Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Priečna poloha dvojičky pod rebrami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, prosím Vás, aktuálne som 34+3 s dvojičkami a jedna dvojička je menšia o vyše dva týždne s cca 1840g (hypotrofia) a je uložená pod rebrami v priečke. Pichli mi už aj kortikoidy kvôli rastu a ak by som predčasne porodila.
    Problém je, že každú hodinu sa musím aspoň posadiť, aby sa troška presunula z pod rebier, lebo ma to boli (cez deň, aj v noci). Neobmedzujem ju ja v raste, nemôže mať z toho nejaké následky, že ju utláčam? Lekár mi povedal, že ak by prestala rásť, musia ísť cisárskym von (zatiaľ pomaly ale priberá), len tieto rebrá sú veľmi bolestivé posledné dni, poradňu mám o týždeň a neviem či čakať, ako ja to vydržím, len či jej s tým nemôžem nejako ublížiť, placentu má v predu a druhá dvojička v zadu a je uložená pekne dole hlavičkou a rastie lepšie.
    Ďakujem za akúkoľvek radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rast plodu je ovplyvnený predovšetkým funkciou placenty a nie "priestorom" v maternici alebo útlakom. Ak máte jednovaječné dvojíčky, je možné, že sa "nespravodlivo" delia o spoločnú placentu, teda jedna má z nej väčšiu časť a druhá menej, preto je menej živená a pomaly rastie. Sleduje sa rozdiel vo váhe plodov v percentách a podľa toho sa postupuje. Rast plodu nevieme nijako terapeuticky ovplyvniť, preto jediný postup je ten, že sa plody sledujú ultrazvukom a pri zhoršení stavu sa predčasné porodia.