Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mamografia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor tak potom nechapem, ked sa uz odporuca mamografia po 50tke, preco stale gynekologovia posielaju zeny na mamograf po 40tke, ako mna. A napisal ste mi ze Čo sa týka ultrazvukového skríningu (sono) nie je plošne uznávaný pre jeho nejednoznačné výsledky. To prosim vas co znamena,ze na tom sone nezachytia rakovinu, iba ked bude nalez velky? uz ked bude neskoro? tiez nema vyznam chodit na sono? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sonografický skríning nie je plošne vo svete rozšírený, pretože mu môžu unikať niektoré nálezy. Odporúča sa ako doplnkové vyšetrenie u žien, u ktorých je nejaká hmatná lézia, alebo u ktorých je nejasný nález na mamografii. Mamografia je presnejšia a má vyššiu výťažnosť, preto je odporučená ako skríningové vyšetrenie.
    Čo sa týka veku, ten je určený predovšetkým kvôli riziku vzniku ochorenia, ktoré prudko stúpa po 50ke.

Podobné otázky

  • Mamografia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, po 40tke ma lekarka odoslala na mamografiu. Na MZ som citala, ze mamografia je odporucana zenam po 50tke a tiez som citala, ze v okolitych krajinach tiez posuvaju mamografiu od 50 rokov. Je to preto, ze je vela falosne pozitivnych zien medzi 40-50 rokom kvoli hustote prsnikov? Neviem ci ist, alebo staci sono kazde 2 roky do 50tky a potom az ist na mamo. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľké štúdie nepotvrdili prínos mamografie u žien pod 50 rokov, preto sa posúva vek na tento skríning až po 50 roku života. Čo sa týka ultrazvukového skríningu (sono) nie je plošne uznávaný pre jeho nejednoznačné výsledky.

  • NOVOFEM

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    priznaky menopauzy sa mi darilo prirodnymi prostriedkami ako tak zvladat, no posledneho pol roka mam problemy najma so silnymi navalmi tepla, potenim, nespavostou - co mi dost komplikuje fungovanie v praci.
    Gynekolog mi predpisal Novofem bez akehokolvek predchadzajuceho vysetrenia, ci krvnych testov a preto sa chcem opytat, ci je takyto postup v poriadku, resp. ci je potrebne nejake kontrolne vysetrenie a ak ano, po akej dobe uzivania.
    Dakujem za info

    maja

  • bolesť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Mám 41 rokov. Pred 2 mesiacmi som pocítila bolesť v pravom prsníku. Okamžite som navštívila svojho gynekológa, ktorý mi spravil sonografické vyšetrenie a následne ma poslal na mamografické vyšetrenie. Sono aj mamografia bola v poriadku.Lekár mi povedal, že o nič nejde, že je všetko v poriadku tak som sa ukľudnila, bolesť aj opuch zmizol ale po 2 mesiacoch sa to objavilo znova tesne pred menštruáciou. Prsník je opuchnutý, boľavý na dotyk a zase ma prepadla panika. Dnes mám 5 deň menštruácie, ale nič sa nedeje s mojim prsníkom, stále je rovnako opuchnutý a boľavý. O čo ide prosím vás. Je to zápal prsníka, alebo? Ďakujem pekne za odpoveď a prajem príjemný deň!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak bol sono nález aj mamografia v poriadku, nič vážne nehrozí. Zápal prsníka býva mimo kojenia zriedkavý, sprevádza ho aj horúčka. Vhodné je znovu vyšetrenie, či sa nenájde príčina opakovaného zápalu.

  • vysledok USG prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    nahmatala som si na lavom prsniku bolestivu hrcku, nie vzdy si ju dokazem presne nahmatat a nie vzdy je bolestiva, ale je to velmi neprijemne. Bola som na USG vysetreni, ale nerozumiem vysledkom,, vraj to nic nie je, ale aj tak mam prist o rok znovu, iba mi to nahnalo strah.
    Na papier mi napisali, ze obojstranne parenchyn zlazy bez cyst a solidnych loz.zmien, cilene vlavo v mieste supon, rezistencie len fibroglandul. struktury, bilat zlaza bez susp.echostruktury, axily volne bez LAP.
    Toto bolo asi pre 2 mesiacmi, mam dojem, ze odvtedy sa hrca dost zvacsila, uz ju najdem uplne lahko a je to dost neprijmne az bolestive.
    Co to vlastne je? nejaky nador? tukova hrcka? zdurena uzlina?

    Dakujem

  • PRSNIK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa spitat na pravom prsniku som si nasla hrcku velku asi 2cm doktor ma poslal na sono prsnikov a tam mi povedali,ze mam vsetko poriadku ,ze tam nic nevidia.ale mna to boli sestricka povedala,ze to moze byt s kojenia ,ale kojila som len 6tyzdnov a to je asi 14mesiacov moje to byt s toho?dakujem.