Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Folikulometria

    , Autor: Miroslava28

    Dobrý deň, pan doktor, chcem sa opýtať ohľadom dominantného folikulu. Môj lekár mi dnes a pred dvomi dňami robil folikulometriu. V stredu 18DC mal folikul podľa jeho slov 18 mm a dnes ráno 20 DC opäť vraj rovnako, čiže nenarastol. Môj menštruačný cyklus je 33, no niekedy aj 34 dní, čiže aj ovuláciu by som mala mat posunúť na neskôr. Moja otázka znie, čo znamená, že folikul nenarastol behom tejto doby a či ešte môže dôjsť k ovulácii a ci je veľkosť folikulu 18 mm dostatočná, aby praskol. Ďakujem pekne. Môjho lekára som akosi nepochopila, lebo povedal, že to teda nie je dominantný folikul a preto sa obraciam s týmto problémom sem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v čase ovulácie má folikul okolo 20-22 mm, je naozaj možné, že u Vás sa tento menštruačný cyklus vývoj folikulu zastavil a k ovulácii nepríde, bolo by vhodné pridať ešte jedno meranie. K ovulácii dochádza medzi 14.-16. dňom, zriedka neskôr.
    Avšak treba pvoedať, že sledovanie jedného cyklu je nedostatočné, pretože ovulácia je dynamický proces a ovplyvnený viacerými faktormi. Dokonca stačí aj stres z toho, že Vás začínajú sledovať a ovulácia môže tento cyklus vynechať.

Podobné otázky

  • prosim poradte mi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pan doktor,
    s partnerom sa snažime o dieta 11 mesiacov, gynekolog mi spravil hormonalny-mam zvýšenu hodnotu a TP,poslal ma k endokrinologicke.Pani doktorka ma vysetrila a odobrala krv a zistila mi autoimunitnu tyreoiditídu v štadiu eufuknkcie šž a nasadila mi lieky v mensej davke euthyrox a odporucila cestou gyn.zvažit doplnenie progresteronu kt.som mala 1,90 nmol/l
    s týmito vysledkami som isal ku gynekologovi a predpisal mi CL.a duphaston to akože nemam ovulaciu?? MC mam pravidelny, partner odmieta ist na spermiogram vraj že este skoro. mam dilemu či brat tieto lieky, a folikulometria sa neda urobit bez liekov?