Zuzana Haasová: Život je veľký cirkus

Renáta Gešvantnerová | 12. november 2019
Zuzana Haasová: Život je veľký cirkus
foto: Robo Homola a archív rod. Haasovej

Herečka Zuzana Haasová je stále usmievavá a plná energie. Nezlomili ju ani tvrdé rany osudu. Najväčšiu radosť jej robí dcéra Romanka, ktorej venovala aj svoju novú knihu Cirkus Romána. Nevšedné príbehy ilustrovala jej sestra, výtvarníčka Ivetka. Spoločne sme sa rozprávali nielen o tom, ako knižka vznikala, ale aj o rodine, Vianociach, stratách a túžbach.

O KNIHE Cirkus Romána

Dlhé roky spolupracujete v Divadle Haaf. Ty, Zuzka, píšeš divadelné hry a Ivetka robí kostýmy... Nadväzuje kniha na divadlo? 

Zuzka: Áno, Ivetka vyrába kostýmy môjmu Divadlu Haaf, dáva mu výzor. Kniha Cirkus Romána súvisí s divadlom. Aby si ju ľudia vedeli spojiť, nik iný ilustrácie nemohol robiť ako Ivetka. Bolo by to čudné, keby to nebola práve ona. Robí ručne a bez počítača, a to ma presvedčilo. Ilustrácie –  to je kus práce s rukami a ľudskou kreativitou. 

Ivetka: Bol to Zuzkin nápad, do ktorého ma vtiahla, ako to len ona vie: ,Kresliť vieš, tak mi  nakreslíš knihu.’ Tak som maľovala, strihala a lepila a vznikal tvorivý proces, do ktorého sme zaangažovali aj naše ratolesti, a preto bude výsledný vzhľad knižky deťom veľmi blízky. Je v nej priestor, kde si môžu ilustrovať jednu z rozprávok.

Vyrábali ste si knihy už v detstve?

Zuzka: Keď sme chodili k babičke, náš strýko Paľo vždy vytiahol pastelky, prečítal nám rozprávku z knihy Osmijankove dobrodružstvá a my sme ju ilustrovali.

Ivetka: Potom na stene urobil výstavu. Viseli tam tri na pohľad rovnaké obrázky, len ich tvaroslovie bolo podmienene veku malého umelca. Najprv bol môj skoro dokonalý (smiech) a ďalšie od Moniky a Zuzky, ktoré sa už menej podobali na ten prvý, aj keď snaha bola dobehnúť najstaršiu sestru.

Preniesli ste kreslenie rozprávok aj na vaše deti?

Ivetka: Mám syna Cyrilka, ktorý je rovnako starý ako Zuzkina dcéra Romanka. Má 14 rokov. Monika, naša sestra, má ešte Nikitku,  Lujzičku a Lottku, ktoré sú veľmi výtvarne nadané.

Zuzka: Vyrastali všetci ako súrodenci, sú prepojení, tak ako celá naša rodina.

Ivetka: Každý mesiac sa všetci stretneme, dokonca aj sesternice, strýkovia, je nás vážne dosť. Či na oslavách niekoho narodenín, alebo len tak, aby sa mohli zúčastniť mojich výtvarných workshopov. (smiech)

Zuzka: A keďže máme v rodine ešte stále malé deti, tak to funguje. Svojím nadšením pritiahnu aj tie staršie, 14-ročné. A pridá sa aj naša mamička, krstný, a keď sme u otca v Žiline, tak aj on s bratmi. Deti tak vidia kresliť aj svojho dedka alebo strýka.

Ivetka: Tak vznikli aj kresby do našej knihy. Poprosila som naše deti, aby nakreslili zvieratká z cirkusu. Deti majú toľko nepoškvrnenej uvoľnenej fantázie, že by som dopriala každému, aby mu zostalo aspoň kúsok z dieťaťa. Práca s deťmi je obohacujúca a prispela ku krásnej knižke.

Ako na vaše rozprávky reagujú deti?

