Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesti po sekcii

    , Autor: Moleej

    Dobry den. Vcera mi bola robena sekcia a moj problem spociva v tom ze ked vyberali malu, neskutocne bolestivo tlacili do oblasti rebier, zaludka. Bolo to ozaj neznesitelne. Po par hodinach som zacala pocitovat bolesti v oblasti ako keby zlcnika, zaludka, krce, ze sa neviem poriadne ani nadychnut. Nezaberaju ani lieky na tlmenie bolesti. Cele beucho mam na pohmat velmi bolestive. Lekari tvrdia ze to sa deje pri sekcii, ze bolia rebra a stahuje sa maternica. no ja viem dychat iba velmi plytko ( ako keby som mala zlomene rebra ). Je to naozaj neznesitelna bolest. Stretli ste sa s niecim takym?? Pretoze odpovede lekarov su matuce, pre mna nezrozumitelne a nedostatocne. Mam velke bolesti a neviem si ani predstavit ako sa dnes po sekcii postavim na nohy :(
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že máte naozaj zlomené rebro, ja som sa s tým v reále tuším nestretol, ale viem si predstaviť, že sa to môže stať. Bolo by dobré spraviť roentgen hrudníka so zameraním na kosti. Rebro sa zhojí samé bez potreby liečby, ale aspoň sa zistí príčina bolestí.

Podobné otázky

  • Kateter počas operácie

    , Autor: martinag

    Dobrý deň, chcela by som vedieť či môže pacientka odmietnuť kateter pri cisarskom reze. Rodila som sekciou a najviac zo všetkého mi prekážal, bolel, zavadzal a omýnal kateter zavedený v močovej rúre. Ani tie bolesti po sekcii mi nevadili tak ako ten kateter. Totiž mne sa zdalo že pacientke kateter úžitok neprináša. Doktorom a sestričkám to asi áno no samotnej rodičke aký úžitok prináša? Keď som od sestričky po 10 hodinách od sekcie chcela aby mi dala preč katéter tak len povedala, že nebude mi nosiť misu, aj tak mi ešte tečie infúzia, obličky tým pádom pracujú a že nebude stále s misou behať. Je toto správe? A ako to býva s používaním katetrov počas operácii v ostatn. európskych krajinách? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sú pracoviská, ktoré katéter nezavádzajú, my ho dávame. Dovodom je to, že pri operácii potrebujeme trvale prázdny močový mechúr, aby nedošlo k jeho poraneniu, preto sa zavádza katéter ešte pred operáciou.
    Naše klientky si zatiaľ na neho nesťažovali, ale Vaša pripomienka je pre mňa cenná, budem pátrať, či je naozaj takou príťažou, potom zvážime, či ho vobec dávať.