Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Placenta nizko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor som v 31tt a bolo mi povedane ,ze mam nizko placentu ,ze 18mm od krčku myslim ak som spravne pochopila . Vraj sa vtedy uvazuje nad sekciou. Ale je mozne ,ze sa vytiahne este vraj. Je nieco co by som mala robit respektive nejake opatrenia? Lekarka mi nepovedala ,nic napriklad ci by som mala lezat alebo nechodit vela . Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno Vaša placenta sa takmer na 100% vytiahne a keď bude nad 20 mm je možné rodiť bezpečne prirodzene. Nemusíte mať žiadne špeciálne opatrenia, jedine je vhodné sa vyvarovať vaginálneho pohlavného styku.

Podobné otázky

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor, chcela by som sa opýtať na nález, od 20 g.t. mam krčok na pohmat mäkký, dla knížky hrdlo vzadu 2cm, cervikometriou mal vždy nad tých vašich opakovane spomínaných 2.5 cm, 2x som bola preliečená na mykózu….t.č. som v 28 g.t, predvčerom som ľahko zakrvácala hnedou krvou bez pridružených iných subjektívnych ťažkostí, následne sa to neopakovalo, na pohotovosti bola vylúčená nejaká viditelná patológia, hematóm nemám, placenta nízko nie je….na dnešnej kontrole krčok stále mäkký, dla knížky hrdlo vzadu už len 1cm, len pre špic prsta, cervikometriou 3.1 cm, ordinovaný progesterón 200mg na večer a telesné šetrenie…… Chcela by som sa opýtať na možnú príčinu krvácania a aké je potencionálne riziko predčasného pôrodu…. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko predčasného pôrodu máte rovnaké ako ostatné tehotné (ak je dobre meraná cervikometria) a príčinu krvácania takto nezistím, môže to byť z krčka, z pošvy (pri mykoze) alebo aj z vnútra maternice (okraj placenty). Ak sa to neopakuje, riziko komplikácii je malé,