Na margo MDD alebo Čo by sme pre tie naše deti neurobili?

čitateľka Judita Botova | 1. jún 2019
Na margo MDD alebo Čo by sme pre tie naše deti neurobili?

Kam ste dnes zobrali svoje deti a čo všetko ste im dnes dopriali?

Stojím v dlhom rade v obchode. Za mnou sa dve mamičky rozprávajú o svojich plánoch na MDD.
Jedna z nich s hrdosťou oznamuje, že keďže má byť pekne, určite zoberú deti niekam do Rakúska. Druhá sa s prekvapením opýta:
"Až do Rakúska?"
"Tak vieš, čo by sme pre tie naše deti neurobili?"

Čo vlastne chceme urobiť pre naše deti?

Táto rečnícka otázka mi rezonuje v hlave celý deň. Odpoveď pozná každý rodič. Urobili by sme pre nich všetko, čo je v našich silách. A tak ma napadla ďalšia otázka. Robíme pre nich naozaj všetko? Myslím pre ich budúcnosť. Robíme všetko preto, aby dnešná mladá generácia mala budúcnosť?

Pamätáte sa na sci-filmy z 80-tych rokov? Neviem ako vy, ale ja si dodnes pamätám aká som bola prekvapená, keď ukazovali ľudí ako si volajú a pritom sa aj vidia. Že videotelefonáty?! Digitálne noviny? GPS? Teraz sa píše rok 2019 a drvivá väčšina tých vtedy futuristických vymožeností je súčasťou nášho každodenného života.
Naše deti vyrastajú v dobe, kedy maloobchodné reťazce podávajú patent na robotické včely. V dobe, keď Slovensko žije od 22.mája na ekologický dlh.

Ale nebavme sa iba o negatívach dnešnej doby! Sústreďme sa radšej na pozitívne a inšpirujúce príklady! Našťastie je ich veľa!

Zasaď 10 stromov a choď do sveta

Napríklad na Filipínach tento týždeň prijali zaujímavý zákon. Jednou z podmienok ukončenia stredoškolského či vysokoškolského štúdia je zasadiť 10 stromov. Krajina chce týmto spôsobom viesť mladých k ochrane prírody, ale aj zabezpečiť im do budúcna prostredie, kde sa dá dýchať a šťastne žiť. O to sa snažia aj všetci priaznivci, ktorí žijú podľa princípu 'zero waste'.

Ich počet rastie aj na Slovensku. Títo ľudia ma inšpirujú, aby som v mojom živote urobila určité nevyhnutné zmeny. Vždy keď čítam ich príbehy, tak mám ten pocit, o ktorom som Vám hovorila na začiatku. Uvedomujem si ale, že som na začiatku dlhej cesty. Ako som niekde nedávno čítala: Planétu nezachráni pár nadšencov zero waste. Planéta potrebuje miliardy ľudí, ktorí sa budú čo najviac snažiť priblížiť sa k tomu ideálu.

Povedzte preto, čo všetko robíte vy! Inšpirujme sa navzájom

A aby som nezabudla! Verím, že Vaše deti prežili pekný deň! A nerobte si ťažkú hlavu z toho, ak nemáte možnosť ich zobrať do Rakúska!
 
ps: Môj synček je najšťastnejší, keď naháňa psa na záhrade u babky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: