Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cysta na vajecniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    bola som na kontrole u gynekológa 3 mesiace po pôrode. Našiel mi cystu na vaječníku, musím sa ísť objednať do nemocnice na operáciu. Povedal mi, že mi ju skúsia prv odstrániť bez uspatia a ak nebudem zvládať tak ma uspia. Myslite si, že je hneď potrebná operácia? Nedostala som ešte ani menštruáciu po pôrode. Povedal mi taktiež, že to môže byť aj z toho, že ma pri pôrode roztrhalo. Po ďalšie, ak na ru operáciu pôjdem, je možné že tu bolest vydržím aj bez uspatia? A ako dlho budem ležať v nemocnici ? Nakoľko som ostala vystresovaná, tak som sa zabudla na všetko opýtať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme ide o nejaké nedorozumenie, naozaj z Vášho popisu vôbec netuším, čo Vám našli a čo je v pláne. Cysta na vaječníku sa nemusí operovať, ak nie sú na nej nejaké podozrivé nálezy, a ak sa operuje, vždy je to v celkovej narkóze.

Podobné otázky

  • Dlhodobé problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám dlhodobé gynekologické problémy. Začalo to lepkavým výtokom, svrbením a bolesťou krížov a podbruška. Lekár mi urobil sono, krvné testy, kultiváciu a uzavrel to s tým že mám nejaký zápal v pošve - predpísal mi macmiror vag. kapsule a bolesti brucha a krížov mi vraj spôsobuje cysta, ktorú treba riešiť operačne. Dlho som sa tomu bránila nakoľko som sa bála operácie - mám zrasty po prasknutom apendixe. Nakoniec som operáciu podstúpila, ale problémy pretrvávali. Nakoniec bola u mňa zistená ureaplasma - liečila som sa s partnerom doxyhexalom. Moje problémy však pretrvávali - liečila som sa volnopredajnymi cipkami a vyplachmi. To mi zrejme urobilo este horsie - po nejakom case sa mi spravila hnisava cysta na vajecniku a nasledovala dalsia operacia- uz mam len jeden vajecnik a maternicu, vajickovody museli von. Problemy vsak pretrvavaju - vytok po operacii zacal divne zapachat, niekedy sa to zlepsi ale vacsinou je to citit a co ma najviac trapi, ze mi sposobuje palenie a svrbenie. Viac krat som sa liecila atb aj antimykotikami - v kultivacii mam vzdy nejakeho streptokoka alebo stafylokoka, niekedy aj candidu. Pocas menstruacie mam velke bolesti krizov aj brucha - nie klasicke krce ale citim akoby rezanie v bruchu ktore vyzaruje az do slabin a do kostrce. Absolvovala som aj MRI - mam 2cm myom a nejake mensie cysty na vajecniku. Inak vsetko ok. Teraz som zacala brat pocas MS hak Karhla - bolesti sa zmiernili a zatial sa neobjavil ani vytok ale pocitujem bolesti noh a lytok, tak sa obavam dalsieho uzivania. Ospravedlnujem sa za dlhu spravu, ale naozaj neviem kde moze byt u mna problem? Moze byt problem v tom, ze ak prebehol nejaky zapal na vajecnikoch, ze mam narusenu hormonalnu rovnovahu a preto mam tieto problemy? Da sa to riesit inak ako uzivanim hak? Mam 34 rokov, nefajcim, vahu mam normalnu - skor nizku. V krvnych testoch mi vysli trosku vyssie triglyceridy a po poslednej operacii som mala trochu zvysene pecenove hodnoty.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám antikoncepcia zlepšila stav, určite v nej pokračujte. Je dosť možné, že sa u Vás kombinuje viacero príčin, predpokladám, že opakované kúry antibiotikami Vám zničili prirodzenú floru a tým narušili imunitu pošvy a krčka. Ureaplazmy sa už v súčasnosti neodporúčajú liečiť, lebo sú normálnoou súčasťou flory pošvy. Kultivácie pošvy sa tiež neodporúčajú, lebo neexistuje baktéria, ktorá by za normálnych okolností nemala v pošve byť. Nič iné mi nenapadá, iba pokračovať v antikoncepcii a nasadi´t si totálnu liečbu probiotikami, aj vaginálne aj perorálne, aby sa ustálil mikrobióm a upravila imunita.

  • s čoho to može byť ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pán doktor , chcela by som sa opytat s čoho vznika cysta na vaječnikoch . Može vzniknuť aj oralným sexom počas menštruacie? Napr.prsty ? Moja spolužiačka ma stým problem a nevie s čoho to može mať.Prejavilo sa jej to asi za 2 mesiaco od toho oralneho sexu.. Može to mat s toho ?po tom s chalanom normalne spávala a až po tom o take dva mesiace su to chytilo . S čoho to može byť ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cysta na vaječníku je veľmi široký pojem a príčin je strašne veľa. Rozdeľujú sa na dve skupiny, častejšie sú příčiny hormonálne (funkčné) menej časté sú príčiny anatomické (organické). Orálny sex bol iba náhodne pri tom, nemá to s tým nič spoločné.

  • endometrioza a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už pol roka mam strašne bolesti pri menštruacii. Gynekolog mi zistil cystu na vaječniku. Má 5 cm. Mám zvýšené CA 125 na 72 U/ml. Pri pohlavnom styku mávam občas neskutočné bolesti a keď sa mi blíži menzes, mám pocit, že moje črevá sú upchaté. Menzes mám pravidelný a krvácanie normálne. Doktor povedal, že ide o endometriozu a kázal sa mi objednať na magnetickú rezonanciu, vraj ukáže charakter cysty a pripadne dalsie ložiská a následne musím ísť na operáciu. Na rezonanciu mám termín až 11. januára 2010. Ešte predtým ako som sa dozvedela, ze mám cystu, sme s manželom plánovali, že otehotniem začiatkom roka 2010. Doktor mi povedal, ze po operacii, budem musiet brat este pol roka injekcie na vysadenie menzesu, aby sa endometrioza vyliecila, a ze potom by som uz mala byt "teoreticky" vyliecena, ale ze stale sa este nieco moze objavit. Mam strach, že po operacii a injekciach budem mat problem otehotniet. Chcela by som sa opýtať, či by mohli nastat nejake komplikacie, keby som otehotnela ešte pred operáciou, teda by ma operovali az po porode. Mohlo by tehotenstvo ohrozit mna alebo babatko? Prosim o radu, či sa mame snazit o babatko este pred operaciou, aj kde viem, že endometrioza moze teraz sposobovat, že sa mi otehotniet nepodari. Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno endometrióza je pravdepodobná diagnóza, ale nemusí byť 100%, cysta na vaječníku a vyššie Ca125 by sa malo vyriešiť ešte pred otehotnením, lebo može ísť aj o iný nádor.