Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antikoncepcia Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Drovelis. Začiatkom augusta ju budem brať už štvrtý mesiac. Do dnešného dňa špiním je to buď čiernej alebo červenej farby. Stále sa to strieda. Niekedy viac a niekedy menej. Keď to ani na začiatku štvrtého mesiaca neprejde, tak je problém s antikoncepciou? Musím prejsť na inú? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvé tri mesiace je takéto špinenie časté, sliznica maternice sa prispôsobuje na nové podmienky, ak by to pretrvávalo dlhšie, naozaj je vhodné zmeniť typ antikoncepcie. Potrebné by bolo aj vyšetrenie na vylúčenie inej príčiny (polyp, myom).

Podobné otázky

  • drospirenón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Bola mi odporučená antikoncepcia Drovelis s hormónom drospirenón, ktorá má byť vhodná aj pre rizikovejšie pacientky a nespôsobovať trombózu. Drospirenón je však hormón v hak Yaz,Yasminelle,...ktoré boli najrizikovejšie. Ako to potom je prosim Vás? Nerozumiem, či závisí od kombinácie s estrogénom, alebo dávky? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na trombózu majú vplyv estrogény, gestagény nie sú rizikové. Ale v niektorých prípravkoch gestagénová zložka má aj paradoxne estrogénové účinky, preto majú preparáty rôzne riziko trombózy. Podľa dostupných údajov drospirenon nemá estrogénovú aktiviu.