Zuzka: Deti sú úžasné. Počúvajú s otvorenými ušami, sú vnímavé. Upozornili ma na chybu v príbehu o bezfarebnom papagájovi. On sa síce narodil bezfarebný, ale keď si na seba vylial ružovú farbu, už nebol...

Ivetka: Aj náš grafik pozorne čítal. Volal, či neprekáža, že na kresbe je policajt s kvetinkami a v texte so srdiečkami. Tak Zuzka urobila malú zmenu (smiech). A všetko bolo v poriadku.

Zuzka: Je to reálna postava – môj obľúbený policajt z Pezinka, ktorý je šéfinko a tréner v Športovom plaveckom klube Polície Pezinok, kde chodila aj moja Romi. Tam som si ho „vykukala“. V knihe má priamu reč. Poprosila som ho, aby to povedal ako policajt, keď niekoho zastaví na ulici... A tak to je aj v rozprávke. (smiech)

Jeho ilustráciu som vytlačila na tričko, keďže vzniká aj eshop. Ale policajt ho má aj s kvietkovanými trenírkami.

Ivetka: Keď som ukázala deťom prvé ilustrácie ku knižke, ich reakcia bola: To dokážem aj ja! Pre mňa to bolo znamenie, že sa uberáme správnou cestou, že deti budú knižke rozumieť a nebudú sa báť pracovať s ňou.

Kniha je nezvyčajná aj tým, že sa v nej môže kresliť, a dokonca vystrihovať. Neboja sa deti do nej zastrihnúť? 

Ivetka: Knižka je vymyslená tak, aby dieťa z ilustrácií vypozorovalo, akým spôsobom sú urobené. Z farebných papierov, ktoré v knihe sú, si môžu vystrihnúť a nalepiť vlastnú ilustráciu, lebo posledná rozprávka ju zámerne nemá. Ivetka: Knižka je vymyslená tak, aby dieťa z ilustrácií vypozorovalo, akým spôsobom sú urobené. Z farebných papierov, ktoré v knihe sú, si môžu vystrihnúť a nalepiť vlastnú ilustráciu, lebo posledná rozprávka ju zámerne nemá. 

Zuzka: Je to zábavná a myslím, že aj vtipná kniha s poučnými rozprávkami. Keď ju deti dočítajú, môžu si na záver vymyslieť, nakresliť a vystrihnúť svoju vlastnú rozprávku.

Ktorá kniha v detstve ovplyvnila vás?

Zuzka: Osmijankove dobrodružstvá a Mach a Šebestová. Páči sa mi, ako je tá knižka písaná, vety v nej sú nekonečné. Začínam písať druhú rozprávkovú knižku a tá bude jedna veta celá moja kniha. (smiech)

Ivetka: Otec nám už od  útleho veku čítal o Marcovi Polovi. Bola to jeho obľúbená knižka, my sme jej vôbec nerozumeli. Všetky tri sme spali vedľa seba a počúvali, ako Marco Polo putuje.

Zuzka: Tak nás to nebavilo, že sme radšej rýchlo zaspali... Pochopili sme ju až neskôr.

Kniha je venovaná vašej dcérke Romi, aby vedela, že život je jeden veľký cirkus postavený na hlavu. Pomáha vám toto životné motto aj v ťažkých chvíľach? 

Zuzka: Áno, to je prístup celej našej rodiny...

kniha cirkus romána

Romanka je vo veku tínedžerky, ktoré všetko okolo seba prežívajú ťažšie, cez čierne okuliare, akoby na nich padla ťarcha celého sveta. Stále na ňu platí smiech a zábava? 

Zuzka: Nemá možnosť byť iná, žije s nami a my sme rodina, ktorá sa na všetko pozerá s nadhľadom a smiechom.

Knihu CIRKUS ROMÁNA si môžete objednať v našom e-shope.

Pre členky KLUBU MAMA a ja máme špeciálne zľavy. BASIC členstvo 10 % zľava a pre členky PREMIUM až 30% zľavu na všetky knihy z nášho e-shopu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: