Predpôrodná depresia

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 17. jún 2024
Predpôrodná depresia

Pomerne veľa sa hovorí o depresii po pôrode a tzv. „baby blues“. Menej je však už známy výskyt prenatálnej depresie, ktorá môže žene skomplikovať očakávanie bábätka a aj následné zhostenie sa úlohy matky.

Predpôrodná depresia

Ide o depresiu, ktorá sa môže vyskytnúť kedykoľvek počas tehotenstva. Viac náchylné sú ženy, ktoré už mali problémy s psychikou, napr. panickými atakmi. Rovnako ale môže častejšie postihnúť budúce mamičky, ktoré neplánovali otehotnieť, prípadne vedia, že ich dieťatko bude postihnuté. Takisto sa viac vyskytovala u žien, ktoré čakali dvojičky, prípadne trojičky.

Prejavy často zahŕňajú zmeny nálad, nezvyklý prírastok alebo úbytok hmotnosti, ktorý nie je možné vysvetliť tehotenstvom. Takisto aj partner a priatelia si môžu všimnúť stratu záujmu o kontakt v rámci spoločnosti i v intímnej sfére. Ženy zvykli navyše popisovať akýsi pocit prázdna a rezignácie.

Predpôrodná depresia je zvládnuteľná, vyžaduje ale spoluprácu nielen budúcej mamičky, aj jej okolia. Psychoterapia je najlepšou zbraňou v boji proti tomuto neduhu, ak to situácia vyžaduje, je možné aj nasadenie liekov.

Starostlivosť musí pokračovať aj po pôrode, pretože na rozdiel od „baby blues“, predpôrodná depresia sama nezmizne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: