to hematóm, 8tt krvácanie – zase hematóm, krvné zrazeniny, 10tt krvácanie - zase hematóm (16mm, bábo malo 27 mm) 13tt mierne krvácanie. Hematómy boli vraj odlučovanie placenty, ale užívala som askorutin, pichala som si fraxiparin, neskôr clexan a ležala som.
    Ďalej mi bol hneď na začiatku diagnostikovaný streptokok, na preliečenie som vaginálne brala Macmiror complex 500. Hneď ako som prestala aplikovať tieto tablety a teda prestal výtok, ktorý ich vyplavoval, som si všimla taký mokrý bezfarebný a bez zápachu výtok, ktorý trval niekoľko týždňov. (tak 4 – 5 týždňov). Teraz mám podozrenie, že to už bola plodová voda, ktorá predčasne odtekala, ale nemám to potvrdené. No a v tom 20tom tt mi voda odtiekla takmer všetka, ostal minimum a ja som v podstate čakala v nemocnici už len na spontánny potrat. Ešte v ten deň, ako voda odtiekla, mi brali stery z pošvy a aj moč a streptokok nebol prítomný. V nemocnici som dostávala celý čas antibiotiká a asi 4 dni pred potratom mi začal páchnuť moč. To neustávalo ani po pôrode a asi týždeň po ňom sa to zhoršovalo, začali ma páliť močové cesty, aj močenie a mala som svrbivý a páliaci výtok v pošve. Odbery zase ukázali prítomnosť streptokoka aj v pošve aj v moči – to bol dôvod páchnuceho moču. Dokonca z citológie z plodu a placenty prišiel výsledok, že streptokok sa našiel už aj v placente, aj v pupočníkovej šnúre a že zrejme toto spôsobilo ten predčasný potrat. Tiež našli na placente abrubciu a hemtatómy. Aj toto bola príčina potratu.
    Ja však stále neviem, čo bola príčina predčasného odtoku plodovej vody. V čase keď odtiekla som streptokoka prítomného nemala. Viem, že vyliečený nie je nikdy, ale mohol spôsobiť on ten predčasný odtok plod. vody, ktoré sa podľa mňa začalo už v čase, keď som naň brala Macmiror? Aj keď nebol v ten deň prítomný? Môže byť streptokok spolu s hematomami príčinou predčasného odtoku plodovej vody a následného potratu?
    Neviem, či som to dosť zložito nenapísala, ale prosím vás, ak sa dá o váš názor, veľmi by som chcela vedieť príčinu potratu. Chceli by sme ešte bábätko, ale teraz mám ešte väčší strach. Všade čítam, že streptokok sa nedá vyliečiť, tak chcem vedieť ako to bude s budúcim tehotenstvom a či sa naň nedá nejako z tohto hľadiska pripraviť.
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to problematická otázka, pretože v naprostej vačšine neskorých potratov sa nezistí presná príčina.
    Mohlo ísť o infekciu, ale nemuselo, streptokok v pošve je normálna flóra a potraty priamo nesposobuje, má ho vačšina žien (prechodne aj trvalo).
    Žiadna liečba neznižuje riziko opakovania potratu, ale riziko je obecne malé.

  • Infekcia v pošve v 1. trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 8 t a lekárka mi zistila z kultivácie, že mám infekciu v pošve, nešpecifikovala akú. Predpísala mi MACMIROR COMPLEX 500 s tým, že sa nemusím ničoho obávať, aj keď tam je, že sa nemá úžívať v 1 trimestri. Príznaky infekcie nemám, i keď viem, že sa nemusí prejavovať. Chcela by som sa spýtať, aký je váš názor?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte potiaže, tak liečba asi nie je potrebná, ja osobne neliečim výsledky kultivácie ale pacienta. na druhej strane Vaše výsledky som nevidel.

  • macmiror

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 18.tt a pred pár dňami ma dosť bolelo v podbrušku, tak som navštívila svojho lekára.Vyšetril ma a povedal, že mám nejaký zápal - nebral mi ster ani kultiváciu a napísal mi macmiror complex 500. Trochu ma to prekvapilo, lebo som nemala žiadne ťažkosti - ani výtok, ani svrbenie a aj tie bolesti už prestali. V prípade, že by som ten zápal nemala je aj tak macmiror v tehotenstve bezpečný? kedy je počas tehotenstva potrebné robiť stery a kultiváciu? Ďakujem.

  • Macmiror

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa informovať či je vporiadku brať MACMIROR COMPLEX 500 počas kijenia? Moj syn má 5 týždňov..
    Ďakujem