MIGRÉNA: Bolesť hlavy? Nedajte sa vysmiať

Redakcia | 28. máj 2019
MIGRÉNA: Bolesť hlavy? Nedajte sa vysmiať

O tom, čo migréna dokáže, vie aj naša čitateľka Eva (35r.), ktorá hovorí, že toto nechcené dedičstvo odovzdala svojmu synovi i dcére.

Už len slovo migréna mi nerobí dobre

Trápime sa s ňou od puberty. Je to naše rodinné dedičstvo. Migrénou trpí môj otec aj brat, ale ja mávam záchvaty migrény častejšie ako oni. Vraj je to spôsobené inými hormonálnymi pochodmi u žien.

Stačí, ak jeden deň menej pijem alebo som sa zle vyspala, mala stres... Ale úplne najhoršie je, keď mi zasvieti svetlo do očí, hoci oproti idúce auto. Je to len otázka pár minút a migréna je tu. Som s ňou úplne zžitá, takže presne poznám, kedy prichádza.

Keď príde migréna, zloží ma do postele

Vtedy sa mi zhorší videnie na jedno oko, potom sa mi v zornom poli začne mihať aura, ktorá sa po minútach zväčšuje, až sa vytvorí uzavretý kruh a keď sa stratí, príde silná bolesť hlavy sprevádzaná nevoľnosťami a zvracaním. V týchto hodinách sa akýkoľvek zvuk mení na bolestivé rany do hlavy, a tiež akékoľvek vône sú veľmi nepríjemné. V tú chvíľu nie som schopná ničoho iného, len si ľahnúť, zakryť oči, pretrpieť nepríjemnú bolesť.

Po odznení bolesti sa človek cíti ako po fláme. Jednodňová migréna sa dá vydržať, ale ak trvá niekoľko dní, je to hotové peklo...

Samozrejme, že som absolvovala všetky možné vyšetrenia, ktoré preukázali nejaký cievny problém v mozgu spôsobujúci práve migrénu. Skúšala som aj špeciálne antimigrenózne lieky, žiaľ, som na ne alergická. Bežné analgetiká sú takmer bez účinku. Takže mi nezostáva nič iné, len sa snažiť dodržiavať dostatok spánku, nejesť veľa sladkého, nepiť kávu a kofeínové nápoje... ale aj tak sa nevyhnem tomu, aby som niekoľkokrát za mesiac nemala migrénu.

Žiaľ, migrénu som "odovzdala" aj svojim deťom ako rodinné dedičstvo

Dcéra mala pred tromi rokmi zápal mozgu po kiahňach.  Ležala  som s ňou v nemocnici na neurológii a pri všetkých vyšetreniach vyšlo, že má sklony k migréne. Takže čakám, že s príchodom puberty príde aj migréna. Zažila som to už pri svojom štrnásťročnom synovi.

Pred pár týždňami mi volal do práce, že ho veľmi bolí hlava a nie je mu dobre. Myslela som si, že možno bude mať chrípku, pretože tak sa prejavovali u neho jej začiatky. Po príchode z práce už len ležal na posteli a doslova si trhal vlasy z hlavy a kričal od bolesti. Veľmi som sa vyľakala, dala som ho do auta a rýchlo do nemocnice.


Keď na pohotovosti videli, ako vyzerá, okamžite zavolali neurologičku, ktorá zistila akési neurologické problémy a pretože  začal zrýchlene dýchať, hrozilo, že dostane hyperventilačné kŕče.

Okamžite bol prijatý do nemocnice a začala sa séria vyšetrení, ktorá, našťastie, vylúčila nádor na mozgu a podobné ťažké diagnózy, ale potvrdila migrénu.

Migréna je utrpenie, nie bolesť hlavy

Po 14 dňoch syna prepustili s tým, že prvý záchvat môže vyť takýto dramatický. Od tej doby mal migrénu niekoľkokrát a, našťastie, jemu lieky zabrali. Rozosmial ma, keď mi povedal, že nechápe, ako môžem takéto bolesti vydržať niekoľkokrát za mesiac.

Od tej doby, keď mám migrénu, snaží sa mi pomáhať a všetkých napomína, aby boli potichu, pretože ma "bolí hlava.“        

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: