Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zhnisanie endometriotických ložísk - PROSÍM O RADU !!!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, som po LSK, s diagnózou endometrióza, pričom ložiská boli zahnisané, resp.brucho bolo plné hnisu.Počas MS vysoké teploty, CRP do 125. Bola som preliečená antibiotikami - trojkombinácia infúziami. Už pri prvej menses po LSK a preliečení som mala znova 38,5 C teplotu. V nemocnici mi len povedali, že po takej konskej dávke antibiotík už nemám čo mať teploty a mám si dať paralen.
    Bola som hospitalizovaná aj na infekčnom odd. či infekcia spôsobujúca problémy nie je niekde inde. Všetky výsledky boli negatívne (aj hemokultúry, CT,vyšetrenia na iné možné inf.choroby) okrem CRP a teplôt.
    Ako mám prosím Vás postupovať, ako vyliečiť zahnisané endom.ložiská, kam mám ísť PROSÍM VÁS, takto sa nedá existovať. ĎAKUJEM.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zhnisané endometriotické ložiská som osobne ešte nevidel, ale ak máte horúčky a vysoké zápalové paraemtre (CRP) tak niečo nie je v poriadku.
    Potrebné je sledovanie a dlhodobá kombinovaná antibiotická liečba, osobne by som zvážil aj tzv. second look laparoskopiu, vyšetrenie chirurgom a kompletné interné vyšetrenie. Nutno myslieť aj na aktinomykozu.