Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor 13.6 mam termin porodu,a chcem sa vas spytat ze napr.ked do 11.6 neporodim ci mozem byt 12.6.hospitalizovana a 13.6.mi porod vyvolaju.Porodnika si planujem zazmluvnit.Zalezi to asi aj na dohode s nim...co si o tom myslite?da sa to tak?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko závisí na dovodoch a indikácii k indukci. Ak je tehotnosť v poriadku tak nevidím dovod na vyvolávanie porodu, ale ak máte svoje dovody (prítomnosť partnera a tak). Je to na dohode a zvyklostiach pracoviska.

Podobné otázky

  • tehotenská cukrovka

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    prosím, vyšla mi tehotenská cukrovka. O pár dní idem k diabetológovi. Čítala som nejaké články na internete a vydesilo ma to. Ak budem poctivo dodržiavať diétu a odporúčania lekára, nehrozí mi predčasný pôrod alebo úmrtie bábätka? Krčok som mala podľa cervikometrie 3,5cm, tlak, moč, všetko je v poriadku. Som momentálne 26 plus 2 tt. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenská cukrovka je v súčasnej dobe veľmi dobre riešiteľná predovšetkým diétov ale hlavne pohybovým režimom. Denne dajte väčšiu prechádzku, alebo inú aktivitu. Stravu Vám odporučí diabetológ.
    Neskôr sa bude sledova´t rast plodu, pretože nadmerný rast je najlepší ukazateĺ nedostatočnej kompenzácie cukrovky.

  • Tehotenstvo počas dojčenia

    , Autor: Kristínnka

    Dobrý deň mala by som pár otázok. Od pôrodu to už je vyše 3 mesiacov, u svojho gynekológa som ešte nebola. Počas 6 nedelia som krvácala 5 týždňov potom som dostala aj normálnu menštruáciu. Minulý mesiac a ani tento mesiac zatiaľ sa menštruácia nedostavila. Chcem sa spýtať ako to je s menštruáciou po pôrode keď je dieťa kojené. Mala som aj dvakrát nechránený styk pri ktorom sme nedávali pozor. Môžem tak skoro otehotnieť ? Ďakujem za odpoveď pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko otehotnenia je asi 2% závisí na viacerých faktoroch. Pri dojčení však menštruáciu mať vôbec nemusíte, alebo bude nepravidelná, alebo normálna, všetko je normálny stav.
    Ak chcete znížiť riziko neželanej gravidity (pôrody tesne za sebou zvyšujú riziká niektorých komplikácii) dajte si napísa´t antikoncepciu pre dojčiace ženy, alebo si kúpte lokálnu chemickú antikoncepciu v lubrikačnom gely (spermicídny gel),

  • Tehotenstvo a fajcenie

    , Autor: šandyy

    Dobry den , chcem sa opytat, ak som fajciar konkretne iqos a zistila som ze som tehotna, je velky problem si raz za cas dat? Kedze som doteraz vlastne fajcila kazdy den aspon 10.
    Tak isto sa chcem opytat ako je to s cvicenim. Som 6tt+2
    Dakujwm

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cvičiť môžete až do pôrodu takmer bez obmedzenia, prospieva to nielen Vám ale aj plodu. Naopak nikotín je pre plod škodlivý aj pri IQOS a odporúčam Vám s tým prestať a už po pôrode ani nezačať. Existujú aj ambulancie, kde Vám pomôžu skončiť s fajčením.

  • Klebsiella

    , Autor: Jane123

    Dobrý deň, pán doktor, potrebujem váš nazor. Od 18tt vkuse bojujem s premnoženými balteriami. Najprv enterococ, dostala som macmiror. Potom v 25tt enteroc, ecoli, klebsiella. Dostala som betadinove cipky. Kontrolny vyter enterococ, stafilococ, klebsiela. Dostala som macmiror. Isla som na kontrolny vyter vysledok klebsiella zase. Doktorka mi zas naordinovala macmiror. Uprimne som zufala uz z toho. Moja otazka je ma zmysel brat zas ten isty liek ked ocividne mi nezabera na klebsielu? Druha otazka, ak by som mala pri prirodzenomporode nejake bakterie je to nebezpecne pre babatko? Aktualne som v 33tt.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obrovská chyba je že Vám niekto naberá tieto úplne nezmyselné a škodlivé kultivácie, Ak máte problémy, je potreba sa liečiť, ale e. coli aj klebsiela sú normálna súčasť pošvovej flóry a neliečia sa. Opakovane podávané lieky Vám úplne zničia mikrobiálne osídlenie pošvy a zarobíte si na chronický problém. Tieto baktéri nie sú samozrejme nebezpečné pre plod, pretože sú Vaše.

  • progesteron

    , Autor: vesssa

    Este otazka k uzivaniu progesteronu,

    je taketo preventivne uzivanie v poriadku. (naordinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som bola uz v tomto tyzdni so skratenym krckom a otvorena na spic) tak mam pobrat progestenalle200 do 34 tyzdna. preventivne velmi sa bojim o babatko v brusku ci mu to neuskodi ( kedze je to len preventivne) na druhej strane vie taketo mesacne uzivanie progesteronu posilnit krcok a donosit dietatko do terminu?

    som len v strese lebo rozhodnut sa ci je to potrebne ci nie je tazke. Ospravedlnujem sa za neustale otazky.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je otázka, či ste naozaj v predošlej gravidite predčasne porodili. Ak áno, je podávanie progesteronu do pošvy plne indikované. Ak nie, závisí na aktuálnej dlžke krčku meranom ultrazvukom, ak je kratší ako 25 mm, je progesteron indikovaný.