Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Podobné otázky

  • Krvavý výrastok na začiatku pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, potrebujem poradiť..som 5 mesiacov po pôrode, po nastrihu, ms ešte nemám, brucho už pobolieva, tak čakám kým nepríde, avšak zacala som mať klasické výtoky tak už som si myslela že sa to spustí, asi 2 dni po utretí som si všimla taký ružovkasty výtok a dnes aj trosku ani nie kvapka fakt len bodky krvi na papieri, tak si hovorím, že možno to už príde, no niečo ma napadlo že sa skontrolujem zdola a problém na svete, niečo som si našla vo vnútri pošvy - je to ako výbežok alebo neviem čo to môže byt, ma krvavú farbu a je to pohyblivé ( normálne to viem vysunut ( nie úplne von, len trochu, hýbať s tým ) ma to asi 1 cm. Predtým keď som isla na kontrolu po 6nedeli som si nič také nevšimla..Sex máme nepravidelný kvôli práci, ale aj tak to po pôrode nebolo ono, ešte stále to bolelo, po telefonnej konzultácii s mojou dr. mám uzivat rosalgin roztok 6 dní a potom sa ozvať, po výplachu ostáva na aplikatore trosku bieleho ako veľmi hustého bieleho výtoku alebo ako tkaniva niečo také, po výplachu aj špiním - za každým keď si niečo vsuniem do posvy a vyberiem tak to ešte pol dňa cítim, neviem si predstaviť ako by som sa cítila keby mám sex s manželom ..neviete mi poradiť o čo by mohlo ísť ? Pani dr. sa vyjadrila že často sa to stáva po nastrihu, neviem mám celkom obavy ..ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to tzv. caro luxurians, ktoré vzniká okolo stehov, dá sa to jednoducho odstrániť na ambulancii, navštívte svojho lekára. Ak by bol problém, prídite k nám do Ružinova, vyriešime.

  • Palenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mala som od minulého týždňa pálenie pri moceni a svrbenie, ktoré nastalo po pohlavnom styku. Pani doktorka z urológie mi predpísala zinnat a blokurima uro plus. Plus samozrejme veľa vody, urologicky čaj a pod. Problémy s mocenim síce ustali, ale pridalo sa vonkajšie pálenie, plus mam pocity suchosti. Snazim sa používať gynimum rapid ako po užívaní antibiotík, a kvôli zvlhčeniu. Taktiež rosalgin na vonkajší oplach. Je niečo účinnejšie? Na liečivo v canestene mám žiaľ alergiu.
    Ďakujem za odpoveď

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia colli je normálna súčasť pošvovej flory a nelieči sa. Sú to Vaše normálne baktérie. Najskôr máte rozhádzajú pošvovú floru opakovanými liečbami a odbermi na kultiváciu, kedy sa potom premnožia kvasinky a robia Vám nepríjemné pcity.
    Kúpte si Jenamazol, preliečte sa, a potom dlhodobo si dávajte probiotiká, postupne by sa to malo upraviť.

  • Správna liečba Gardnelly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala som dlhšiu dobu bolesti podbruška a buď žltkastý alebo hustý belavý výtok. V stere mi vyšla ureaplasma a gardnella. Na ureaplasmu som dostala sumamed (aj partner) a gardnellu vraj mám preliečiť probiotkami. Bolesti a výtok ale pretrvávajú, taktiež cítim, že "tam dolu" to nie je v poriadku, je to také citlivé. Probiotiká beriem už takmer 3 týždne. Gynekolog tvrdí, že mám len dlhšiu dobu užívať vaginálne probiotika, že tie zaberajú aj na gardnellu. Je to pravda? Pretože všade čítam, že baby na to užívali entizol (na ten mám ale alergiu) alebo mali na to krém (dalacin) alebo si robili výplachy rosalginom. Čo by ste, prosím, doporučovali vy? Nechcem si zbytočne uškodiť, chcem to hlavne vyliečiť, lebo hneď ako budem v poriadku sa chceme snažiť s partnerom o dieťa. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zvážil by som lokálne podanie Macmiror complex, pretože si myslím, že máte narušenú floru pošvy, po preliečení by som pokračoval v probiotikách.

  • Antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Píšem znova, pýtala som sa Vás pár dni dozadu či je možné “infikovať” partnera ak mám vaginozu, pred dvoma týždňami som mala výsledky výterov u iného pana doktora E.Coli veľmi ojedinele, povedal mi, ze maximálne probiotiká, tento týždeň som bola u svoje pani gynekologicky lebo som cítila mierny diskonfort, povedala, že vytery vyšli pozitívne na 2 črevné baktérie, predpokladám ecoli a druhu netuším ale predpísala mi Atb. Ampicilín. Nie žeby som jej nedoverovala ale od pana doktora predchádzajúceho aj od vás mám informáciu, že ecoli sa neriesi s atb keďže je to bežný nález, mne mierny diskonfort prešiel po vyplachoch rosalginom. Nemám riadne ťažkosti, výtoky a popravde nie som stotožnená s 10 dňovými atb hlavne preto lebo by to boli moje 4. atb v tomto roku aj keď predchádzajúce neboli vaginálne ako tieto ale nemám z toho dobrý pocit. Veľmi pekne Vám ďakujem za Váš názor.