Túžba po dieťati sa nedá vypnúť! Otázky, na ktoré potrebujete vedieť odpovede

Alžbeta Řeháková | 13. september 2018
Túžba po dieťati sa nedá vypnúť! Otázky, na ktoré potrebujete vedieť odpovede

Vaše pocity sú ako na hojdačke, každý mesiac dúfate, že svoju „kliatbu“ zlomíte, no mesačná „návšteva“ sa vám opäť vysmeje do tváre, oznamujúc, že sa nič, ale vôbec nič, nezmení...

Niekedy sú to drobnosti, ktoré stačí zmeniť, aby ste naplnili svoj veľký sen, alebo sa nimi, naopak, konečne prestali ničiť.

Je pri „snažilkovaní“ dôležitá poloha pri milovaní?

Neexistujú dôkazy, že by niektorá sexuálna poloha bola vhodnejšia na otehotnenie ako iná. Ale „babských“ rád je neúrekom – od pitia špeciálnych čajov, bylinných tinktúr, cez vplyv ročného obdobia či dňa v týždni a tak ďalej.

Nedávno sa však vedci rozhodli zisťovať, či jestvuje poloha, ktorá by bola lepšia na počatie. Skúmali partnerov, ktorí sa milovali a zároveň absolvovali magnetickú rezonanciu (MRI). Výskumníci sledovali pár počas dvoch pozícií – misionárskej a „na psíčka“ (čiže partner vniká do partnerky zozadu).

Tieto pozície totiž umožňujú hlboké preniknutie partnera do lona ženy. MRI potvrdila, že špička penisu sa dostane ku krčku maternice pri oboch polohách. No zároveň to nepopiera, že by rovnako vhodná nebola úplne iná poloha. Dôležité teda je, ktorá je prínosná pre vás – ako pár, a ktorá vám v danú chvíľu vyhovuje. Obom!

Užívam liek na stimuláciu ovulácie a v určitých dňoch cyklu ma veľmi bolia vaječníky. Je to v poriadku?

Pri ovulácii dochádza k prasknutiu folikulu, z ktorého sa uvoľní vajíčko. Prasknutie je u niektorých žien sprevádzané bolesťou. Takže, hoci je to nepríjemné, môžete sa tešiť, lebo presne viete, v ktorej fáze cyklu sa nachádzate a čo to pre vás znamená. I keď, uznávame, bolesť môže vašu chuť na „snažilkovanie“ značne znížiť.

Pokiaľ by to bol veľký problém, poraďte sa so svojím gynekológom. Na druhej strane, môžete si „načasovať“ milovanie aj na čas pred ovuláciou. Životnosť spermií je totiž niekoľko dní, takže si môžu na vajíčko „počkať.“

Súčasťou môjho zamestnania je každodenná práca s počítačom. Keďže chcem otehotnieť, zaujíma ma, či škodí žiarenie  z počítača, príp. aj mobilu, pri otehotnení a v tehotenstve?

Žiarenie z počítača ani z mobilného telefónu nemá negatívny vplyv na priebeh tehotenstva. Problém môžu spôsobiť notebooky, ktoré produkujú teplo a tehotné ženy, ale ani snažilky, by si ich nemali klásť na podbrušie, iba na stehná.

U mužov môže mať prehrievanie semenníkov negatívny vplyv na tvorbu spermií, takže pokiaľ patria medzi „snažilkov“, mali by radšej nechať notebook na stole.

Je možné nejakým spôsobom ovplyvniť pohlavie dieťatka?

Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, no „povesti“ sa pretekajú! Podľa jednej, sex so ženou na vrchole povedie k dievčaťu, zatiaľčo sex s mužom na vrchole bude produkovať chlapca. Niektorí tvrdia, že ak budete jesť viac citrónov, dočkáte sa ružovej perinky. Sú ženy, ktoré si dajú zrealizovať výpočet pohlavia potomka od MUDr. Jonáša, ktorý má na tento výpočet dokonca patent.

V ďakovných listoch na jeho web stránke či diskusiách na túto tému sa objavujú poďakovania aj od žien, ktoré mali záujem o konkrétne pohlavie. Napokon, vždy je 50-percentná šanca, že sa vám „podarí“ to pohlavie, ktoré by ste si želali. A ak nie? Nevadí, hlavne, že je dieťatko zdravé!

Prečo sa pri IVF nevkladá viac oplodnených vajíčok? Vraj iba jedno, maximálne dve. Neznižuje to našu šancu na úspech?

Zdanlivo to vašu šancu na úspech môže znižovať, ale predstavte si, že by sa uchytili všetky vložené embryá – to by ste čakali možno štvor- či pätorčatá, a to už by nebola jednoduchá situácia. Práve preto, aby sa tomu zabránilo, odborníci sa (aj z etických dôvodov) rozhodli vkladať jedno, maximálne dve embryá.

Je to dôležité i pre budúcu mamičku, pretože viacplodová gravidita môže byť riziková nielen pre ženu, ale i pre plody. Napokon, nič nie je stratené, aj z jedného vloženého embrya sa môžete dočkať dvoch detí.

Prispieva zdravotná poisťovňa na umelé oplodnenie?

Pokiaľ má centrum asistovanej reprudukcie zmluvu s vašou poisťovňou, tak vám je tento zákrok hradený, v prípade, že spĺňate zákonom (zákon č. 777/2004 Z. z.) stanovené indikácie:

1. chýbajúce alebo poškodené vajíčkovody
2. endometrióza
3. chýbanie a poškodenie vaječníkov
4. sterilita z neznámej príčiny
5. zlá kvalita spermií partnera
6. imunitne podmienená sterilita
7. dedičné ochorenia a iné

Hradené bývajú tri cykly umelého otehotnenia s vekovým limitom 39 rokov veku ženy. Avšak, aj tak budete potrebovať financie na niektoré výkony, doplnkové vyšetrenia či lieky. 

Zakrátko ma čaká operácia myómu. Veľmi túžim po deťoch, no mám obavy, či nemôže tento  zákrok ovplyvniť moje snahy o tehotenstvo...

Myóm môže byť príčinou neplodnosti ženy, takže jeho odstránenie šancu na otehotnenie zvyšuje. Po operácii však môžu vzniknúť zrasty, ktoré narušia funkciu vajíčkovodov a žena nemôže otehotnieť. Preto sa so svojím lekárom pozhovárajte, aké sú dostupné možnosti proti tomu, aby ste vznik zrastov eliminovali.

Vo verejných diskusiách ma prekvapilo viacero vyznaní žien, ktorým bábätko zomrelo počas tehotenstva, alebo malo vážne problémy, pričom išlo o tehotenstvo po IVF. Náhoda?

Tehotenstvo po IVF (in vitro fertilizácia, oplodnenie v „skúmavke“) prebieha rovnako ako tehotenstvo po spontánnom otehotnení. Vyšší výskyt komplikácií môže súvisieť s vyšším vekom žien, ktoré podstupujú IVF, s častejšie sa vyskytujúcou viacplodovou graviditou, ako aj so samotnou konkrétnou príčinou neplodnosti.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: