Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Citlivosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám otázku. Môže byť žena v obdobi ovulacie alebo den, dva po citliva zo spodu na dotyk ? Cíti take podraždenie ? Sledujem si to už dlhý čas vysledky u gynekologa, urológa su OK ,ziadne vytoky, palenie sem tam svrbenie ale to už mam pocit že je to psychického charakteru. Po čase mi zaberie sprej vulvovagi, kusok štipe potom je to ok. Pridem si už chora len či to je realne. Skusala som už všetko a čim viac sa snažím a zameriavam sa nato je to horšie. Stále to prejde len mi to už vadí. Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v období ovulácie prudko klesá hladina pohlavných hormonov - estrogénov, takže si viem predstaviť, že sa to môže prejaviť aj vo forme nepríjemných pocitov v oblasti vulvy. Netreba to riešiť.

Podobné otázky

  • Klebsiela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa poradiť, ohľadom užívania atb Ciprofloxacin Teva 500mg. Našli mi v moči 2 mesiace dozadu klebsielu a e.coli, dostal som medociprin ( očividne nezabral, keďže je tam asi odvtedy), od toho času už tretíkrát zápal močových ciest, znova moč poslany kultiváciu a znova ecoli a klebsiela, po posledných atb veľmi zničená vaginálne flora, po dobrati neskutocne pálenie a pravdepodovne aj mykoza. Antibiotiká brat už nechcem, rada by som sa spoľahla na imunitu, ze to vybojuje sama, no nie som si tým vôbec istá, či to mám ,,risknúť” bez atb, no mám pocit, ze po nich mi je ešte horšie. A vraj ciprofloxacin atb sú sila, o to väčší rešpekt pred nimi mám. Neviem sa sama rozhodnúť a tak ocením Vašu radu. dakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované zápaly močových ciest a nález opakovane baktérii je liečba indikovaná, pretože Vám hrozí zápal obličiek. Antibiotiká by Vám mali dať podľa citlivosti baktérii, ciprofloxacín sa obvykle dáva ako liek prvej volby na infekciu močových ciest.
    Dávajte si preventíne probiotiká do pošvy.

  • Bolesti pri vyšetrení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    návšteva gynekológa je pre mňa vždy výzvou. Neviem sa zbaviť pocitu napätia a uvoľniť sa či už pri palpačnom alebo USG vyšetrení, ale najviac bolestivo vnímam odobratie vzorky na cytológiu. Mám 46 rokov a po rozvode aktuálne nežijem sexuálnym životom, môže zvýšená citlivosť súvisieť aj s týmto? Ako si môžem pomôcť, bolesť ma odrádza od návštevy gynekológa. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko čo uvádzate nie je zriedkavý problém. Gynekologické vyšetrenie môže byť pre ženu stresujúcim a aj bolestivým zážitkom. Neváhajte upozorniť vášho lekára, nech postupuje maximálne opatrne a jemne.
    Odber cytológie špachtlou alebo ostrejšou kefkou môže byť nepríjemný až bolestivý, čiastočne ho možno nahradi´t odberom jemnou štetkou predovšetkým pri tzv. LBC cytológii (liquid based cytologii) kedy sa bunky z kefky vytrepú do vodného roztoku a očistia. Okrem toho, že odber niektoré ženy vnímajú ako menej nepríjemný, tento spôsob vyšetrenia má menej "nejasných nálezov" a preto menej často je potrebné ho opakovať.
    Poistenkyne Dôvery ho majú hradené ako preventívne vyšetrenie.

  • Klebseilla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň rada by som sa poradila pred letom som bola vo vírivke 3 dni na to zacali problémy ako silne palenie suchôt v pošve šla som ku dr dal mi tablety do posvy masť bolo to preliečene aj keď asi liečba trvala 2 týždne 3 mesiace bol kľud potom s príchodom menštruácie sa to opäť začalo zas len tablety do posvy dala som si urobiť ster vyšla mi klebseiila dostala som atb macmirror ktoré beriem 3 krát denne na základe aj testovania citlivosti na atb brala som aj Ginella silver vybrala som 10 dňové balenie terwz beriem tie atb ale opäť cítim palenie už neviem čo s tým nakoľko toto trvá už 3 mesiace Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antibiotiká Vám rozbili kompletne pošvovú flóru. S najväčšou pravdepodobnosťou máte mykózu, ktorá sa Vám vracia, kultivácia pošvy je väčšinou zbytočné až zavádzajúce vyšetrenie, najdôležitejší je klinický obraz.
    Odporúčam kúpiť si Jenamazol masť, preliečiť sa aspoň 10 dní. Potom do pošvy probiotiká, aby sa obnovila jej pôvodná flóra.

