Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Je riziko, že sa znova zopakuje "Hepathopatia gravidarium"?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    moje prvé tehotenstvo bolo ukončené sekciou pre závažné ICP s hepathopatiou gravidarium (žlčové kyseliny 179). Našťastie všetko dobre dopadlo. Na ochorenie sa prišlo v podstate len náhodou, nemala som žiadne vonkajšie prejavy ochorenia (svrbenie a pod.). Výsledky pečene sú aktuálne už v poriadku. Zvažujem ďalšie tehotenstvo.

    Je riziko, že by sa ochorenie opäť zopakovalo? Ak áno, je možné riziko nejako znížiť? Bolo by to veľmi nebezpečné pre bábätko?

    Odporúčate v takomto prípade ďalšie tehotenstvo?

    Aká je Vaša skúsenosť z praxe s týmto ochorením? Je toto ochorenie dobre manažovateľné

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto ochorenie sa zvykne opakovať, pretože je geneticky podmienené. Je zaujímavé, že pri tak vysokých žlčových kyselinách ste nemala svrbenie kože, až by som uvažoval, či bol výsledok v poriadku a či bola vyšetrená dynamika.
    Cholestáza je síce riziková pre plod (žlčové kyseliny prechádzajú k plodu a môžu ho ohroziť), avšak pri správnom sledovaní a liečbe má toto ochorenie priaznivý priebeh a dobré výsledky, nevidím preto dôvod sa brániť ďalšej tehotnosti.