Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cysta na velkych pyskoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, pred 2 mesiacmi mi bola vyoperovana epidermoidna cysta na velkych pyskoch vlavo (v blizkosti klitorisu) o velkosti 8x3x3 mm. jazva sa mi hojila velmi pekne a dobre, az teraz po 2 mesiacoch mi z nicoho nic v priebehu par hodin velmi opuchla, bola bolestiva na dotych a mierne zecervenana, toto sa stalo 3 dni po dobrani antibiotik ciphin ktore som uzivala kvoli zapalu mocovych ciest. Vyzera to akoby sa mi tam opat vytvorila cysta, avsak v rekordne kratkom case, comu sa cudoval i moj gynekolog. Po vysetreni ultrazvukom potvrdil ze tam nevidi ziadnu tekutinu. Avsak pri ohmatani je tentokrat "cysta"hlbsie pod kozou, i ked este nie je taka vyrazna ako bola ta predtym. Este zdoraznim ze vysledky histologie potvrdili ze povodna excizia bolo vykonana kompletne. Je mozne ze sa mi vytvorila opat cysta za taky kratky cas? Je mozne ze tentokrat pojde o cystu s pozitivnym karcinomom ked sa vytvorila tak rychlo? co odporucate? je mozne ze po opatovnej excizii sa mi cysta vytvori opat? ako sa toho zbavit? Moj lekar mi nasadil antibiotika doxybene a podla reakcie zvazi opatovne otvorenie. aky postup by ste zvolil vy? dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide o zápal, zrejme v mieste cysty, vhodná je aplikácia tepla až keď sa vytvorí absces je potrebné ho vypustiť. Antibiotiká sú vhodné, ale neviem, či práve doxybene.