  • Ureaplasma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    prosím Vás, v akých prípadoch preliecujete ureaplasmu a koľkými baleniami Summamedu 500? (vyšetrenéna citlivosť na azitromycín-citlivý) Ešte v októbri mi bola zistená ureaplasma species 10^4 KTJ/ml a k tomu candida albicans, dostala som macmiror a doxyhexal, ten som musela prestat jest pre strašné bolesti brucha a celého tela, aj napriek probiotikam. Teraz by som mala vyjest 5 baleni Summamedu s 5-dnovymi prestávkami, no s mojou toleranciou liekov a problemami s candidou sa toho veľmi desim, niekto ureaplasmu ani nelieči, tak sama neviem. Skúsila som sa preliecit 14 dní clotrimazolom, predtým Jenamazolom, nakoľko mam stále biely hrudkovity vytok, a dala som si na konci menzesu jednu dávku Flukonazolu, na napriek tomu mam znova ten istý biely hrudkovity vytok a aj mierne svrbenie. A momentálne aj stále nutkanie na močenie, moze to spôsobovať ureaplasma? Plus mam ovuláciu a mierne bolesti podbrušku, pravdepodobne z toho. Už som celkom zúfalá, roky bojujem s kvasinkami a infekciami, dodrziam hygienu, snažím sa mat dobru stravu, dávam probiotiká aj zdola aj ústne, bavlnená bielizen, periem uz len v "mydlovych orechoch", užívam penoxal na imunitu, atď. Bojím sa, ze ďalšie ATB to len zhoršia, ale bojím sa aj nepreliecit to. Manžel tiež vyšetrený na ureaplasmu z ejakulatu, bol negatívny, ma candidu pre istotu preliečený fungicidinom a potom jenamazolom. Sex sme nemali niekoľko mesiacov až do víkendu, nakoľko v tom dni po menzese som nemala vytok, ešte asi účinkoval flukonazol, vytok až den po styku.
    Vopred dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odborné spoločnosti už neodporúčajú preliečovať ureaplazmy, pretože môžu byť bežnou prechodnou súčasťou vaginálnej flory.
    Vašim hlavným problémom je mykóza spôsobená candidou, na to sa treba sústrediť.

  • Acinetobacter ursingii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa poradiť, prípadne vedieť Váš názor.
    Ide o moju dcéru ( 11r.) ktorej vyšli tieto výsledky. Po pobyte v kúpeľoch mala stále žltozelené alebo žlté výtoky.
    Sú nejaké vag. antibiotické krémy na preliečenie, prípadne probiotické krémy, ktoré by jej mohli pomôcť? Bola preliečená Macmirorom tabletkami ktoré úplne nezabrali ostali žltkasté výtoky.
    Antibiotikám sa asi nevyhneme. Potrebujeme to poriadne preliečiť keďže pred rokom bola operovaná - torzia vaječníka a vajičkovodu ( začinajúca gangréna) krvácanie do brušnej dutiny - bol to akútny stav.

    Výter z pošvy:
    *Aaeróbne, anaeróbne, gonokoky

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie......................pozit..+ lactobacillus.................pozit..+
    Leukocyty - PMN...............pozit..+ G- paličky....................pozit..+

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: stredne masívne Acinetobacter ursingii
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín-sulbaktám..........C Ciprofloxacín................C
    Cefuroxím....................R Tetracyklín..................R
    Neomycín-Bacitracín..........L Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Gentamicín...................L Nitrofurantoín...............R
    Kolistín.....................L

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) neprodukujúci H2O2

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na N. gonorrhoeae:
    Nález: Negatívny

    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak má dcéra problémy tak si myslím, že by bolo vhodné podávať lokálne krém Dalacin, alebo povrchovo baktroban. Na macmiror je žiaľ uvedená baktéria rezistentná.