Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hypotrofia plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dnes som bola na UZV, podla terminu posledneho menzesu som v 33+0 tt. Vysledok UZV bol, ze babo zaostava o mesiac, po opakovanom merani vyslo finalne:
    USG IVS: BPD 79 zodp. 29./3d, FL 57 zodp. 29gt./6d, takze ma moj lekar poslal do nemocnice na premeranie prietokov s tym, ze si ma tam asi nechaju. kedze som nebola objednana, zmerali mi len prietoky, do knizky napisali cisla 0.6 a 2.5 a slovne mi povedali, ze prietoky su OK a poslali ma nazad k mojmu doktorovi. Ten sa vyjadril, ze nevie, co s tym, ze mam prist o 2 tyzdne a uvidi sa.
    Su tie vysledky v poriadku? Tehotenstvo prebiehalo v poriadku, v 20tt bolo babo primerane velke, pribrala som doteraz 13kg, stravujem sa zdravo, tehotenske vitaminy neuzivam, len zriedka, lebo mi po nich byva zle od zaludka..preto sa snazim o vyvazenu stravu ( okrem mliecnej bielkoviny, na ktoru som alergicka ). Je v poriadku, ze budem cakat 2 tyzdne, ci sa nieco zlepsi? Co mozem urobit ja? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prietoky sú v norme, znamená to, že zatiaľ placenta nekladie plodu zvýšený odpor. Bude stačiť skontrolovať rast plodu na ultrazvuku za 10-14 dní a podľa dynamiky rastu zistiť, či sa zaostávanie prehlbuje, alebo dieťa rastie adekvátne.
    Ak by sa zistila zástava v raste, či chudnutie plodu, potom bude potreba zvážiť predčasné ukončenie gravidity, lebo ak placenta nefunguje, tak žiadne lieky jej funkciu neovplyvnia.
    Žiadny liek ani strava funkciu placenty nezlepšia.

Podobné otázky

  • hypotrofia plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor. Dnes mi robili ultrazvuk a zistili hypotrofiu plodu. Podla poslednej menštruácie by som mala byť v 32.t, ale podla ultrazvuku je to 29-30t (BPD/FOD-79= 31, FL 57,5=30, TAD/APD 252=29). Pýtala som sa pána doktora či može íst o genetickú vadu, povedal že pravdepodobne nie. Problém bude v tom že 25t mi zistili tehotenskú cukrovku, a diabetologička mi kázala dodržat dietu, takže žiadny cukor, ani sladké ovocie, alebo biela múka. Odvtedy priberám každý mesiac len 1kg. Po dnešnom ultrazvuku gynekolog mi kázal okamžite ukončit dietu a kontroulu o 14 dní. Moja otázky znie, podla Vás može byt plod poškedený kvoli nedostatočnej výžive(mohlo to ovplyvnit vývoj, alebo rast orgánov, napr. mozog)? Dakujem Vám velmi pekne za odpoved a za obetovaný cas. S pozdravom Beata.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    za prvé - podľa mňa sa nejedná o hypotrofiu, rozmery sú hraničné v rámci štandardnej odchýlky, plod je symetrický.
    Vaša diéta určite nesposobila tieto hraničné rozmery, je to záležitosť placenty. Ani závažnejšia podvýživa nesposobuje poruchy vývoja plodu, za druhej svetovej vojny v Amsterdame sa rodili deti síce v priemere o 700 g ľahšie ale nebol zaznamenaný zvýšený výskyt vrodených vád.

  • hypotrofia plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den
    som v 33tt bola som v poradni a dokor ma objednal na prietoky ktore sa robia v 36tt.ale mna poslal hned na buduci týžden ževraj je mala mensia tak 1-2týžne a že to može byt hypotrofia plodu .Co to znamena?a ake su riyika?da sa to liecit?Za odpoved dakujem.....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. 1-2 týždne NIE JE HYPOTROFIA !!!!!!!! je to normálna odchýlka, a ak je plod symetrický, tak može byť aj menší o 3 týždne. Som zvedavý, kam posiela pacientky ak majú o 2 týždne vačší plod, asi k veterinárovi
    2. Hypotrofia znamená poruchu rastu plodu
    3. riziká Vám zrejme nehrozia
    4. liečiť sa to nedá, iba sledovať