Chcem dvojičky!

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 24. január 2017
Chcem dvojičky!

Čakať dvojčatá alebo trojčatá sa môže zdať dobrou a rýchlou cestou k získaniu veľkej rodiny. Najmä ak ste staršia matka, alebo na tehotenstve pracujete dlho a neúspešne a budete sa snažiť o asistovanú reprodukciu, chcete mať rýchlo viac detí.

Viac detí naraz. Ideálne?

Predovšetkým v poslednom prípade (s prihliadnutím na to, čím všetkým musí pár pri asistovanej reprodukcii prejsť a koľko jeden cyklus stojí), v nádeji, že konečne budete mať „kompletnú veľkú rodinu“, sa môže zdať viacpočetné tehotenstvo ako ideálne.

A keď potom s dvojčatami niekam vyrazíte –tie dve krásne rovnaké stvoreniatka v kočíku bude každý obdivovať. To predsa stojí za to, usilovať sa o tehotenstvo s dvojčatami akoukoľvek cestou! Áno, naozaj sa často stretávam s otázkami, čo majú mamičky urobiť pre to, aby mohli mať dvojčatá. Či existuje nejaká možnosť, ako zvýšiť počet dozrievajúcich vajíčok a zvýšiť tak pravdepodobnosť viacpočetného tehotenstva.

Chcem dvojičky! Čo mám robiť?

V súčasnej dobe sa už pri IVF oplodnení vo väčšine centier asistovanej reprodukcie nezavádzajú do maternice viac ako dve embryá. Je samozrejme riziko, že sa neuchytí ani jedno a logicky by preto mala prichádzať do úvahy (ako „lacnejšie“, a teda úspornejšie riešenie) jednoduchá rovnica – čím viac embryí, tým väčšia šanca otehotnieť pri jednom cykle IVF. 
Prečítajte si: „Hrozia“ vám dvojčatá?

Také jednoduché to ale nie je. Už skončili časy, keď sa zavádzalo päť i viac embryí pri jednom cykle. Pravdepodobnosť viacpočetného tehotenstva a jeho riziká viedli lekárov k prehodnoteniu tohto postupu a teraz je vo väčšine vyspelých štátov zvykom zavádzať iba jedno až dve oplodnené vajíčka (áno, existujú aj výnimky – napr. začiatkom tohto roku v USA narodené osmorčatá, ale v tomto prípade ide skôr o lekársky experiment a ignorovanie základnej lekárskej etiky). 
Českí lekári podľa vzoru zahraničných kolegov plánujú návrh zmeny zákona tak, aby sa mohlo „zadarmo“ vykonať päť cyklov IVF oplodnenia len s jedným zavedeným embryom (najmä u zmrazených embryí totiž hrozí rozdelenie oplodneného vajíčka na dve, teda vznik jednovaječných dvojčiat). Dúfajme, že týmto nápadom sa dajú inšpirovať aj slovenskí lekári i zákonodarcovia. 
Prečítajte si: Budú to dvojičky?
Z vyššie uvedeného je vidieť, že problematika „počatia“ viacpočetného tehotenstva ani zďaleka nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať, a prináša so sebou aj mnohé riziká. 

Riziká viacpočetného tehotenstva pre matku   

  • Viacpočetným tehotenstvom je ohrozené zdravie matky. Pri viacpočetnom tehotenstve sa zvyšuje riziko preeklampsie a tehotenskej cukrovky. Výrazne vyššie je riziko potratu a predčasného pôrodu. Rovnako aj obličky, pečeň a celý obehový systém sú oveľa viac zaťažené ako pri jednoplodovom tehotenstve.
  • Ďalším faktorom, ktorý je potrebné spomenúť, je psychika. Akokoľvek intenzívne si matka praje dvojičky, pri akýchkoľvek zdravotných problémoch je vystavená veľkej psychickej záťaži (ktorá sa môže premietnuť aj do zdravia a pohody očakávaných bábätiek). Pokiaľ sú deti predčasne narodené a mamička si ich nemôže odviezť z pôrodnice hneď pri jej prepustení, dostáva sa do ďalšej stresovej situácie.
  • Po návrate domov vyžadujú dvojčatá viac ako dvojnásobnú prácu, ktorá sa od mamičky očakáva pri narodení a starostlivosti o jedno dieťa. Rodina a priatelia vám spočiatku určite ponúknu pomoc, ale nebude to trvať večne a raz (skôr či neskôr) nastane doba, keď na dva malé uzlíčky mamička zostane cez deň úplne sama.

Riziká viacpočetného tehotenstva pre dieťa

  • Okrem zvýšeného rizika potratu a narodenia mŕtveho dieťaťa je najväčším rizikom viacpočetného tehotenstva predčasný pôrod. Podľa lekárskych štatistík sa 50 % dvojčiat (90 % trojčiat a 100 % štvorčiat) rodí predčasne, tzn. pred 37. týždňom tehotenstva.
  • Napriek tomu, že lekári sú dnes schopní zachrániť aj veľmi nedonosené deti (okolo 500 g, narodené v 25. – 26. týždni tehotenstva), nedonosené deti majú stále vyššie riziko DMO, oneskoreného vývoja, porúch učenia a celkovo väčších zdravotných problémov. Mnoho predčasne narodených detí sa rodí s vážnymi problémami pľúc, žalúdka alebo čriev, pretože nemali dostatok času, aby sa im ich orgány úplne vyvinuli ešte v matkinej maternici.
  • Pravdaže, nie každé tehotenstvo s dvojčatami či trojčatami vedie k predčasnému pôrodu, ale riziko je výrazne vyššie ako u detí narodených samostatne.

Je zrejmé, že pri liečbe neplodnosti je nemožné úplne vylúčiť viacpočetné tehotenstvo (dokonca ani pri tehotenstve pomocou IVF a zavedení jedného embrya, ako bolo uvedené vyššie). Je ale veľký rozdiel medzi náhodným viacpočetným tehotenstvom a snahou o viacpočetné tehotenstvo vďaka zavedeniu viacerých oplodnených vajíčok. Predtým, ako budete voliť, koľko embryí si necháte pri IVF zaviesť, mali by ste zvážiť všetky riziká, ktorým budete vy a vaše deti čeliť.

Prečítajte si: Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: