Na vlastnej koži: Nakazili sme sa koronavírusom

Z vašich listov | 29. október 2020
Nakazili sme sa koronavírusom

"Ja som asi stratil čuch". Touto manželovou vetou sa to všetko začalo.

Covid-19, koronavirus, SARS Cov2, to sú všetko pomenovania pre jedno a to isté. Vírus, ktorý je všade okolo. Denne o ňom počúvame z tlače, z televízie, internetu. Dodržiavame opatrenia. Chránime seba aj ostatných okolo nás. Život beží, pracujeme, deti chodia do školy.

Potom príde deň keď manžel zrazu povie: "Ja som asi stratil čuch". Touto vetou sa to všetko začalo. Jasný príznak Covid-19.

Covid -19
Prečítajte si tiež:

Covid -19

Nakazili sme sa COVID-19

Bola sobota, takže sa nedalo spojiť ani so všeobecným lekárom, ani so zamestnávateľom a už vôbec sa nedalo dať otestovať. Jediná možnosť bol krvný rýchlotest, ktorý sme mali doma. Ten ukázal negatívny výsledok. Napriek tomu sme sa okamžite rozhodli zostať v domácej karanténe.

V hlave sa v tomto momente začne prehrávať s kým všetkým sme sa stretli - starí rodičia, kolegovia, deti v škole, ľudia v autobuse a v obchodoch.

Panika rastie, ale na testy je potrebné čakať, pretože potrebujete buď odporúčanie všeobecného lekára na základe príznakov a tým pádom idete na PN.

Kto vás otestuje a čo ďalej?

Ak nechcete ísť na PN, ale potrebujete test, pretože máte príznaky a mohli ste nakaziť ľudí okolo, tak ostáva už iba si za PCR test zaplatiť 70€. To som urobila, avšak test prebehol až v utorok a výsledky prišli vo štvrtok. Manžel išiel cestou PN a na testy sa dostal až vo štvrtok a výsledky prišli v sobotu. Obidvaja sme boli pozitívni na COVID-19.

Našťastie sme ostali v dobrovoľnej karanténe, ale poznám ľudí, ktorí pokiaľ čakali na testy a výsledky v karanténe neostali, čím ohrozovali svoje okolie. Celé toto obdobie bolo náročné.

Na jednej strane má človek stres z nákazy a príznaky Covid-19: bolesť hlavy, stratený čuch, celková slabosť a malátnosť. Na druhej strane je za tým veľká byrokracia: objednanie sa na test cez web vyplnením formuláru za každú osobu, informovanie zamestnávateľa, lekára, školy, všetkých kontaktov spätne za 10 dní a po doručení pozitívneho výsledku intenzívna komunikácia s Úradom verejného zdravotníctva a kolobeh byrokracie sa opakoval.

Do toho musí človek vyriešiť ako si zabezpečiť jedlo, drogériu, lieky. Veľa ľudí chcelo ochotne pomôcť, ale nechceli sme nikoho zaťažovať, tak sme objednávali všetko online a kuriéri nám balíky nechávali pred domom.

Covid-19 nie je chrípka

V celom tomto chaose bol navyše prítomný stres z toho či sme nenakazili starých rodičov a dcéru. Po týždni čakania prišiel našťastie všetkým negatívny výsledok.

Covid-19 nie je chrípka. Je to vážne ochorenie, a tak je potrebné k nemu aj pristupovať. Hlavne musíme brať ohľad na ostatných okolo nás.

- vik.-

Máte aj vy skúsenosť, s ktorou sa chcete podeliť? Napíšte nám na: koscelnikova@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: