Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • farba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor,aký máte názor na farbenie vlasov v tehotenstve? Chcela by som si zafarbiť, som v 25 tt, ale neviem, či mám. Niekde sa o tom píše že sa neodporúča a niekde že to vôbec nevadí....vďaka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    staršie druhy farieb obsahovali veľké množstvo amoniaku, tak sa nedoporučovali, myslím, že teraz už sú modernejšie, ktoré sú neškodné.

Podobné otázky

  • peenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa opytat som v 17 tyzdni tehotenstva.Robim v obchode s farbami byva mi zle a krutieva sa mi hlava,mavam dost nizky tlak chcela by som vediet ci ma može pani doktorka nechat marodit pokial nepojdem na matersku.Vychadza to 3,5 mesiaca do konca .Za odpoved vam dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne nie som zástancom takýchto ťahov, skúste sa dohodnúť s Vašou lekárkou. Ostanete doma, a začnete sa od nudy prejedať, to bude krásny porod.

  • komplikácie po kyretáži

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    moja diagnóza znela: Missed Abortion (zadržanie mŕtveho plodu v maternici) v II. mesiaci grav. Deň po zákroku (kyretáži) ma bez dákych zdrav. komplikácii prepustili domov. Ani som neverila, že takýto zákrok môže byť úplne bezbolestný, nakoľko po prebudení z nárkózy som sa cítila úplne v pohode (žiadne bolesti) a krvácanie, resp. špinenie po kyretáži som mala len niekoľko hodín po. Domov som odchádzala s pocitom, že všetko je OK, nakoľko som nemala žiadne bolesti a cítila som sa po zdravotnej stránke až neskutočne fajn. Poctivo som poslúchala nariadenia lekára, aby som nerobila žiadnú ťažkú prácu, len sa sprchovať .... Bola som celý deň len ležiaca a z postele som sa postavila len na WC. Tak som vydržala 1 deň po prepustení z nemocnice. Večer, keď som už spala, začala som mať bolesti v podbrušku a ráno keď som sa zobudila mala som špinavú (krvavú) plachtu. Myslela som si, že je to len dáke dočisťovanie sa ale krvácanie sa počas dňa zvyšovalo a taktiež bolesti, ktoré neboli ako pri menštruácii ale ako predpôrodné kontrakcie (mám už 1 dieťa). Na obed som mala už dosť silné krvácanie a kontrakcie boli čoraz silnejšie. Začala som sa baliť naspäť do nemocnice. Pri balení ma chytil dosť bolestivý kŕč, ktorý trval asi tak pol minuty (možno viac). Hneď po tom som išla na WC, hneď ako som si sadla so mňa vypadlo niečo zvláštne (vo veľkosti v priemere 2 cm okruhlého tvaru, farba spolovice hnedá, ktorú tvorili akokby pospájané malé "mozočky" a druhá časť kruhu prilepená k hnedej polovičke bolo niečo biele). Pomyslela som si, že ide o krvnú zrazeninu, resp, že sa vo mne niečo ešte čistí, tak som to hneď spláchla. Od toho vypadnutia krvnej zrazeniny (alebo neviem čo to vlastne bolo) mi bolesti prestali a krvácanie začalo rázom ustupovať. Takže do nemocnice som sa dostavila až v tomto štádiu, kde lekár videl už len ružové špinenie a sestrička mi dala injekciu na vyvolanie ďalších kontrakcií aby sa mi vyplavovali ďalšie zvyšky po kyretáži. Po injekcii som už nemala ani bolesti, ani žiadne výlučky niečoho zvláštneho a krvácanie ustupovalo. Týmto by som Vás chcela veľmi pekne poprosiť o vysvetlenie o čo vlastne mohlo ísť, nákoľko ma drží myšlienka, že kyretáž neprebehla v poriadku, že plod, resp embyo mi zostalo v maternici a príroda si poradila sama, resp. mohlo sa vlastne jednať o potrat až pri vyššie opísanej situácii)? Chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o vysvetlenie o čo vlastne mohlo ísť? Za skorú odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem. Lenka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne Vám zostala v dutine maternice zrazenia, ktorá sa postupne akoby zorganizovala a vytvorila tuhé tkanivo. Toto tkanivo dráždilo maternicu a vyvolalo sťahy a maternica ho vypudila. Občas sa to stáva a je to bežná súčasť kyretáže. Nič Vám nehrozí, vhodná je ultrazvuková kontrola týždeň po výkone (ako u všetkých).

  • Očistky v šestonedelí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás, ako je to s tým krvácaním v šestonedelí? Som 15 dní po pôrode cisárskym rezom, stále "sa čistím" jasno červenou krvou, posledné dva dni som nekrvácala vôbec a dnes v noci sa to opäť spustilo (farba sa stále nemení). Je to v poriadku? Po prvom pôrode (tiež sekciou) som totiž krvácala podstatne kratšie a to som ani po zákroku nemala zavedenú drenáž na odvod očistkov z maternice, ako tentokrát. Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to v poriadku, je to individuálne, može to trvať až mesiac. Drenáž na odvod očistkov maternice nepoznám, zrejme niečo nové objavili tí Slováci.

  • peroxid v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor, aky je vas nazor na farbenie peroxidom ( resp. normalnymi blond farbami, kde je pridany peroxid? ) Dakujem

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spitat ci sa mozem pocas tehotenstva farbyt alebo odfarbovat vlasi? Dakujem