Na citlivú tému: Inkontinencia moču a gravidita

Mudr. Margita Kopjáková | 20. apríl 2017
Na citlivú tému: Inkontinencia moču a gravidita

Problémy v tehotenstve - samovoľné unikanie moču.

Graviditu od začiatku sprevádzajú zmeny v organizme ženy. Prvé zmeny hneď po oplodnení sú hormonálne, mení sa krvné zásobenie orgánu v malej panve, maternica je presiaklejšia, krvné zásobenie väčšie. V neskoršom období zmeny, ktoré sú spôsobené rastúcou  maternicou, tiež nie sú zanedbateľné. Nie bez dôvodu hovorili naši predkovia o tehotnej žene, že je v druhom stave, teda nie je chorá, len je iná, ako bola pred otehotnením.

Častejšie močenie na začiatku gravidity

Na začiatku gravidity ženy častejšie močia, ale moč udržia – to znamená, že moč neuniká samovoľne ani pri kýchnutí, kašľaní, smiechu alebo pri prudšom pohybe, aj keď majú pocit, že už nedobehnú na WC a pomočia sa. Tieto zmeny sú spôsobené pravdepodobne zvýšeným prekrvením orgánov malej panvy, ako aj presiaknutosťou a rastom maternice.

Močové infekcie v tehotenstve

V tehotenstve sú častejšie močové infekcie – zápal močových ciest a mechúra. Zápalový proces močových orgánov je sprevádzaný tiež častým močením, nutkaním na močenie, ako aj štípaním, pálením, rezaním. Môže vystúpiť horúčka na 39 – 40°C a môže byť sprevádzaná kŕčovitými bolesťami v oblasti ľadvín. Zápal močových ciest je chorobný stav vzniknutý v gravidite. V každom prípade vyžaduje antibiotickú liečbu, pokoj na lôžku a zvýšený prívod tekutín do organizmu. Po vyliečení močového infektu vymiznú aj subjektívne ťažkosti.

Prečítajte si aj: Lekár radí - aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve?

Rastúca maternica si pýta viac priestoru

Pokročilosťou gravidity – rastom maternice – sa menia anatomické pomery v malej panve a v brušnej dutine. Rastúca maternica zaberá čoraz viac a viac miesta v brušnej dutine. Núti okolité orgány prispôsobiť sa zmenenému prostrediu.

Stálym tlakom na močový mechúr znižuje kapacitu močového mechúra, preto tehotná žena musí častejšie močiť. Do určitej miery sa mení uhol, ktorý uzatvára močový mechúr a močová rúra. Od stáleho tlaku ochabne svalstvo panvového dna, ochabnú sfinktery (zvierače) a tehotná žena sa stane za určitých okolností inkontinentná. Nevie udržať moč pri kýchnutí, kašľaní, smiechu a pri prudšom pohybe. Môže sa stať, že moč svojvoľne uniká , aj keď je tehotná žena v pokoji, niekedy aj počas spánku.

Inkontinencia po pôrode

Ďalší veľký nápor na močové ústrojenstvo a na svalstvo panvového dna je samotný pôrod. Telo ženy je stavané tak, aby mohla rodiť, má priestranejšiu panvu, ako sa ľudovo hovorí – širšie boky. Ku koncu gravidity je väzivo presiaklejšie, všetko je pripravené, aby pôrodný kanál – pôrodné cesty boli otvorené a umožnili pôrod prirodzenou cestou.

Pri použití brušného lisu v druhej pôrodnej dobe – vypudzovacej fáze – sa zväčšuje nápor na močový mechúr, ako aj na močovú rúru. Svaly panvového dna sa musia roztiahnuť aby pôrod prebiehal čo najľahšie, s najmenšou traumou pre rodiace sa dieťa. Po pôrode sa znova menia pomery v brušnej dutine a malej panve, zmenšuje sa maternica a do konca šestonedelia (šesť týždňov po pôrode) dosiahne pôvodné rozmery.

Môže sa stať, že žena, ktorá bola počas gravidity kontinentná – vedela udržať moč – sa po pôrode stane inkontinentnou – nevie udržať moč.  Táto inkontinencia sa dá pripísať na vrub pôrodu.

Inkontinencia v gravidite a po pôrode je častejšia, ako sa o tom vôbec dozvieme. Ženy o inkontinencii nerady hovoria, cítia sa handikepované, spoločensky menejcenné, a preto fakt, že im uniká moč, taja. Tehotná žena alebo žena po pôrode v súvislosti s inkotinenciou, si nevie odpovedať na mnoho otázok. Nevie, prečo inkotinencia vznikla, dokedy bude trvať, kedy sa tento stav upraví a či sa vôbec upraví.

Tieto nezodpovedané otázky sú veľkou záťažou na psychiku ženy, ktorá je aj tak labilnejšia počas tehotnosti a po pôrode. Bránia jej tešiť sa z dieťatka.

Čo hovorí na inkontinenciu lekár?

Mudr. Margita Kopjáková: "Žena je v gravidite a po pôrode veľmi citlivá a zraniteľná. Preto len citlivým prístupom vieme dosiahnuť to, aby sa nám zdôverila a hovorila o inkontinencii, ktorá je pre ňu takým veľkým problémom. Ak sme získali dôveru pacientky, môžeme s ňou hovoriť o inkontinencii otvorene. Predovšetkým ju treba  upokojiť a vysvetliť jej, že tieto problémy sú prechodné a do konca šestonedelia sa upravia samé. Už počas tehotenstva môže začať učením. Môže si nacvičovať ovládať sfinktery. Veľmi vhodné je nacvičiť prerušované močenie – počas močenia stiahnutím svalov pošvy prerušiť a znova pustiť prúd moča."

Prečítajte si aj: Kegelove cviky proti inkontinencii

Nie každá tehotná žena trpí inkontinenciou

Nie každá tehotná trpí na inkontinenciu a ani nevznikne u každej v tom istom období. Môže vzniknúť niekedy už v rannom štádiu gravidity a do konca gravidity sa zhoršovať, alebo krátko pred pôrodom eventuálne až po pôrode.

Dôležité je vedieť, že vo väčšine prípadov je to stav prechodný a závažnosť sa dá zmierniť cvičením alebo používaním inkontinenčných vložiek. V každom prípade ak má žena pocit inkontinencie, treba sa poradiť s lekárom v tehotenskej poradni.

Mohlo by vás zaujímať aj: Vývoj dieťatka mesiac po mesiaci

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: