Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Laktobacily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vo vysledkoch kultivacii boli premnozene vlaknite laktobacily v priebehu 4 mesiacov uz 2x. Gynekolog mi naordinoval vyplachy so sodou bikarbonou, ktore mi pomohli len ciastocne. Mam bolesti, zacervenanie a svrbenie, bez vytoku. Tiez som mala zapal mocovych ciest lieceny ATB a partnerov nestriedam. Aky je ucinnejsi sposob liecby? Ako tomu predchadzat? Odporucate uzivat probiotika alebo tie laktobacily len rozmnozuju? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto porucha mikrobiálneho osídlenia je veľmi nejasná a niektorí autori ju spochybňujú. Ak ste brala antbiotiká, tak skôr dochádza k útlmu laktobacilov, než k premnoženiu. Skôr si myslím, že problém je inde, môže sa jedna´t o mykozu.

Podobné otázky

  • bakerialna vaginoza enterococcus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím, pred troma týždňami mi bola diagnostikovaná bakteriálna vaginóza, kultiváciou sa zistilo že ide o enterokoka, doktorka mi pred výsledkami predpísala entizol, po ktorom sa mi príznaky zhoršili, tak mi o týždeň predpísala polygynax, po ktorom nastala u mňa alergická reakcia, tak som kontaktovala obvodnú lekárku, ktorá mi predpísala amoksiklav, ten som včera dobrala a príznaky stále pretrvávajú - svrbenie, pálenie, kŕče v rôznych častiach podbruška, len teplota mi už klesla, crp 4.1... vzala som ešte vag čapíky proti kvasinkám, beriem laktobacily aj brusinky.. chcem sa spýtať či by mi macmiror len pohoršil alebo mohol pomôcť voči enterokokovi, ďakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na bakteriálnu vaginózu sa odporúča buď Dalacin krém alebo lepšie Macmiror vaginálne tablety, pri ktorých nedochádza k vyhubeniu laktobacila (ak v pošve nejaký bol). Kultivácia nemá zmysel, dôležitý je klinický obraz pošvy prípadne vyšetrenie pH.
    Enterokok bakteriálnu vaginózu nespôsobuje, je to normálna súčasť pošvovej flory. Vaginóza je porucha osídlenia, kedy sa premnožia predovšetkým anaeeróbne baktérie.

  • Acinetobacter ursingii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa poradiť, prípadne vedieť Váš názor.
    Ide o moju dcéru ( 11r.) ktorej vyšli tieto výsledky. Po pobyte v kúpeľoch mala stále žltozelené alebo žlté výtoky.
    Sú nejaké vag. antibiotické krémy na preliečenie, prípadne probiotické krémy, ktoré by jej mohli pomôcť? Bola preliečená Macmirorom tabletkami ktoré úplne nezabrali ostali žltkasté výtoky.
    Antibiotikám sa asi nevyhneme. Potrebujeme to poriadne preliečiť keďže pred rokom bola operovaná - torzia vaječníka a vajičkovodu ( začinajúca gangréna) krvácanie do brušnej dutiny - bol to akútny stav.

    Výter z pošvy:
    *Aaeróbne, anaeróbne, gonokoky

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie......................pozit..+ lactobacillus.................pozit..+
    Leukocyty - PMN...............pozit..+ G- paličky....................pozit..+

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: stredne masívne Acinetobacter ursingii
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín-sulbaktám..........C Ciprofloxacín................C
    Cefuroxím....................R Tetracyklín..................R
    Neomycín-Bacitracín..........L Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Gentamicín...................L Nitrofurantoín...............R
    Kolistín.....................L

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) neprodukujúci H2O2

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na N. gonorrhoeae:
    Nález: Negatívny

    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak má dcéra problémy tak si myslím, že by bolo vhodné podávať lokálne krém Dalacin, alebo povrchovo baktroban. Na macmiror je žiaľ uvedená baktéria rezistentná.

  • bakteria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, bola mi zistena bakterialna vaginoza, konkretne gardnerella (zavazne problemy som nemala, len pred menstruaciou pocit suchosti, mierne nutkanie na svrbenie sem-tam) nasadeny bol entizol, chcela by som sa opytat, ci je po liecbe potrebny nejaky kontrolny ster, pretoze by sme sa chceli zacat snazit o babatko a teraz neviem, ci je to zavazne ochorenie a treba pockat, preliecit alebo to nema nejaky "extra" vplyv pri otehotneni a mozeme sa zacat snazit, dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prítomnosť gardnerelly pri kultivácii vôbec nemusí znamenať vaginozu, Vaše príznaky nie sú pre ňu typické (typický je šedavý mierne zapáchajúci výtok).
    Jedine, čo má význam ak už sa naberie kultivácia je, či sú prítomné laktobacily v pošve. Pretože nie je probléym gardnerella ale problém je nedostatok až úplné chýbanie laktobacilov. Netreba kontrolu, kúpte si vaginálne probiotiká a preventívne si ich dávajte, to je najlepšia ochrana imunity pošvy.

  • Enterococcus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ja som uz zufala neviem na koho sa obratit, Nie a nie sa zbavit tejto bakterie v posve. V tehotenstve som ju tiez mala, 4x som uzivala ATB, a este sa viac rozsirila. ????????‍♀️ Zacala som s probio cipkami, nemam ziadne problemy, ale proste tam su. Chodim na preventivky kazdy rok a Dr. to uz nechce ani riesit, lebo mam aj laktobacily, a ze oni si uz poradia. Jedine ma stipe hradza a mam vonkajsie hemeroidy, podla mna kvoli tej bakterie ma stipe aj hradza.
    Mimochodom nosim bavlnene gatky iba, periem na 90°, nerobime a.nl s.x, zadok si normalne umyvam dettol antibakterialnym mydlom (odporucil mi to este urolog), zenske partie iba vlaznou vodou, pouzivam idely/canesten krem, pri pohl. styku pouzivame bezparfemovy klasicky lubrikacny... proste neviem ako ju dostat prec. :( co este robit? Som 2 roky po cisarskom, a pri kazdej preventivke ju mam...

    Kazdy vecer pijem aj blokurimu pre istotu.

    Dakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Enterococcus fecalis je samozrejme úplne normálna súčasť pošvovej flóry a jeho liečba je úplne zbytočná a škodlivá, pretože sa vždy vráti, je to Vaša súčasť. Nerobí nijaké problémy v pošve, iba ak by sa dostal do močových ciest. Opakované antiboitické kúry spôsobujú rozklad pošvového mikrobiómu a neskôr aj problémy. Je až zázrak, že Vám v pošve ešte prežili laktobacily. Štípanie vulvy je spôsobené poškodením mikroflory, upraví sa postupne.

  • rosalgin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Rosalgin ničí laktobacily? Treba po výplachu hneď dať aj laktobacilové čípky?