Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HPV a zla cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, mam 26 rokov, ešte som nerodila,chcem sa Vas opytať, mam nasledovne problemy, mam genitalne bradavice okolo pošvy aj v pošve, na krčku maternice tiež, doktor mi robil cytologiu kde vyšla 3, že mam prisť po menzese ešte na jedno vyšetrenie, kde odoberie asi kusok tkaniva do skumavky na dalšie vyšetrenie, ak som dobre pochopila je to biopsia, alebo histologia, ešte mi povedal, že z cytologie vyšlo, že mam aj virus HPV, len že ešte nevie aky druh presne. Doktor mi poradil dať sa zaočkovať Silgardom tak mam za sebou prvu injekciu. Čo to pre mna znamená? Budem musieť podstúpiť konizáciu? Teda na čo sa mám pripraviť? Pýtam sa preto, lebo na nete sa toho popíše vela a rada by som vedela aj Vaš nazor. Ďakujem veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie je už zbytočné, lebo infekciu máte, Silgard chráni iba PRED PRVOU INFEKCIOU, pre nakazené ženy už je bezvýznamný.
    Zmeny na krčku a kondylómy na pošve nesúvisia, sposobujú ich dva rozne kmene vírusu.
    Doležitý je nález na opakovanej cytológii, potrebné je podrobné kolposkopické vyšetrenie a prípadne odber materiálu podľa nálezu.